Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

AIKATEΡΙΝΗ A. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Δικαιώματα όπως η σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, το δικαίωμα στη μόρφωση, η εργασία χωρίς διακρίσεις φύλου, οι ίσες αμοιβές, το δικαίωμα ψήφου και της κατοχής δημόσιων αξιωμάτων δεν ήταν πάντοτε αυτονόητα.

Χρειάστηκαν αγώνες πολλών χρόνων για να  θεσμοθετηθούν, ενώ υπάρχουν ακόμα κοινωνίες, που τα καταπατούν είτε νομοθετικά, είτε με τοπικά έθιμα και συμπεριφορές. Επιπλέον τα περιστατικά έμφυλης βίας απασχολούν όλο και περισσότερο τη δημόσια σφαίρα.

Οι γυναίκες οφείλουμε να συνδράμουμε με την ευαισθησία και την βιωματική γνώση  στην καλυτέρευση συνθηκών της ζωής μας.

Η κατάκτηση της όποιας εξουσίας πρέπει να εκδηλωθεί ως μέσο αντιμετώπισης και εξάλειψης ανισοτήτων και καταπίεσης.

Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια και πρωτίστως η εργαζόμενη μητέρα, με μέτρα που θα ανακουφίσουν τον δύσκολο παράλληλο αγώνα της, για επιβίωση της οικογένειας και ανατροφή των παιδιών της,  μέτρα που ουσιαστικά δε θα ενισχύουν την ένταση της διάκρισης εις βάρος των γυναικών.

Και το σημαντικότερο: εμείς οι γυναίκες θα πρέπει να διεκδικήσουμε το μερίδιο αυτού του κόσμου που μας αξίζει!!!!

Γι’αυτό η 8η Μαρτίου θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή, σκέψη, αναδρομή της διαδρομής μας, ως γυναίκες αλλά και ως μητέρες, και του ρόλου μας, διαχρονικά, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κατάλυσης όλων των εργασιακών κεκτημένων για τους συνανθρώπους μας.

Αικατερίνη Α. Εμμανουήλ