Με την ελπίδα ότι η νησιωτική εμπειρία θα αποτελέσει εκ νέου την κινητήρια δύναμη στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες περιφερειακής ανάπτυξης, εύχομαι στον Μάνο Κόνσολα καλή επιτυχία στην προεδρία της Επιτροπής Περιφερειών. Μια σημαντική κοινοβουλευτική θέση ευθύνης που παρακολουθεί το έργο των αρμόδιων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών φορέων και συμβάλλει στη χάραξη πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης με τη διαμόρφωση προτάσεων που στοχεύουν στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σε έργα κοινωνικής συνοχής.

Για παραπάνω από τέσσερα χρόνια που διετέλεσα πρόεδρός της, η Επιτροπή Περιφερειών και η Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών λειτούργησαν συλλογικά, κοινοβουλευτικά πλουραλιστικά και συναινετικά, πετυχαίνοντας σημαντικά αποτελέσματα, αναβαθμίζοντας το ρόλο τους – και κατ’ επέκταση τη σημασία των περιφερειακών πολιτικών – στο Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ, π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ

Οι Επιτροπές, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους στις τοπικές κοινωνίες και τους αναπτυξιακούς φορείς απ’ όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων που υλοποιούν πολιτικές τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής από το υψηλότερο επίπεδο, την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, μέχρι το δήμαρχο και τους αναπτυξιακούς φορείς των πιο μικρών νησιών μας, φιλοξένησαν τους υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και τους αλιείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού της Δωδεκανήσου, ξεπερνώντας αρκετές, ενίοτε «τυπολατρικές», αγκυλώσεις του παρελθόντος, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων, που είναι η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δράσεων, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η κοινωνική συνοχή.

Εύχομαι ο Μάνος Κόνσολας να πετύχει σημαντική διακομματική αποδοχή και καλή συνεργασία στο έργο του, να ανεβάσει τον «πήχη» των στόχων της Επιτροπής ακόμα πιο ψηλά.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφερθώ στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες μας που συζητήθηκαν στην Επιτροπή και αφορούν ειδικά στη Δωδεκάνησο, όπως οι συνεδριάσεις για την τουριστική ανάπτυξη και για τον θρησκευτικό τουρισμό ειδικότερα, για την κρουαζιέρα, την αλιεία, τις τηλεπικοινωνίες, την ενεργειακή επάρκεια και τις λιμενικές υποδομές στα νησιά, την Υγεία, τον νησιωτικό ΦΠΑ, το στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ.ά., αλλά και θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η ανακήρυξη της Κάσου ως «Ηρωϊκή νήσος» και οι μεγάλες εκδηλώσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες της Δωδεκανήσου, η ειδική συνεδρίαση για τον Ιωάννη Ζίγδη, δραστηριότητες που κατέληξαν στην πιο εμβληματική πρωτοβουλία μας, την ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την 70η επέτειο από την Ενσωμάτωση.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ό,τι συμβολικά αλλά και επί της ουσίας, η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών στη δική μου θητεία το 2019 ήταν αφιερωμένη στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Καστελλόριζου, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, προς κάθε κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη των μικρών ακριτικών νησιών είναι εθνικός στόχος που σήμερα είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Κοινωνικά, γεωοικονομικά και αναπτυξιακά, πρέπει να υπάρξει συνέχεια.

Πρέπει ενωμένοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Το οφείλουμε στους νησιώτες, σ’ όλους τους Έλληνες!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ
Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής (2015-2019)