- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΑ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣH ΔΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 13/11/2025

Συμμετείχαν: Καραϊτιανός Γιάννης (Κάρπαθος), Βουρεξάκη Κατερίνα (Κάλυμνος), Φλυτζάνης Νίκος (Κως), Δραγουμάνος Αλέκος (Σύμη), Κολεζάκης Μανώλης (Ρόδος), Ασπροποταμίτης Γιάννης, Οικονομίδου Ισαβέλλα (Χάλκη), Κορωναίου Άννα (Νίσυρος), Υψηλάντη Διονυσία (Πάτμος), Χατζηαντωνίου Γρηγόρης (ΣΑΔΝ), Παπαδόπουλος Νίκος (πολιτιστική ομάδα ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ), Φραγκούλης Γιάννης (Κάσος). 

[1]

Συνέβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση (4/11/25) μέχρι σήμερα:

Δημογραφικό πρόβλημα νησιών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο συνεχώς μειούμενος πληθυσμός της χώρας μας αποτελεί θέμα συζήτησης με έντονη ανησυχία, αλλά δυστυχώς χωρίς,  μέχρι σήμερα, λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Δεδομένου ότι το όλο πρόβλημα προκαλεί και την σταθερή ερημοποίηση των νησιών μας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας θα οργανώσει συναντήσεις με πολιτικούς όλων των βαθμίδων καθώς και με ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να καταγραφούν ρεαλιστικές προτάσεις για εφαρμογή τους, προτού η όλη κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη!

Θέματα Υγείας

α. Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης Πανδωδεκανησιακής αιμοδοσίας στον Πειραιά το Σάββατο 29/11.

β. Την Παρασκευή 28/11 και ώρα 11πμ, ο ΕΕΣ θα βραβεύσει εθελοντές αιμοδότες, μεταξύ των οποίων και Δωδεκανήσιους στην Βουλή

Οικονομικά θέματα

Στάλθηκε  αναλυτική ενημέρωση λειτουργικών εξόδων Δωδεκανησιακής Εστίας στα συστεγαζόμενα Σωματεία καθώς και σε όλα τα Σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας μας, εν όψει και της επικείμενης ΓΣ και των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ, την  Τρίτη 25/11, 7μμ

Εορτασμός επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου στην Αττική

Μετά τις διεξοδικές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο εορτασμού της προσεχούς επετείου το 2026, θα σταλεί τελική πρόταση προς όλα τα Δωδεκανησιακά Σωματεία της Αττικής, η οποία και θα συζητηθεί, αρχικά, την ερχόμενη Τρίτη 18/11, 7μμ, κατά την συνεδρίαση του ΔΣ, στην Δωδεκανησιακή μας Εστία

—————————————–

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Σύσταση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού»  

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, στα γραφεία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Τζωρτζ 9, Αθήνα), συνήλθαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Πολιτισμού:

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ίδρυση Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού, με στόχο τη θεσμική ενίσχυση της συνεργασίας και της ενιαίας εκπροσώπησης των Ομοσπονδιών Πολιτισμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους εκπρόσωποι της  Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι συμμετέχουσες Ομοσπονδίες αποφάσισαν τη σύσταση της “Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού”, ως οργάνου συλλογικής εκπροσώπησης και διεκδίκησης των θεμάτων που απασχολούν το πολιτιστικό κίνημα της χώρας.

Βασικοί σκοποί της Συνομοσπονδίας είναι:

Οι Ομοσπονδίες Πολιτισμού τονίζουν ότι, παρά το σημαντικό τους έργο, αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως ανύπαρκτα όργανα, γεγονός που υπονομεύει τη συμβολή τους στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ενωτικής προσπάθειας για τη στήριξη, αναβάθμιση και αποτελεσματική παρουσία του οργανωμένου πολιτιστικού κινήματος στην Ελλάδα.