Ο γνωστός Ιστορικός και Κριτικός του Κινηματογράφου Dr. Giacomo Martini με τον Δημήτρη Γρηγοριάδη Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και την ερμηνεύτρια μουσικό Ίριδα Μαυράκη σε συνέντευξη που έδωσαν στην Δημοσιογράφο Αφροδίτη Ερμίδη στο Ντοκουμέντο 18/10/2020, ανέφερε μεταξύ άλλων:

΄΄H κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας από τους αρχαίους χρόνους γεννιόνταν από τα θέατρα όπου συγχρωτιζόταν ο λαός ο οποίος πλούτιζε την γνώση του κι εξελισσόταν πολιτισμικά και πολιτικά και πάνω απ’ όλα συμμετείχε στη ζωή της πόλης. Από το αρχαιοελληνικό θέατρο μεταδόθηκε ένα μήνυμα και ένα δίδαγμα προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Για όλα τα παραπάνω δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο η Ρόδος να αφήσει το δικό της θέατρο στην κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία βρίσκεται.΄΄

Dr. GIACOMO MARTINI

Εθνικό Θέατρο Ρόδου- πρώην Teatro Giacomo Puccini 1937. Πηγή : Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας Φάκελος: Ρόδος, Έρευνα: K. Κογιόπουλος

Λόγω του συναισθηματικού του δεσμού του με τα Δωδεκάνησα, συνυπέγραψε μαζί με την Ι. Μαυράκη, τον Δ. Γρηγοριάδη, τον πρώην Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκη, τον Π. Αυγερινό, τον Γ. Παπαδόπουλο, τον Μ. Μπορνόβα καθώς και με 1057 ακόμα πολίτες επιστολή στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για το θέμα της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Eθνικού Θεάτρου Ρόδου πρώην Teatro Giacomo Puccini.

Ο Giacomo Martini γεννήθηκε στην Porretta Terme (Bologna) της Ιταλίας το 1943. Η μητέρα του ήταν από την Χάλκη και ήταν η αδελφή του Αλέξανδρου Διάκου.

ACADEMIC CERTIFICATIONS, Honor’s degree in Philosophy; Magna cum laude degree in DAMS (Cinema and Theatre).

Από τους πιο σημαντικούς Ιστορικούς και Κριτικούς του Κινηματογράφου της Ιταλίας, ήταν μεταξύ άλλων, υπεύθυνος για το Κέντρο Κινηματογράφου της Emilia – Romagna για πάνω από 30 χρόνια. Συμμετείχε σε αρίθμητα project που αφορούσαν την Ιστορία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου και είχε αναλάβει την Διεύθυνση του Ινστιτούτου του τμήματος των Τεχνών και της Μουσικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια ως Βοηθός Καθηγητή. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του περιοδικού Cinema Libero, του Porretta film festival, του Bella Basilicata film festival, Δημιουργικός Σύμβουλος της Sciacca film festival και Υποδιευθυντής της distribuzione independente στην Ρώμη και του Πολιτιστικού Κέντρου Pier Paolo Pasolini. Συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων και άρθρων για Κινηματογραφιστές όπως ο Ken Loach, Theodoros Angelopoulos, Francesco Rosi, Nikita Michalkov, Marco Tullio Giordana, Mario Monicelli, Bernard Tavernier, Amos Gitai, Alan Parker, Giuseppe Tornatore Marco Bellocchio, Florestano Vancini, Valerio Zurlini, Michelangelo Antonioni, Tonino Guerra κ.α. Ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση έχει δώσει στον ρόλο και την σημασία του Cinematheque στον σύγχρονο πολιτισμό στην καταγραφή συντήρηση κα αποκατάσταση κλασσικών και διεθνών ταινιών.

Ένα απόσπασμα από το συγκλονιστικό ποίημα του για το νησί της μητέρας του την Χάλκη μεταφρασμένο στην Ελληνική γλώσσα.


Giacomo Martini
Χάλκη

Η δικιά μου Ιθάκη
θρύμμα από βράχο
αρχαίων ηφαιστείων
αναδύεται
περήφανη και βίαιη
ξερνώντας
πέτρες από άνεμο
και πλάκες από αλάτι
πλησιάζω
στη μοναξιά σου
από την κουβέρτα καϊκιού
φαγωμένου από την αρμύρα
και την αφροντισιά

τ’ όνομά του είναι Αφροδίτη,
γέρικο, φθαρμένο, βρωμερό
μα περήφανο,
αψηφά μια θάλασσα απειλητική
ανάμεσα σε μικρά
ξεχασμένα νησιά

στην αποβάθρα
κάτω απ’ την καμάρα
του ταχυδρομείου
μνημείο της δικής μας κατοχής
ένας γέρος με κανοτιέρα
με χαιρετά στα ιταλικά
προσφέροντάς μου καρέκλα
να ξεκουραστώ

το Αιγαίο
καταπίνει
τυφλούς γλάρους
και νανουρίζει
αθώα δελφίνια

(Βρετανία, 03/12/2020 Ίρις Μαυράκη).