- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Οδηγίες προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω πυρκαγιών

Με μέριμνα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου Τσουκαλά, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνέχεια της υπ’ αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 34973/22-07-2026 [1] εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές», ενημερώνει τους πολίτες και εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας από την έκθεση στον καπνό και στα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούνται από πυρκαγιές.

[2]

Νίκος Τσουκαλάς

Ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς, λόγω της μεταφοράς του από τους ανέμους. Η έκθεση στον καπνό και στα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και της αναπνευστικής οδού, βήχα, βρογχίτιδα, δύσπνοια, καθώς και επιδείνωση υφιστάμενων αναπνευστικών ή καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών και γενικότερα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Για την προστασία της υγείας συνιστώνται: 

Ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες

Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από καπνό.

Άτομα με άσθμα ή άλλα χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή τους και, σε περίπτωση επιμονής ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους.

Σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή απώλεια συνείδησης, πρέπει να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια.

Μετά την πυρκαγιά – Προστασία από τη στάχτη

Κατά τον καθαρισμό κατοικιών και εξωτερικών χώρων μετά από πυρκαγιά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η στάχτη και τα υπολείμματα καύσης ενδέχεται να παραμένουν στην περιοχή και να επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα.

Συνιστάται:

Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών.

Η προστασία της υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων αποτελεί προτεραιότητα και απαιτεί αυξημένη προσοχή και πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου