Με τη διαδικτυακή Υπουργική Στρογγυλή Τράπεζα συνεχίστηκαν οι συνεδρίες της 16ης Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, όπου προεδρεύει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και συζητούνται η Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας του Αθλητισμού και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.

Για την Στρογγυλή Τράπεζα ταξίδεψε στην Αθήνα από το Στρασβούργο ο Stanislas Frossard, Εκτελεστικός Γραμματέας της «Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τον Αθλητισμό» (ΕPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμμετείχαν 30 Υπουργοί, υπεύθυνοι για τον αθλητισμό, εννέα διεθνείς αθλητικοί φορείς (WADA, UEFA, EOC, ISF κ.ά.) και η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητών, Παυλίνα Τόμτσικ, που εκπροσωπεί 25.000 αθλητές και 38 διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς.

Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ισότητα στο χώρο του αθλητισμού είναι το αναγκαίο τρίπτυχο της βέλτιστης ανάπτυξής του, όπως συνομολόγησαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρία, προσβλέποντας στη συνεννόηση και τον κοινό βηματισμό, στην «ισχύ εν τη ενώσει».

Καλωσορίστηκαν η Τουρκία και η Ουκρανία, που συμμετείχαν για πρώτη φορά, υπογραμμίστηκε ότι ο αθλητισμός είναι επιταχυντής κοινωνικής προόδου και η πρόσβαση στον αθλητισμό, ως ανθρώπινο δικαίωμα, εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, στη συμπόρευση της νέας γενιάς με τον αθλητισμό έδωσε η Υπουργός της Γαλλίας, Ρωξάνα Μαρατσινεάνου, που μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική προεδρία.

Εξίσου θερμός και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης από την Κύπρο, ο οποίος αναφέρθηκε και σε αθλητικές μεταρρυθμίσεις που προχωρούν, παραδειγματιζόμενοι από τις ελληνικές, έπειτα από την προ μηνών επίσκεψη του κ. Αυγενάκη στο νησί.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και η ελληνική προεδρία, εξάλλου, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια όλων για την άριστη διεξαγωγή της Συνόδου, δεδομένης της δυσκολίας του εγχειρήματος της διοργάνωσής της εν μέσω πανδημίας.

Ο οικοδεσπότης, Λευτέρης Αυγενάκης, άνοιξε τις εργασίες της Στρογγυλής Τράπεζας με τον εξής χαιρετισμό:

«Σας καλωσορίζω στη διαδικτυακή Υπουργική Στρογγυλή μας Τράπεζα, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της 16ης Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Αθλητισμό και σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου, δεν κατέστη εφικτό να κάνουμε αυτή τη συνάντηση δια ζώσης στην Αθήνα! Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφασίσθηκε να μοιράσουμε τις εργασίες της Συνόδου σε μικρότερες διαδικτυακές συνεδρίες.

Λυπάμαι ειλικρινά που στάθηκε αδύνατο να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις παγκόσμιες αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Λυπάμαι που στάθηκε ανέφικτο να υλοποιήσουμε παράλληλες δράσεις και συνεδρίες, που στάθηκε ακατόρθωτο να δώσουμε σε αυτή τη Σύνοδο την επισημότητα και τον εορταστικό χαρακτήρα που της αρμόζει.

Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. 

Είμαι χαρούμενος, ωστόσο, που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, συζητάμε και επεξεργαζόμαστε δύο κεντρικά θέματα:

 • Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και
 • Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.

Βέβαια, τα θέματα αυτά, οι τροποποιήσεις που έχουν προταθεί και σε συνέχεια της σημερινής μας συζήτησης, θα οριστικοποιηθούν στην τελευταία συνάντηση της Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου. 

Ξεκινήσαμε με την εναρκτήρια συνεδρία στις 5 Νοεμβρίου, όπου πραγματοποιήσαμε την εισαγωγική συζήτηση για το πρώτο θέμα, την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Την εισαγωγική συνάντηση για το δεύτερο θέμα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό, την πραγματοποιήσαμε στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι συζητήσεις για τα θέματα της Συνόδου υποστηρίχθηκαν και εισήχθησαν από δυο βασικά έγγραφα, ένα για κάθε θέμα που συζητάμε και θα οδηγήσουν στην έγκριση δύο ψηφισμάτων.

Το υφιστάμενο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Χάρτη δημοσιεύθηκε, επίσης, ως βασικές πληροφορίες όχι για τελική έγκριση, αλλά για να μπορείτε να δείτε την πρόοδο της μέχρι τώρα διαδικασίας αναθεώρησης.

Τα εγκριθέντα ψηφίσματα θα διαβιβαστούν στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα χρησιμεύσουν ως πολιτική καθοδήγηση, όταν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε αυτούς τους τομείς εργασίας.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις εκθέσεις προόδου που έκανε η «Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό» (ΕPAS) σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Υπουργική Συνάντηση στην Τιφλίδα, τον Οκτώβριο του 2018, εφαρμόστηκαν τα περισσότερα μέτρα που είχαν διατυπωθεί τότε στην εν λόγω Υπουργική Διάσκεψη.

Τα Ψηφίσματα που συζητάμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης, κοπιώδους και εποικοδομητικής συνεργασίας με όλες τις Αντιπροσωπείες. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ευχαριστήσω εσάς, αλλά και τα στελέχη των Υπουργείων σας για την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σας όλη αυτή την περίοδο.

Να σας αναφέρω ότι η διαδικασία προετοιμασίας των νέων ψηφισμάτων, τα οποία συζητάμε σήμερα, ήταν η εξής:

 • Γραπτή διαβούλευση με όλες τις αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης της Συμβουλευτικής Επιτροπής, το περασμένο καλοκαίρι
 • Συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του EPAS τον Σεπτέμβριο
 • Παρουσίαση στις μόνιμες αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο
 • Σχόλια και οριστικοποίηση του σχεδίου από το Γραφείο EPAS – δημοσίευση στον ιστότοπο του Συνεδρίου τον Νοέμβριο
 • Σχόλια μετά από γραπτή διαβούλευση με τους ανώτερους υπαλλήλους και συλλογή ορισμένων τροπολογιών τον Δεκέμβριο
 • Διανομή του τροποποιημένου κειμένου σε όλες τις αντιπροσωπείες και υποβολή παρατηρήσεων σχετικά με ορισμένες τροπολογίες τον Δεκέμβριο
 • Εξειδικευμένες συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συντακτών των τροπολογιών και όσων ζήτησαν τροποποιήσεις, προκειμένου να έχουμε συναίνεση τον Ιανουάριο

Οι συναντήσεις έγιναν υπό την προεδρία του Alexandre Husting, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του EPAS, για την επίτευξη συναίνεσης τον Ιανουάριο.

Αυτή η περιεκτική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία πραγματοποιήθηκε, παρά τις δυσκολίες που είχαμε για τη διενέργεια συναντήσεων το 2020.

Τα ψηφίσματα αυτά θα λάβουν την οριστική τους έγκριση, όπως ήδη σας ανέφερα, κατά την τελική συνεδρία μας στις 11 Φεβρουαρίου.

Η σημερινή στρογγυλή τράπεζα θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε αυτές τις αποφάσεις και να εκφράσουμε τις συγκεκριμένες θέσεις μας, πάνω στα:

 • Πώς μπορούν τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (δημόσιες αρχές, αθλητικά κινήματα και εταιρικές επιχειρήσεις) να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για να ενθαρρύνουν αθλητικές δραστηριότητες που είναι προσβάσιμες για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, ηθικοί και ασφαλείς;
 • Τι ή πόσο ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν οι δημόσιες αρχές και πώς μπορεί να διασφαλιστεί με το αθλητικό κίνημα και με άλλους ενδιαφερόμενους;
 • Τι είδους υπηρεσίες υποστήριξης πρέπει να συνοδεύουν τον Χάρτη προκειμένου να εφαρμοστεί και να παρακολουθείται αποτελεσματικά και αποδοτικά;
 • Ποιες είναι οι κύριες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αθλητισμό;
 • Πώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αθλητισμό;
 • Πώς μπορεί κανείς να προωθήσει περαιτέρω τον αθλητισμό ως δικαίωμα για όλους;

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, στις εργασίες της Στρογγυλής Τραπέζης και ελπίζω πως, μέσα από τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο θα επιτύχουμε να διαμορφώσουμε δυο σύγχρονα και καινοτόμα κείμενα, που διέπουν τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και που εμπνέουν τα κράτη-μέλη στη διαμόρφωση δημιουργικών πολιτικών στον αθλητισμό».

Στην ολοκλήρωση της Στρογγυλής Τράπεζας, ο προεδρεύων Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συνόψισε ως εξής:

«Η σημερινή συζήτηση ανέδειξε την ποικιλομορφία του κόσμου του αθλητισμού στην Ευρώπη, σε διακυβερνητικό επίπεδο, καθώς και μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Έλαβα υπόψη την ισχυρή υποστήριξη των ψηφισμάτων και εκφράζω την εκτίμησή μου για το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα του αθλητισμού.

Ανυπομονώ να σας συναντήσω στις 11 Φεβρουαρίου για την τελική συνεδρία. Ανυπομονώ να σας δω εκεί και μετά τιμής κλείνω αυτή τη στρογγυλή τράπεζα.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι όλους και όλες και εύχομαι να είστε υγιείς».