Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου δεν πρόκειται να προχωρήσει στην άσκηση νέων διεκδικητικών αγωγών σε βάρος των κατοίκων των Αρκιών, σύμφωνα με διαβεβαίωση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, προς τον κ. Κόνσολα, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε, καθιερώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στους Αρκιούς.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος, στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ενημερώνει ότι έχει περιέλθει στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’ μόνο μία αίτηση κατοίκου της νήσου Αρκιών, προκειμένου να διαβιβαστούν στο Κτηματολογικό Γραφείου Πάτμου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε ο αιτών να καταστεί κύριος του υπό κρίση ακινήτου.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε ζητήσει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε και απαλλάσσει τους κατοίκους των Αρκιών από τις απαιτήσεις του δημοσίου έναντι της ακίνητης περιουσίας τους.

Ακολουθεί η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών προς τον κ. Κόνσολα.

 ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 781/9.11.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 781/9.11.2022 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, σας γνωρίζουμε ότι : H κατά χώρο αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχει ζητήσει από το Ν.Σ.Κ. την άσκηση νέων διεκδικητικών αγωγών σε βάρος των κατοίκων της Νήσου Αρκιοί.

Επίσης, αφ’ ότου τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4972/2022 έχει περιέλθει στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσων Α’, μόνο μία αίτηση κατοίκου της νήσου Αρκιών, προκειμένου να διαβιβαστούν στο Κτηματολογικό Γραφείου Πάτμου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε ο αιτών να καταστεί κύριος του υπό κρίση ακινήτου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ