Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης της 197ης  επετείου του Ολοκαυτώματος της Ηρωική νήσου Κάσου  στο μνημείο  πεσόντων Κασίων  Αγωνιστών στη θέση «Αντιπέρατος» με την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και την κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Η. Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Ακολούθησε η εκκίνηση του 13ου Αγώνα δρόμου των Κασίων Αγωνιστών με τερματισμό των  ενηλίκων στην πλατεία Ηρώων. Φόρο τιμής απέδωσαν με την συμμετοχή τους  στον  αγώνα δρόμου Κασίων Αγωνιστών με 66 συμμετοχές οι παρακάτω  κατά κατηγορία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΗΠΙΩΝ  200 μ.: Ρεμούνδου Αγγελική, Νικολάκης Γιώργος, Νικολάκης Μιχάλης, Ζερβάκη Σοφία, Ερωτόκριτου Πελαγία, Παπαγεωργίου Σταύρος, Μανούσου Βιργινία, Ζερεμές Χρυσοβαλάντης – Γιώργος, Μανούσος Μανόλης, Περσελή  Αλεξάνδρα – Γεωργία, Ιερομόναχος Βασίλης, Παραλής Γιώργος και ο Περσελής Μάριος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Α-Β- Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 500μ: Βρετού Γαβρίηλια, Βογιατζή Νικολέττα, Καραγκιουλμές Μηνάς, Παπαγεωργίου Φίλιππος, Παπαδημητροπούλου Βασιλική, Παπαδημητροπούλου Νικολαΐα, Χατζηπέτρου Καλλιρένια .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ-Ε-ΣΤ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 900μ: Ασπρά  Άννα  Ευαγγελία , Βρετός Νίκος, Ασπρά Μιχαέλα Μαρία, Γρηγοριάδη Μαρία Ελένη, Σταματάκη Ευδοκία, Περσελής Δημήτρης , Παπαγεωργίου Ανδρέας, Μηνάς Ηλίας, Αλεχάντρο Τσαούσα, Μονδάνος Αναστάσιος , Παπαδημητρόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαγεωργίου Κέλλυ, Σοφίλλα  Γεωργία, Σπαχία Τζέσικα, και ο Σάλα Κωνσταντίνος.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1500 μ: Διακάκης Μηνάς, Κουβαρά Ευαγγελία, Νταγλέρη Κυβέλη, Περσελής Νικόλαος Ταξιάρχης, Περσελής Μανόλης, Παπαγεωργίου Αντώνης , Σάλα Άγγελος, Σταματάκης Σταμάτης , Σάλα Παναγιώτης, Χρυσανθοπούλου Ευαγγελία και η Σάλα Μελίσα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΕΝΗΛΙΚΩΝ 5000μ : Ιερομόναχος Γιάννης, Νικολάου Ευγενία, Ηλιάδης Ιορδάνης, Παπαμάρκου Ευαγγελία, Δημητρούλης Σπύρος, Ψαλλίδα Δήμητρα,  Διακολιός Γιάννης,  Ανδικοπούλου Φωτεινή, Κουλαμάς Αργύρης, Δημητριανάκης  Γιώργος, Βοναπάρτης Βασίλης,  Κατσάκου  Άλκηστη, Ιερομόναχος Μάρκος, Κυράπογλου Γιάννης, Μίχος Θοδωρής,  Χατζηγιάννη Μαρία, Ταταρίδου Ευδοκία, Βρετού Αγλαΐα, Κοντομανώλης Ξενοφών και ο Γκινίδης Εμμανουήλ.

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου & Λ.Τ Κάσου πραγματοποιήθηκε η έκθεση πυρογραφίας  του Στρατή Μυλωνά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με σχετικά έργα της εποχής.

Στη συνέχεια έγινε η απονομή διπλωμάτων & μεταλλίων  στους συμμετέχοντες  του 13ου αγώνα δρόμου Κασίων Αγωνιστών  από τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Φλάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Π. Ν. Αιγαίου Γιάννη Θεμέλαρο, τον βουλευτή Δωδ/σου Μάνο Κόνσολα, τους Δήμαρχους, Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και του Αγ. Νικολάου Αντώνη Ζερβό.

Μιχάλης Εωτόκριτος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλκιβιάδης Στεφανής και Γιώργος Χατζημάρκος.

Στον ίδιο χώρο ακολούθησε η παρουσίαση  διαφανειών με τίτλο «Η  ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού σχολείου της Η.Ν. Κάσου “Θυμάται” το 1824 και το βρίσκει στο Σήμερα…» από τους μαθητές της ΣΤ τάξη  και παρουσίαση τοπικών χορών από το Δημοτικό σχολείο της Η.Ν. Κάσου και την
εκπαιδευτικό Νίκη Τασίκα.

Ακολούθησε ένα ταξίδι στο χρόνο στη εποχή του 1821 -1824  με τη θεατρική παράσταση «ΟΙ ΚΑΣΙΩΤΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ‘21», του Κασιώτη συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Συντελεστές  της παράστασης ήταν  οι Χρήστος Σαπουντζής, Δημήτρης Μαζιώτης, Νικολέτα Σοφίλλα, Ηλίας Μαστροπαύλος και Γιώργος Ξυδιάρης με την συμμετοχή των μουσικών μας Νεκτάριο Σταματάκη και Φανούρη
Καραγκιουλμέ.

Βασίλης Υψηλάντης, Αλκιβιάδης Στεφανής και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου στην Πλατεία Παπαδάκη (Τρ. Alpha bank) ξανά τοποθετήθηκε η έκθεση πυρογραφίας του Στρατή Μυλωνά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών των προσκεκλημένων ο  Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος βράβευσε τον τέως Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη για την επί σειρά ετών προσφορά του στην Κάσο και στους Κασιώτες.

Στην συνέχεια με την επιμέλεια του Γιώργου Χαδιώτη (Γιάννη Κ. Μαρίνου) πραγματοποιήθηκε η αφήγηση του ιστορικού του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής νήσου Κάσου από  τους  Άννα Μαγιορκίνου, Βασίλη Μάμμα Γ. Περσελή, Μαίρη Φραγκούλη και τον Νίκο Γ. Νικολάου, με  υπεύθυνο προβολής διαφανειών τον Δημήτρη Φιλιππή και υπεύθυνη ήχου την Νικολέττα Σοφίλα.

Ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας στην συνεδρίαση του Δήμου H.N.Kάσου.

Μετά το προσάναμμα του ανάγλυφου του 1824 στο λιμάνι, στις εκδηλώσεις μνήμης συμμετείχαν για την λαμπαδηφορία η Δήμητρα Σταματάκη, ο Γιάννης Ιερομόναχος ο Νικόλαος Ταξιάρχης Περσελής, ο Μανόλης Περσελής, ο Δημήτρης Περσελής, ο Κωνστανίνος  Παπαδημητρόπουλος, η Κέλλυ Παπαγεωργίου, η Ειρήνη Περσελή, η Νικολαΐα Παπαδημητρόπουλου και ο Ανδρέας Παπαγεωργίου.

Όπως κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο Σύλλογος Αλιέων Η.Ν. Κάσου με τα ναυτικά δρώμενα.

Την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία στην «Παναγία της Μαίρης» Αγ. Μαρίνας και την έξοδος των Ιερών Εικόνων «Παναγία του Ολοκαυτώματος» και «Αγίου Γεωργίου Χαδιών».

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου κ.κ.Αμβροσίου και με την εκφώνηση του πανηγυρικό της ημέρας από  την εκπαιδευτικό φιλόλογο Ευδοκία Δ. Μπατή.

Από τη θεατρική παράσταση « ΟΙ ΚΑΣΙΩΤΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ‘21», του Κασιώτη συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη.

Στο μνημείο Ηρώων πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων όπου αναγνώστηκε το προσκλητήριο των πεσόντων Ηρώων Κασίων Αγωνιστών στην συνέχεια ακολούθησε παρέλαση από αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων του νησιού .

Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν. Μαυρής» ακολούθησε άτυπη συνεδρίαση ενημέρωσης για τα ζητήματα του νησιού από τον Δήμαρχο Η.Ν. Κάσου όπου και κατέθεσε υπόμνημα σ’ όλους του παρευρισκόμενους.

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σ’ όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς επίσης και στους τέως Δήμαρχους, Δημήτρη Ερωτόκριτο και Γιώργο Παπαγεωργίου, σ’ αυτούς που απέστειλαν χαιρετισμούς, και σ’ όλους τους συντελεστές των τριημέρων εκδηλώσεων.

Όλους τους συμμετέχοντες στον 13ο Αγώνα των Κασίων Αγωνιστών και ιδιαιτέρως όλους τους εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους που με την εργασία τους και τις υπερωρίες τους κατά τις μέρες ανάπαυσης και αργίας συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση  των τριημέρων εκδηλώσεων .

Οι υγειονομικές συνθήκες μας επέβαλαν περιορισμούς που ήταν ικανοί να μας εμποδίσουν στο να αποδώσουμε αυτά που επιθυμούσαμε όπως την φιλοξενία που αναλογεί στο μεγαλείο της Ηρωικής νήσου και  των Κασίων αγωνιστών.

Εργαζόμαστε για τα επόμενα χρόνια και επιφυλασσόμαστε για την αποκατάσταση μιας ακατανόητης ιστορικής αδικίας».

ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ