- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Τι παρουσίασαν Zaha Hadid Architects και Foster+Partners στο Building Materials Forum| Kωνσταντίνος Π. Χατζημανώλης, από Κάρπαθο-Ρόδο

Δύο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες του φετινού Building Materials Forum, που συνδιοργάνωσαν την Τρίτη 5 Μαρτίου η Boussias Events και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, δίνοντας στους παρισταμένους μια εικόνα για το πώς δουλεύουν και το πώς έχουν σχεδιάσει μεγάλα έργα στα οποία έχουν εμπλακεί.

[1]

Από το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects το «παρών» έδωσε ο Shajay Bhooshan, Associate Director του Zaha Hadid Architects και Co-founder and Head of Computation and Design (ZHACODE), ενώ από το Foster+Partners παρουσιάσεις πραγματοποίησαν ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner, applied R+D, Foster+Partners, και ο Κωνσταντίνος Χατζημανώλης, Associate, Overseas Architect, Foster+Partners. Zaha Hadid Architects: Αρχιτεκτονική που επικεντρώνεται στην εμπειρία του χρήστη Πρώτη χρονικά ήταν η παρουσίαση του Shajay Bhooshan, που στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects με την τεχνολογία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία το 2007 της ZHACODE, ενός ομίλου Υπολογιστικής και Σχεδιασμού, του οποίου ηγείται ο ίδιος.

[2]

Konstantinos Chatzimanolis

Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης, το διεθνούς φήμης γραφείο υλοποιεί εντυπωσιακά projects με μεγάλη αντοχή και τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις επιταγές της βιωσιμότητας.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ίδιος, «πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη αλληλεπιδραστικών χώρων αποτελεί ισοδύναμο κομμάτι του βιώσιμου σχεδιασμού, γιατί η αύξηση της διάρκειας ζωής ενός κτιρίου συνεισφέρει εξίσου στον βιώσιμο σχεδιασμό όσο και η μείωση των συνολικών υλικών για την κατασκευή του». Υπογράμμισε ακόμα πως βασική φιλοσοφία του γραφείου είναι η αρχιτεκτονική να επικεντρώνεται στην εμπειρία που λαμβάνουν οι χρήστες, είτε αυτή αφορά στον φυσικό κόσμο, είτε στον εικονικό κόσμο. Άλλωστε, το Zaha Hadid Architects δραστηριοποιείται και στο metaverse, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες.

Foster+Partners: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχιτεκτονικής
Από την άλλη, η παρουσία του γραφείου Foster+Partners στο συνέδριο ήταν διπλή. Την αρχή έκανε ο Μάριος Τσιλιάκος, που μίλησε για τη σημασία της αυτοματοποίησης των επαναλαμβανόμενων εργασιών για την ολοκλήρωση πολύπλοκων έργων, αναφερόμενος σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, και παρουσιάζοντας παραδείγματα για το πώς οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό ενός έργου, εξοικονομώντας χρόνο και ελαχιστοποιώντας τις ενδεχόμενες αστοχίες.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο Κωνσταντίνος Χατζημανώλης, που παρουσίασε λεπτομερώς το πώς ένα έργο μεταφέρεται από το «χαρτί» στον πραγματικό κόσμο, μετουσιώνοντας την ιδέα σε πράξη. Στο επίκεντρο της παρουσίασής του βρέθηκε το εμβληματικό έργο Lusail Towers στο Κατάρ, του οποίου την κατασκευή ανέλυσε ως ένα χαρακτηριστικό case study, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

“CONSTRUCTION”