- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

KAΛΛΙΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΔΙΑΚΟΥ: 17 Νοέμβρη 1973

Είναι η μέρα που θυμόμαστε τους νέους, τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και όλους εκείνους που σήκωσαν ανάστημα με τους αγώνες και το αίμα τους ενάντια στο φασισμό και στη δικτατορία της Χούντας και υπερασπίστηκαν το υπέρτατο αγαθό της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στη χώρα μας!!

[1]

Είναι η μέρα που παίρνουμε το παράδειγμα εκείνων για να υπερασπιζόμαστε αυτό το υπέρτατο αγαθό και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας και φασισμού, να αγωνιζόμαστε για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

[2]

“Μικρός λαός και πολεμά

δίχως σπαθιά και βόλια

για όλου του κόσμου το ψωμί

το φως και το τραγούδι

Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί

τους βόγγους και τα ζήτω

κι αν κάνει πως τα τραγουδεί

ραγίζουν τα λιθάρια”

Τέτοια μέρα κάθε χρόνο τραγουδάμε στα παιδιά στο σχολείο μερικά από τα 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, για να θυμόμαστε τους αγώνες τους!

[3]

Πρόκειται για μια συλλογή 18 τετράστιχων του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ που εξέφραζε ολόκληρη την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας την εποχή εκείνη.

Ένα ποίημα αντίστασης. Στο σημείωμα του ανέφερε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: «Τα δεκαέξι από τα “Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας” γράφτηκαν μέσα σε μια μέρα – στις 16 του Σεπτέμβρη του 1968 – στο Παρθένι της Λέρου, ύστερα από κρυφό μήνυμα του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ με την παράκληση να μελοποιήσει κάτι δικό μου ανέκδοτο.

Τα λιανοτράγουδα αυτά τα ξαναδούλεψα στο Καρλόβασι της Σάμου το Νοέμβρη του 1969.

Το 16 και 17 γράφτηκαν την Πρωτομαγιά του 1970. Το 7 αλλάχτηκε ριζικά τον Σεπτέμβρη του 1973 στην Αθήνα. Δε σκόπευα να εκδώσω τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα» κι είχα ζητήσει να μη δημοσιευτούν και να μη μεταφραστούν, παρά μόνο να τραγουδηθούν.

[4]

Τα “Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας” είναι αφιερωμένα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ».

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Οι ηχογραφήσεις έγιναν κρυφά τη νύχτα και κάτω από άκρα μυστικότητα. Κυκλοφόρησε αμέσως μετά την πτώση της χούντας και σφράγισε την επιστροφή στη Δημοκρατία.

Τραγούδια

Αναβάφτιση
Αυγή
Δε φτάνει
Εδώ το φως
Επιτύμβιο
Καρτέρεμα
Κουβέντα με ένα λουλούδι
Μνημόσυνο
Ο ταμένος
Πράσινη μέρα
Συλλείτουργο
Τ’ άσπρο ξωκλήσι
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
Το κυκλάμινο
Το νερό
Το χτίσιμο
Λιγνά Κορίτσια