- Καρπαθιακή - https://www.karpathiaki.gr -

Ο Δήμος Καρπάθου εστράφη κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση κατασκευής και λειτουργίας αιολικού πάρκου

Αίτηση ακύρωσης ενώπιον του 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε ο Δήμος Καρπάθου κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ακύρωση Α.Ε.Π.Ο. (Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του γενικού διευθυντή της Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου στο ακριτικό νησί.

[1]

Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά της κατασκευής και λειτουργίας «Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος Αιολικού Πάρκου (3 ανεμογεννητριών ύψους 137 μέτρων η κάθε μία) 6MW, Φωτοβολταϊκού Πάρκου 1,5MW (ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΕ) και Συσσωρευτών 3,75MW (εγγυημένης) ισχύος, με τα συνοδά έργα υποδομής στη θέση «ΚΕΦΑΛΑ» σε γήπεδο επιφάνειας ίσης με 1.854,522 στρ. (Δασική έκταση) στην τοπική κοινότητα Πυλών.

Για την προσβαλλόμενη πράξη που αναρτήθηκε και δημοσιεύθηκε στις 28-09-2022 στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Καρπάθου αξιώνει την ακύρωσή της στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, καθώς με βάση τους νομικούς του ισχυρισμούς εκδόθηκε:

Ιδίως δε ως προς την αξιολόγηση των βέλτιστων διαθέσιμων και πλέον πρόσφορων και ήπιων εναλλακτικών λύσεων και επί των επιμέρους παρεμβάσεων του έργου σε δασική έκταση, ιδιαιτέρως υπό το πρίσμα της συνταγματικής και κανονιστικής αρχής της αναλογικότητας.

Τον Δήμο Καρπάθου στη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκπροσωπεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος ο διδάκτωρ Νομικής καιεπιστημονικός συνεργάτης των Νομικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΔΠΘ, κ. Μιχαήλ Θ. Παπαγεωργίου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr [2]