Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν την Περιφερειακή Αρχή ως τον φορέα που «δήθεν έπεισε» την εταιρεία Ellinair να δρομολογήσει πτήσεις στην διαδρομή Αθήνα – Ρόδο- Αθήνα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε η “άτακτη αποχώρηση” της Ryanair, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
“Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς επιθυμούν και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των συγκοινωνιακών κενών που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και ιδιαιτέρως η Ρόδος, μετά την «άτακτη αποχώρηση» της Ryanair.

Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο, δεν θα πρέπει να εκδηλώνεται με μοναδικό στόχο να ακολουθήσει κάποιο δημοσίευμα αυτοπροβολής. Στόχος θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα που θα παραχθεί και όχι η προβολή μας. Ας δούμε τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν και τις τακτικές της Περιφερειακής Αρχής και ας προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με την δρομολόγηση των πτήσεων της Ellinair στη Ρόδο.

Ο Δήμαρχος της Ρόδου, γνωρίζοντας τις επαφές μου με αεροπορικές εταιρείες, όχι μόνο εκ της προηγούμενης ιδιότητας μου ως Υφυπουργού Τουρισμού, αλλά και ως του μόνου νομικού συμβούλου της ΙΑΤΑ στην Ελλάδα επι τριάντα χρόνια, ζήτησε τη συνδρομή μου για να γίνουν επαφές με εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν να καλύψουν το συγκοινωνιακό κενό στη Ρόδο μετά την αποχώρηση της Ryanair.

Το ίδιο έπραξε και ο Δήμαρχος της Κω, που σε προηγούμενο χρόνο επίσης μου ζήτησε να ρυθμίσω συναντήσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους για να αυξηθούν τα αεροπορικά δρομολόγια στην Κω, τόσο από το εξωτερικό όσο και από Αθήνα.

Από την επόμενη ημέρα που η Ryanair διέκοψε τα δρομολόγια της στη Ρόδο, ήρθα σε επαφή με τον εμπορικό διευθυντή της Ellinair κ. Σταύρο Δαλιάκα, τον οποίο γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος μου για αεροπορικά θέματα όταν ήμουνα στο Υπουργείο Τουρισμού.

Μετέφερα το πρόβλημα της Ρόδου, αναφερόμενος ταυτοχρόνως και στην Κω. Ακολούθησε συνάντηση μας στην Αθήνα, επιστολή που απέστειλα προς την εταιρεία και διαρκείς τηλεφωνικές επαφές, τονίζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον των δημάρχων.

Στη συνέχεια , ο κ. Δαλιάκας, με επιστολή του μου ανακοίνωνε ότι η εταιρεία έλαβε κατ’ αρχήν θετικές αποφάσεις για τη Ρόδο, αλλά και ότι δεν μπορούσε επι του παρόντος να γίνει το ίδιο με την Κω. Την επιστολή αυτή, απέστειλα την Δευτέρα 7 Μαΐου στις 10 π.μ. στον κ. Δήμαρχο Ρόδου.

Ξαφνικά, την ίδια μέρα με πληροφορήσαν ότι η Περιφερειακή Αρχή, που σημειωτέον ουδέποτε συναντήθηκε με τον κ. Δαλιάκα, ούτε υπέβαλε κάποιο γραπτό αίτημα, πανηγύριζε για την «επιτυχία» των προσπαθειών της να φέρει την Ellinair στη Ρόδο. Κάπου η πολιτική παράνοια πρέπει να έχει και όρια.

Η πάσχουσα από παντελή έλλειψη στρατηγικής για τις συγκοινωνίες Περιφερειακή Αρχή έπραξε το ίδιο προσφάτως και με την Κω. Ανακάλυψε ξαφνικά την Ryanair και προέβαλε ότι πέτυχε να δρομολογηθούν πτήσεις από το εξωτερικό για την Κω, όταν η εταιρεία, μήνες πριν από τις «επάρσεις» της Περιφερειακής Αρχής είχε ήδη δρομολογήσει τις πτήσεις αυτές, όπως προέκυψε από τα slots που είχε κρατήσει στα αεροδρόμια της Κω.

Κατά ατυχή για την Περιφερειακή Αρχή συγκυρία, διότι «ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη», την ίδια στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή επαίρετο στην Κω για «επιτυχίες» που μόνο στην ίδια δεν οφειλόταν, εξαγγέλλεται η αποχώρηση της Ryanair από τη Ρόδο. Ευλόγως τότε, αναρωτήθηκαν οι συμπατριώτες μας της Ρόδου «καλά, δεν πήραν χαμπάρι τι γινόταν; Πανηγυρίζουν για την Κω, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και δεν κάνανε καμία κίνηση για τη Ρόδο αφού ισχυρίζονταν ότι ήταν σε επαφές με την εταιρεία;»

Λυπάμαι, διότι αναγκάζομαι να προβώ στην μακροσκελή αυτή δήλωση, αλλά αισθάνομαι την υποχρέωση, όχι απλώς να αποκαταστήσω την αλήθεια, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα να απευθύνω έκκληση προς όλους τους τοπικούς φορείς.

Τους Δήμους, την Περιφέρεια, τον ΟΠΡΟΤΟΥΡ, τις Επιτροπές Τουρισμού στα νησιά και να ζητήσω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να καθίσουν όλοι μαζί , να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προσπαθήσουν για το καλό των νησιών μας ενωμένοι.

Με επαγγελματισμό, σωστή οργάνωση και στρατηγική  για τις συγκοινωνίες στα νησιά μας.
Το να διαφημίζει ένας πολιτικός και να προβάλει το έργο του, ασφαλώς δεν είναι επιλήψιμο.
Αρκεί, να υπάρχει έργο.

Όταν χωρίς δουλειά, με ένα -δύο τηλεφωνήματα, νομίζουμε ότι κάνουμε πολιτικό έργο, κάπου πλανιόμαστε. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό, ειδικώς στη Ρόδο, ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση του ΟΠΡΟΤΟΥΡ που αποτελεί τον φορέα εκείνο στον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι, μόνο αρνητική είναι για τη Ρόδο και ας μη θεωρηθεί αυτό προσωπική αιχμή για οποιονδήποτε.

Ο Δήμαρχος πρώτος, μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, τον Πρόεδρο των Διευθυντών των Ξενοδοχείων, την Περιφέρεια οφείλουν να καταστήσουν ξανά τον ΟΠΡΟΤΟΥΡ, δύναμη πυρός για τον Τουρισμό της Ρόδου.

Οι δε προσωπικές φιλοδοξίες, ας αναδειχθούν μέσα από την συστηματική και επίπονη εργασία του καθενός και όχι με τσάμπα δημοσιεύματα που μάλιστα δεν απηχούν ολόκληρη την αλήθεια.

Γιώργος Νικητιάδης τ.Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού