Πρόταση για τη στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες που διαμένουν σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, κατέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Φέρνοντας το παράδειγμα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες  στην Κάρπαθο και στην Κάσο που πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο για να εξεταστούν από ειδική διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης που εδρεύει εκεί, ο Μάνος Κόνσολας προτείνει δύο λύσεις:

1ον: Την ίδρυση Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης στην Κάρπαθο, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική στήριξη και βοήθεια για τις οικογένειες και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε Κάρπαθο και Κάσο.

2ον: Μέχρι να ιδρυθεί το νέο ΚΕΣΥ στην Κάρπαθο θα μπορούσε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε κλιμάκιο διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕΣΥ Ρόδου, να μεταβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, στα μικρότερα νησιά όπως η Κάρπαθος, η Κάσος, η Χάλκη, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελλόριζο, για να διεξάγονται εκεί οι αξιολογήσεις των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και να υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη.

MANOΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το σημερινό καθεστώς δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα αφού:

  • Υπάρχει μακρά αναμονή που φτάνει ακόμα και τα δύο χρόνια για να εξεταστεί ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου,  από την διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΣΥ.
  • Η ανάγκη μετακίνησης γονέων και παιδιών στη Ρόδο σημαίνει έξοδα και ταλαιπωρία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν μετάβασης στη Ρόδο και επιστροφής με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

«Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ζουν στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά, όπως και οι οικογένειες τους», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, πέρα από τη διάγνωση και υποστήριξη μαθησιακών δυσκολιών, μπορούν να συνεισφέρουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό καθώς και στην ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη οικογενειών και παιδιών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή εξαρτήσεις από ουσίες και άλλους εθισμούς.