Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορονοϊού και στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Επικρατείας και στενό του συνεργάτη Γιώργο Γεραπετρίτη και την ΚΕΔΕ για τη συμβολή τους ώστε τη Δευτέρα να είναι όλα στη έτοιμα για να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία τη χώρας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρική, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο.

Όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη Eυρωπαϊκή χώρα η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία και θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, η οποία έβαλε πλάτη.

Ευχαριστώ προσωπικά τον κύριο Γεραπετρίτη ο οποίος έμεινε ξάγρυπνος για να γίνουν όλα σωστά και ταυτόχρονα θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα.

Πλην όμως αποτελεί μία κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά. Ότι πρέπει να προσέχουν πώς πίνει νερό και ότι πηγαίνουμε προς συνήθειες ανακύκλωσης. Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Η χρήση μάσκας είναι το πιο προστατευτικό μέτρο για να μας προστατέψει από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα.

Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών των γονέων αλλά και των παππούδων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες».

«Έχω δει πολλά μικρά παιδιά τα οποία έχουν δει με σεβασμό τη μάσκα και τη βλέπουν σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι δίπλα τους και να βοηθήσουν και σε αυτή την προσπάθεια.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τις μάσκες ήταν πολύ απλός. Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε εντός λίγων λίγων μηνών τόσες πολλές τάξεις και να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα, όπως αποφασίστηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα.

Θα δημιουργούσε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποια κρούσματα. Υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς κλείνουν οι τάξεις τμήματα και σχολεία.

Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα όπου τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως και είμαστε προσεκτικοί σε ότι κάνουμε.

Υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο στο πρώτο.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού σε όλο τον κόσμο και ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι θάνατοι κατά εκατομμύριο πληθυσμού και όπως όλα δείχνουν τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι στο πρώτο.

Είμαστε έτοιμοι σήμερα με πρόσθετους γιατρούς και νοσηλευτές.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλια, όχι απλά ένα. Τα οποία θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα. Δεν μπορώ να ορίσω εγώ το χρονοδιάγραμμα. Θεωρώ θετικό ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης επανήλθε στις δοκιμές αξιολογώντας όχι σημαντικό το περιστατικό που παρουσιάστηκε. Το πόσο γρήγορα θα το έχουμε δεν είμαι σε θέση να το πω, αλλά να ξέρετε ότι η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και όταν και αν έρθει γρήγορα, θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί.

Έχω πει ότι θα διατεθεί δωρεάν. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την προτεραιοποίηση των όσων θα εμβολιαστούν.

Το πρόβλημά μας είναι άλλο: να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν, όχι αν θα έχουμε τα εμβόλια. Και ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι βλέπω και εγώ μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας να είναι επιφυλακτικοί για το εμβόλιο σε σχέση με τους αρνητές της μάσκας, οι οποίοι είναι πολύ λίγοι.

Μάλιστα συμφώνησαν όλες οι εταιρείες ασφάλεια τιμής εάν δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι εμβόλιο είναι ασφαλές. Αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν πολιτικές πιέσεις για εμβόλιο που μπορεί να βγει γρήγορα.

Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όλα θα είναι ασφαλείς όσο ασφαλές είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Είναι πολύ σημαντικό να μη συμπέσει μία επιδημία γρίπης με ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα και θα πρέπει όλοι να κάνουμε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ασφάλεια το εμβόλιο.

Εάν πρέπει να εμβολιαστώ πρώτος θα το κάνω εγώ και η οικογένειά μου με πολύ μεγάλη χαρά. Και το ίδιο πρέπει να γίνει με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους.

Πρέπει να δείξουν ότι δεν φοβούνται και ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, αμελητέες θα έλεγα μπροστά στο μεγάλο όφελος που μας δίνει το εμβόλιο στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας, η οποία σκοτώνει ανθρώπους αλλά και τσακίζει οικονομίες.

Οπότε έχω συγκρατημένη αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα για αυτό αλλά από κει και πέρα κλινικές έρευνες είναι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα διότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις.  Θα είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην ξανάνοιξε τις οικονομικές της δραστηριότητες. Ο λόγος για τον οποίο έγινε το πρώτο lockdown είναι για να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα με μία κοινωνία ενημερωμένη και ένα
συμπαγές σχέδιο, πιο οργανωμένο. Με πάρα πολλά τεστ και μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις ανταγωνιστικες μας χώρες και σήμερα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από την Κροατία την Ιταλία την Πορτογαλία και σίγουρα από την Ισπανία όπου το πράγμα ξεφεύγει τελείως. Αποδείξαμε σε όλους ότι το κράτος λειτουργεί και πήραμε άυλη υπεραξία από επισκέπτες που έγραψαν ότι πήγαν στην Ελλάδα και στάθηκαν πιο ασφαλείς από τις χώρες τους.

Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις εργασίας. Υπήρχε μία εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας. Αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που τα κατάφεραν καλά στο πρώτο κύμα.

Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αυτή της πρωτοβάθμιας υγείας. Τα 72 δισ. είναι μία μεγάλη δύναμη πυρός και είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».