Mozart’s Costa Violin. Το βιολί Costa του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (Mozart’s Costa Violin), μάγεψε κυριολεκτικά τους χιλιάδες επισκέπτες που το είδαν από κοντά κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και στη συνέχεια συγκίνησε το πολυάριθμο κοινό που το απόλαυσε σε κονσέρτο στον κατάμεστο επιβλητικό αύλειο χώρο του μνημείου, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Διευθυντής των Μουσείων Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation, κύριος Linus Klumpner

Το ιστορικό βιολί, από τα μουσεία Μότσαρτ του Σάλτσμπουργκ, εθνικό κειμήλιο των Αυστριακών και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, σπάνια ταξιδεύει εκτός Αυστρίας. Παρουσιάστηκε δημόσια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σε κονσέρτο που έγινε σε εξωτερικό χώρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του επίτιμου προξενείου της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα και του Mozarteum Hellas και χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ, σε συνεργασία με το International Mozarteum Foundation της Αυστρίας.

Κονσέρτο με την Dr. Anja Morgenstern στο βιολί του Μότσαρτ, και την κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου, πιανίστρια και πρόεδρο του Mozarteum Hellas

Η μοναδική αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, που αφιερώθηκαν τη φετινή χρονιά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά με τίτλο «Πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα». Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη.

Κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου, πιανίστρια και Dr. Anja Morgenstern στο βιολί του Μότσαρτ

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η πρέσβης της Αυστρίας κυρία Gerda Vogl, την οποία υποδέχθηκε η επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα κυρία Μαίρη Μοσχή στο πρώτο ταξίδι της στη Ρόδο ειδικά για την περίσταση, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η πρέσβης αναφέρθηκε στην εκδήλωση λέγοντας: «Η συναυλία ήταν μαγική.

Κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου και κυρία Νίνα Πατρικίδου

Είναι αυτό που θα επιθυμούσε κανείς να δει μία φορά στη ζωή του!». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κύριος Χρήστος Μπάρδος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κύριος Κώστας Ταρασλιάς, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κύριος Τέρης Χατζηιωάννου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου, η κυρία Παναγιώτα Βοτανοπούλου εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Mozarteum Hellas και ο Δρ. Κώστας Ιατρού γενικός διευθυντής της Hermes – Air Transport Organisation, η συμβολή του οποίου στην πραγματοποίηση της δράσης υπήρξε καθοριστική.

Κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου και κυρία Νίνα Πατρικίδου με το βιολί του Μότσαρτ

Το βιολί παρουσίασε ο διευθυντής των Μουσείων Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation, κύριος Linus Klumpner ο οποίος τόνισε ότι «Η μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart είναι ίσως το σημαντικότερο έργο στην ιστορία της μουσικής. Συγκινεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών καταβολών και – το σημαντικότερο – χτίζει γέφυρες μεταξύ εθνών και πολιτισμών» και συνέχισε «Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πλησιάσετε τον αυθεντικό ήχο της μουσικής του Mότσαρτ, πέρα από την ακρόαση της μουσικής του εκτελεσμένης στα προσωπικά του μουσικά όργανα – είναι μια μοναδική και συγκινητική εμπειρία.»

Παρουσίαση της εκδήλωσης από την κυρία Αγγελική Κοσμά, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τους καλλιτέχνες

Ακολούθησε το ξεχωριστό κονσέρτο με έργα του Wolfgang Amadeus Mozart με την Dr. Anja Morgenstern στο βιολί του Μότσαρτ, βιολονίστρια και υπεύθυνη για την ψηφιακή έκδοση των αρχείων της οικογένειας Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation και την κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου, πιανίστρια και πρόεδρο του Mozarteum Hellas. Στην εκδήλωση συμμετείχε η μικτή Χορωδία του δήμου Ρόδου με την υψίφωνο κυρία Νάταλι Ελευθερίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κυρίου Μιχάλη Καλαεντζή.

Η Πρέσβης Αυστρίας κυρία Gerda Vogl και η επίτιμος Πρόξενος Αυστρίας κυρία Μαίρη Μοσχή με τους καλλιτέχνες

Η βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη έκπληξη, όταν ο κύριος Linus Klumpner έδωσε το βιολί του Μότσαρτ στην κυρία Νίνα Πατρικίδου, πρόσφατα συνταξιοδοτηθείσα εξάρχουσα της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τιμώντας την ως την πρώτη Ελληνίδα βιολονίστρια που έπαιξε με το ιστορικό αυτό βιολί.

Στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν ως εθελοντές μαθητές του μουσικού σχολείου Ρόδου και του Κολλεγίου Ρόδου, καθώς και σπουδαστές του ΙΕΚ Τουρισμού Ρόδου, που προσέφεραν και τις ανθοδέσμες στους καλλιτέχνες.

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κύριο Χρήστο Μπάρδο, κυρία Μαίρη Μοσχή

Εκ μέρους του επίτιμου προξενείου της Αυστρίας η πρόξενος κυρία Μαίρη Μοσχή πρόσφερε τιμητικές πλακέτες στους καλλιτέχνες. Την εκδήλωση παρουσίασε η αρχαιολόγος της εφορείας αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κυρία Αγγελική Κοσμά. Το μάρκετινγκ και την επικοινωνία ανέλαβε η κυρία Άντα Καραγιάννη από την εταιρεία Praxis Plus.

Με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κύριο Κώστα Ταρασλιά, κυρία Μαίρη Μοσχή, κυρία Νίνα Πατρικίδου

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου επισκέφθηκαν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 3.000 άτομα, που θαύμασαν και φωτογραφήθηκαν με το βιολί του Μότσαρτ σε μία από τις εντυπωσιακότερες αίθουσες στον όροφο του παλατιού, ενώ το κονσέρτο παρακολούθησαν πάνω από 1.300 άτομα ένα μεγάλο μέρος από τους οποίους ήταν επισκέπτες του νησιού μας.

Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ κύριος Τέρης Χατζηιωάννου, κυρία Μαίρη Μοσχή, κυρία Ευγενία Βοτανοπούλου

Ευγενικοί χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Rodos Palace και η Fraport Greece. Την εκδήλωση στήριξαν όλα τα τοπικά ΜΜΕ.

Η δυναμική σχέση πολιτισμού και τουρισμού προσφέρει εμπειρίες ζωής, αναμνήσεις, προστιθέμενη αξία στη φιλοξενία. Η παρουσίαση του βιολιού Costa του Μότσαρτ αποτέλεσε για όσους είχαμε τη χαρά να τη ζήσουμε μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία που συνέβαλε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας!

Κύριος Linus Klumpner, κυρία Μαίρη Μοσχή, Dr Μαρία Μιχαηλίδου προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ