Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) προγραμματίζει για το φθινόπωρο του 2021 τη διοργάνωση στην Αθήνα ειδικού επιστημονικού συνεδρίου, σε συνεργασία με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της γενέτειρας, για την προβολή του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Στο Συνέδριο αυτό θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, ακαδημαϊκοί και άλλες προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού.

Το Συνέδριο, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, θα επικεντρωθεί στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς ο Νόμος 4648/2019 δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα του Ελληνισμού της διασποράς να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα, το συνέδριο αυτό θα μας δώσει επίσης την ευκαιρία να προβάλουμε και άλλα θέματα τα οποία απασχολούν τους αποδήμους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα και την εξέλιξη της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά, το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής έχει προγραμματίσει για το 2021, έτος επετειακό για τον Ελληνισμό, πέντε θέματα «πρώτης γραμμής» και μία πρωτοβουλία, τα οποία  θα προωθήσουμε στην Ομογένεια των ΗΠΑ, την Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς διεθνώς.

Τα πέντε αυτά θέματα αιχμής είναι τα εξής:

  1. Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

  2. Καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» και Βράβευση Αποδήμων.

  3. Τακτοποίηση Φορολογικών θεμάτων και Κίνητρα.

  4. Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.

  5. Στράτευση  για τους γεννημένους στο εξωτερικό Έλληνες.

Πρωτοβουλία για την Ιστορία του Αποδήμου Ελληνισμού

Επιπροσθέτως, το Hellenic Congress of America αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία για την συγγραφή της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού. Γι’ αυτό το σκοπό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής έχει επικοινωνήσει με τα προεδρεία των σημαντικότερων οργανώσεων του Ελληνισμού της Αμερικής καθώς και προέδρους και προσωπικότητες από τον Ομογενειακό χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενημερώνοντάς τους για τα θέματα αυτά.

Το Hellenic Congress of America είναι ομογενειακή οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο του προγραμματισμού δράσης του Hellenic Congress of America για το έτος 2021, καθώς και το καλαίσθητο φυλλάδιο (brochure) με την Αποστολή, το Όραμα και τη Διακήρυξη Αρχών του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής στην Ελληνική και την Αγγλική.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο του Hellenic Congress of America, Νίκο Αποστολόπουλο, στο +1 704 491-7161 ή nickjapostolopoulos@gmail.com ή με τον Γραμματέα Δημήτριο Φίλιο στο  +1 917 202 6376 ή dafilios@msn.com

ANAMNHΣΕΙΣ