Με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος συναντήθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης όπου συζήτησαν για τον προγραμματισμό των νεότερων ευάλωτων στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων και κυρίως των νεότερων σε ηλικία ατόμων οι οποίοι ζουν με  νοσήματα τα οποία τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ενώ οι λοιμωξιολόγοι στην αρχή της πανδημίας είχαν εκτιμήσει ότι οι χρόνιοι ασθενείς θα έπρεπε να είναι στην πρώτη προτεραιότητα μαζί με τους ηλικιωμένους, τελικά καμία προετοιμασία δεν έγινε το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί η λίστα τώρα.

Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε επίσης τα θετικά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι αυτό της Πορτογαλίας που οι υγειονομικά ευάλωτοι άρχισαν να εμβολιάζονται στην πρώτη δόση, μαζί με αυτούς που είναι άνω των 85 ή της Δανίας  που θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των ασθενών με αυξημένο κίνδυνο αυτή την εβδομάδα με μία τουλάχιστον δόση με τον πλήρη εμβολιασμό να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία εκμεταλλευόμενη τις δόσεις της Moderna που δεν πήραν κάποια κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και έχοντας κάνει ήδη την προεργασία της προτεραιοποίησης,  υπολογίζει να έχει εμβολιάσει όλο τον ενήλικο πληθυσμό της μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης στηλίτευσε την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα ακυρωμένα ραντεβού και την αντικατάσταση τους από 40άρηδες υγιείς, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καλούνται άνθρωποι που ανήκουν σε υγειονομικά ευπαθείς ομάδες. Η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις αντικαταστάσεις αυτές, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στην αξιοκρατική διαχείριση των εμβολίων. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που προχώρησε σε εκτεταμένους εμβολιασμούς κρατικών αξιωματούχων πέραν του συμβολικού, όταν στην η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών όπως η Μέρκελ και ο Μακρόν περιμένουν τη σειρά τους και στην Ισπανία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο εκεί Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για παράκαμψη σειράς.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος εξέφρασαν τις θέσεις και τις προτάσεις της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών αναφορικά με τις προκλήσεις της εθνικής προσπάθειας για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, όπως η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων προμήθειας και διάθεσης των εμβολίων, η διαφάνεια στη συλλογή και δημοσιοποίηση των δεδομένων και η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον εξέφρασαν ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις για την ψηφιοποίηση της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως μία αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό των υγειονομικών συστημάτων, τη βελτίωση της ποιότητας υγείας του πληθυσμού και τη διαχείριση κρίσεων.