Αγαπητοί συμπατριώτες στόχος της ανάρτησης αυτής είναι, να υπάρξει όχι μόνο ανάδειξη του προβλήματος που νομίζω είναι γνωστό σε όλους, αλλά και ανάδειξη των ευθυνών των αρμοδίων αρχών και κυρίως να δρομολογηθεί η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύση και ο κάθε αρμόδιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Όπως γνωρίζετε  πρόκειται για ένα πρόβλημα  κατ’ αρχήν δημόσιας ασφάλειας με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για οδηγούς και οχήματα στο οδικό δίκτυο της Καρπάθου, ένα πρόβλημα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς απειλείται σε κάποιες περιοχές η βλάστηση αλλά και το πετρόκτιστο τοπίο, και βέβαια είναι και ένα πρόβλημα που αφορά στην
κακοποίηση και το βασανισμό των ζώων, τα οποία ειδικά  τους καλοκαιρινούς μήνες υποσιτισμένα και διψασμένα ταλαιπωρούνται στα άγονα εδάφη με μόνο λόγο ύπαρξης τους την είσπραξη επιδοτήσεων από τους ιδιοκτήτες τους.

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για  την ασυδοσία ορισμένων κτηνοτρόφων που λυμαίνονται τους ελαιώνες  τα ιδιόκτητα αγροκτήματα, τους κήπους σπιτιών και ξενοδοχείων στο νησί. Επίσης για παράνομες πράξεις τις οποίες προσπερνούν αδιάφορα οι αρμόδιες αρχές ενθαρρύνοντας έτσι όσους δρουν με αυτό τον τρόπο.

Το πρόβλημα των αδέσποτων και των ανεπιτήρητων ζώων παραμένει, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ύπαρξη νόμων αλλά η εφαρμογή τους.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση ανομίας που χρονίζει.

Οι επιπτώσεις κλιμακώνονται στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την τοπική οικονομία. Υπερβόσκηση, φθορά στα ελαιόδενδρα, ισοπέδωση αρχαιοτάτων μανδρότοιχων, ξερολιθιών, αντιδικίες, αυτοδικία, κουφάρια στα χωράφια, τροχαία ατυχήματα, θραύσεις αγωγών νερού για παράνομο πότισμα, μέχρι ζωοκλοπές.

Και όλα αυτά βέβαια εις βάρος όσων κτηνοτρόφων επιλέγουν τη δύσκολη και νόμιμη οδό για να ζήσουν.

Επιπλέον δημιουργείται, στους επισκέπτες, μιας περιοχής που επενδύει στον τουρισμό, η εντύπωση ενός τόπου υπό εγκατάλειψη,  με  εντονότερο το πρόβλημα  με τα κοπάδια αιγοπροβάτων, που θα αποτελειώσουν ότι έμεινε σε μια προστατευόμενη περιοχή βόρειας Καρπάθου-Σαρίας, κατά τ’ άλλα χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως περιοχή NATURA.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές αλλά το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ισορροπημένη λύση.

Κάποιες προτάσεις που σας υποβάλω  είναι:

  • Να υπάρξει διαφάνεια ως προς την έκταση και το χωρικό προσδιορισμό των βοσκοτόπων και των κατά βοσκότοπο υπεύθυνο κτηνοτρόφο (ευθύνη Περιφέρειας-Επαρχείο).
  • Να καταγραφεί η πραγματική βοσκο-ικανότητα των εκτάσεων που παραχωρούνται, ώστε να ελεγχθεί ο δηλούμενος από τους κτηνοτρόφους αριθμός ζώων και τα πιθανά συμπτώματα υπέρ-βόσκησης. (ευθύνη Περιφέρειας-Επαρχείο).
  • Να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ονόματα των κατά περιοχή κτηνοτρόφων, ο αριθμός των δηλούμενων ζώων και το ποσό των επιδοτήσεων (ευθύνη ΟΠΕΚΕΠΕ).
  • Να προβεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία ΔΩΔΕΚΑΝHΣΟΥ σε έλεγχο των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Καρπάθου, αν τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις υγιεινής και λειτουργίας. Με την δυνατότητα επαναλαμβανόμενων ελέγχων.
  • Να αναλάβει επιτέλους έμπρακτα ο Δήμος ΚΑΡΠΑΘΟΥ τις ευθύνες του, η Δημοτική Αρχή υπεύθυνη για τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα, υπεύθυνη για τις ζημιές και τα ατυχήματα που προκαλούν και της δίνει το δικαίωμα να συλλέξει και να απομακρύνει τα ζώα που περιφέρονται αδέσποτα και ανεξέλεγκτα.
  • Να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει  επιτέλους σύγχρονο ΣΦΑΓΕΙΟ στο νησί (Περιφέρεια Δήμος) ώστε να μπορεί να διατεθεί εύκολα και με τήρηση κανόνων υγείας  η παραγωγή και  να τονωθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι.
  • Στις περιοχές που είναι παραδοσιακά κτηνοτροφικές να κατασκευασθούν δεξαμενές νερού και ποτίστρες, να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο προς τις περιοχές αυτές και να υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Να γίνουν σεμινάρια με θέμα την λειτουργία σύγχρονων τρόπων εκτροφής και εκμετάλλευσης του ζωικού κεφαλαίου.
  • Ηλεκτρονική σήμανση των ζώων με επιδότηση.

Κλείνοντας θα κάνω μια επισήμανση:

Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας, ούτε αστυνομικός ούτε δασάρχης, ούτε Δήμαρχος, ούτε Περιφερειάρχης, ούτε Έπαρχος, αλλά δεν μπορώ να μένω αδιάφορος και να καταστρέφεται η περιουσία μου και των γύρω μου, να συντηρείται και να χρονίζει  αυτή η άρρωστη κατάσταση.

Ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης που δεν συμψηφίζεται με την ευθύνη και την αδιαφορία των άλλων.

Μπορείς να βοηθήσεις, μετέφερε το πρόβλημά  στην γραμμή του δημότη τηλ: 23000.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ