«Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου που διαβίβασε προς τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος και την ΚΕΔΕ το Υπουργείο Τουρισμού, συμφώνως με το οποίο περιέρχονται  οι Ιαματικές Πηγές της Χώρας σε ανώνυμη εταιρεία που θα ελέγχει το δημόσιο, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, π Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ  Γ. Νικητιάδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού της κ. Θεοχάρη, με Σχέδιο Νόμου που διαβίβασε στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών και την ΚΕΔΕ, δημεύει ουσιαστικώς τις Ιαματικές Πηγές της χώρας που αποτελούν περιουσία των Δήμων και δημιουργεί ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ για να τις ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς καμμία συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στη Δωδεκάνησο, μετά την δήμευση που έγινε από την Ιταλική κατοχή, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ, να δημεύσει εκ νέου τις Ιαματικές Πηγές μας.

Η πρακτική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” σε όλο της στο “μεγαλείο”. Άσχετη και ανιστόρητη η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, αντί να φροντίσει την ενίσχυση των Δήμων, όπως επαγγέλθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος, ώστε να αξιοποιήσουν περισσότερο τις ιαματικές πηγές, έρχεται εν μέσω πανδημίας, με διαδικασίες που σίγουρα πάσχουν από δημοκρατικό έλλειμα, να κλέψει τις περιουσίες των τοπικών κοινωνιών για να τις αξιοποιήσει δήθεν, παραδίδοντας τες στη ελεύθερη αγορά, χωρίς οι κύριοι των πηγών να έχουν κανένα λόγο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ Τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θα ήταν προφανώς πολυτέλεια να απαιτούσαμε από τον κ. Θεοχάρη, να μελετήσει λίγο την Ιστορία.

Είναι σαφές ότι με το Σχέδιο Νόμου που δεν έφερε ακόμα σε δημόσια διαβούλευση ως όφειλε, ο κ. Υπουργός επιδιώκει να διαγράψει τους αγώνες των Δωδεκανησίων για να επανέλθουν στον Εθνικό κορμό αποκτώντας ξανά όσα τους είχε αφαιρέσει ο Ιταλικός Φασισμός.

Ακόμη πιο σαφές είναι ότι ο κ. Θεοχάρης, δεν γνωρίζει ότι οι Πηγές Καλλιθέας Ρόδου, που παρέμεναν υπό την κυριότητα του Δημοσίου, με Νόμο του ΠΑΣΟΚ, επανήλθαν στην κυριότητα του Ροδιακού Λαού (Ν.4049/2012) αποκαθιστώντας το δίκαιο που είχε παραχαραχθεί.

Ούτε βεβαίως γνωρίζει ο κ. Θεοχάρης τις τεράστιες προσπάθειες του Δήμου της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου και της Νισύρου, να αξιοποιήσουν τις Ιαματικές πηγές τους, προσκρούοντας διαρκώς στα τεράστια και ανυπέρβλητα πολλές φορές εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μήπως πρέπει ο κ. Θεοχάρης να αναζητήσει ορισμένα σημαντικά στοιχεία που θα του ανοίξουν τα μάτια;

Ο Δήμος Ρόδου, έχει επενδύσει τεράστια ποσά στον μνημειακό χώρο των πηγών Καλλιθέας και κατάφερε να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, ενώ ήδη έχει στους σχεδιασμούς του την δημιουργία αμφιθεάτρου εντός του χώρου.

Ο Δήμος Κω μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών (αθάνατο ελληνικό δημόσιο) κατάφερε να επιτύχει τον χαρακτηρισμό της πηγής, ενώ ήδη αναμένει την έγκριση για την ανακαίνιση και διαμόρφωση του Κτιρίου.

Ο Δήμος Καλύμνου, κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για την χάραξη του Αιγιαλού προκειμένου να προχωρήσει στη αξιοποίηση των πηγών του. Ο Δήμος Νισύρου, κατάφερε να υπαχθεί στο Νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου -Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ ), για να αξιοποιήσει τα Λουτρά του, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι άλλοι Δήμοι της Χώρας που διαθέτουν Ιαματικές Πηγές, έχουν πράξει τα ανάλογα.

Όλα αυτά θα τα υφαρπάσετε κύριοι της Ν.Δ με ένα Νόμο;

Αν πραγματικά επιθυμείτε την αξιοποίηση των πηγών και όχι το ξεπούλημα τους, δώστε κύριοι ενισχύσεις στου Δήμους.

Βοηθείστε τους να αξιοποιήσουν τις Ιαματικές Πηγές τους με υπαγωγές σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Οι Δήμοι, σε καμμία περίπτωση δεν αρνούνται την συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα.

Να έχουν όμως και οι ίδιοι λόγο και συμμετοχή. Όχι, στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” ενός μόνο Υπουργού, του κ. Θεοχάρη.

Κύριε Υπουργέ, μη φέρετε το Σχέδιο Νόμου σας στη δημόσια διαβούλευση, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των Δήμων.

Θα το βρείτε μπροστά σας. Και εσείς και η Κυβέρνηση.

Αναμένουμε βεβαίως την τοποθέτηση των “υπερδραστήριων” βουλευτών της ΝΔ Δωδεκανήσου, όπως και την άποψη του κ. Περιφερειάρχη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ