Οι Σύλλογοι Μέλη της Π.Ο.Σ.Ε.Α. είχαν τη χαρά να ξανασυναντηθούν δια ζώσης από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου του 2022 στην 32η Αμφικτιονία.

Πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) καθώς και με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών «ΠΑΝΔΟΤΗΣ», του ΚΤΕΛ Κέρκυρας και την απόλυτη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» και του Διοικητή αυτού, κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη.

Τη λαμπρή Τελετή Λήξης η οποία έλαβε χώρα στην είσοδο του Corfu Holiday Palace έπειτα από Λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε σε κάθε γωνιά της Κέρκυρας, τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Νομού Κέρκυρας, κ. Στέφανος Γκίκας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης κα Μελίτα Ανδριώτη, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κέρκυρας και Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, Δρ. Λεωνίδας Ρουμπάτης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ. Κέρκυρας, κα Μαρία Δημουλά, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Χρήστος Μωραΐτης, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, κ. Άγγελος Σπύρου, η Πρόεδρος κα Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή και ο Γραμματέας της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, κ. Βασίλειος Πανδής, ο Πρόεδρος του ΣΕΑ «ΠΑΝΔΟΤΗΣ», κ. Αναστάσιος Νικολούζος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφέρειας κ. Ανδρέας Ρίγγας, ο Σύμβουλος της Δημάρχου Κέρκυρας κ. Μπούας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νικόλαος Κολοβός, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας κ. Μπούσιας Γεώργιος και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.) κ. Παντελής Λαγώνης.

Στη συνέχεια οι επίσημοι απηύθυναν χαιρετισμό και παρευρέθηκαν και στην Τελετή Έναρξης των Εργασιών της 32ης Αμφικτιονίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το θερμό και μεστό χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Θεολόγου Ζώτου και με την απονομή τιμητικού μεταλλίου των 20 χρόνων της Λαμπαδηδρομίας στον εν ενεργεία Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, ως εμπνευστή και υλοποιητή της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με το θερμό κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Corfu Holiday Palace πραγματοποιήθηκε και η έναρξη των εργασιών της 32ης Αμφικτιονίας Συλλόγων και Φορέων αιμοδοσίας.

Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο αρχιερατικός πατέρας Ευάγγελος, ο οποίος χαιρέτησε εγκάρδια και τις εργασίες της Αμφικτιονίας.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κα Μερόπη Υδραίου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της εν λόγω εκδήλωσης για το ιστορικό νησί τους.
Τέλος, ακολούθησε η κεντρική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και κυρίως αυτούς που ταξίδεψαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας μέχρι την Κέρκυρα για να συμβάλουν στην δημιουργία ενός σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αίματος στη χώρα μας.
Τόνισε ενώπιον των επισήμων τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ανά την Ελλάδα, αφού χάρη σε αυτούς, η ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων Μελών της, των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και όλων των Φορέων για την αυτάρκεια αίματος στη χώρα μας. Την κήρυξη των εργασιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τιμητικές διακρίσεις προς τους ανθρώπους και τους φορείς που επί σειρά ετών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, από κάθε πλευρά και με κάθε δυνατότητα που διέθεταν, για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο και θέλοντας η Π.Ο.Σ.Ε.Α. να τιμήσει την αείμνηστη Διευθύντρια Όλγα Μαραντίδου, στης οποίας τη μνήμη ήταν αφιερωμένη η 32η Αμφικτιονία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας, αναγνώστηκε δημοσιευμένο κείμενο των επί σειρά ετών συνεργατών και φίλων της, από την Ειδική Γραμματέα της Ομοσπονδίας κα Ελένη Αλεβίζου.
Υπό την προεδρία της κυρίας Ελευθερίας Ζερβού (η οποία αντικατέστησε την κα Κωνσταντίνα Πολίτη), του κυρίου Λεωνίδα Ρουμπάτη και της κυρίας Αθηνάς Εξάρχου, ξεκίνησαν οι εργασίες το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στη συνεδριακή αίθουσα του Corfu Holiday Palace.

Η συμμετοχή ήταν πολυπληθής και η παρακολούθηση διαρκής. Το επιστημονικό πρόγραμμα των διακεκριμένων και εκλεκτών εισηγητών καθήλωσε τους συνέδρους, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον και προσήλωση έως το τέλος.

Ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων – εισηγητών και των συνέδρων ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικός και απόλυτα εποικοδομητικός. Απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταθμοί αιμοδοσίας, οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών και οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς ειδικά τους θερινούς μήνες και τις περιόδους των εορτών, καθώς και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν διαρκώς για τη συλλογή αίματος.

Την επιστημονική θεματολογία ανέπτυξαν εξαίρετοι εισηγητές που με τις περγαμηνές και με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους κατάρτισαν ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα υπό την πολύμηνη επίβλεψη και καθοδήγηση της ομότιμου καθηγήτριας ΕΚΠΑ, Αιματολόγου και Επιστημονικής Συμβούλου του ΕΟΔΥ, για το συντονιστικό κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων κας Κωνσταντίνας Πολίτη, που πάντοτε στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Η θεματολογία ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα που με τη σειρά του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για τη συγκεντροποίηση των συλλεγόμενων μονάδων αίματος πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση του Ενιαίου Συστήματος Καταγραφής έως τα τέλη του 2022.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την επόμενη ημέρα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τις τοποθετήσεις των συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Στη συνέχεια η επιτροπή που εκπροσωπούσε το σώμα των Αμφικτιονιών εξέδωσε ψήφισμα το οποίο και ενέκρινε ομόφωνα το σώμα.

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας έκλεισε με την ελπίδα να αναγνωρίσει επιτέλους η πολιτεία το πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας και τα συνεχή αιτήματά της για θεσμοθετημένους πόρους, να εισακουστούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των Συλλόγων Μελών της.

Τέλος ευχαρίστησε το χρυσό χορηγό την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.), την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το ΚΤΕΛ Κέρκυρας, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, τους μηλοπαραγωγούς από τη Μάννα Κορινθίας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας
Ο Γενικός Γραμματέας
Θεολόγος Χρ. Ζώτος

ΨΗΦΙΣΜΑ

32η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ έως 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Το σώμα των συνέδρων της 32ης Αμφικτιονίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022, ενέκρινε ψήφισμα που έχει ως ακολούθως.    

Κεντρικά θέματα συζήτησης  και σχολιασμού ήταν :

 • η Επαγρύπνηση για τον Αιμοδότη
 • η αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων και συμβάντων κατά και μετά την αιμοληψία
 • στρατηγικές προσέλκυσης και διατήρησης αιμοδοτών ολικού αίματος
 • στρατηγικές προσέλκυσης και διατήρησης αιμοδοτών αφαίρεσης
 • η Θαλασσαιμία σήμερα στη χώρα μας
 • οι προσδοκίες των Θαλασσαιμικών από τις νέες θεραπείες και τακτικές μεταγγίσεις αίματος
 • η διαχείριση αίματος κατά τους μήνες αυξημένης επισκεψιμότητας τουριστών
 • πρότυπα και απαιτήσεις διασφάλισης ποιότητας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
 • κατευθυντήριες οδηγίες ορθής πρακτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης
 • ηλεκτρονικά συστήματα επεξεργασίας δεδομένων
 • διαδικασίες ελέγχου του αίματος και παραγωγής συστατικών αίματος 
 • η Εθελοντική Αιμοδοσία σήμερα το παρόν και το μέλλον 
 • η διοργάνωση τακτικών εξορμήσεων Εθελοντικής Αιμοδοσίας κατά τους θερινούς μήνες
 • παραδοσιακά και νέα μέσα επικοινωνίας : πως μπορούν να συμβάλουν στη διάχυση του μηνύματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας
 • η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών
 • η συνεργασία των Εθελοντικών Οργανώσεων της χώρας μας για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας : Το παράδειγμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
 • στρατηγική προώθησης του πενταψήφιου αριθμού 19823 για την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Σχετικά με τις ανάγκες  της  χώρας  μας  για την πραγματοποίηση  μεταγγίσεων αίματος και των συστατικών  του (ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και αιμοπετάλια), επισημάνθηκε  η σπουδαιότητα της συστηματικής και αδιάκοπης  διασφάλισης  των απαραίτητων ποσοτήτων των συμπυκνωμένων ερυθροκυττάρων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των μεταγγισοεξαρτώμενων ατόμων  με μεσογειακή  αναιμία. 

Η  μείωση συλλογής αίματος κατά την περίοδο των θερινών μηνών  και τα κλινικά και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τις αναβολές και τις  καθυστερήσεις  μεταγγίσεων αίματος ως συνέπεια  της στρατηγικής  επιλεκτικής χρήσης του αίματος  για  τα επείγοντα  περιστατικά και  τις ομάδες ασθενών με αιματολογικά-ογκολογικά  νοσήματα, ανέδειξαν  την σπουδαιότητα της συμβολής της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων-Μελών της όχι μόνο στην συνέχιση αλλά και στην  ενδυνάμωση της αιμοδοτικής προσπάθειας  παρά τις υπάρχουσες  δυσκολίες.                                                     

Στο πλαίσιο αυτό  τονίστηκε  και η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της ΠΟΣΕΑ για την διασφάλιση  της επάρκειας ασφαλούς αίματος στη χώρα μας, με δράσεις οι οποίες αναφέρονται στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών στόχων (π.χ. νέοι, αστικός και νησιωτικός πληθυσμός).

Συζητήθηκε εκτεταμένα η εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων «κοινωνικού μάρκετιγκ» για την προσέλκυση και διατήρηση αιμοδοτών τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε «πληθυσμούς στόχους» π.χ. νέους, γυναίκες, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές κ.λ.π.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης αναφέρονται στα σχολεία, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας, τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και τα ΜΜΕ. 

Επίσης, τονίστηκε ότι οι αλλαγές που επέφερε η παγκόσμια πανδημία στην πραγματοποίηση των εθελοντικών αιμοδοσιών σε εξωτερικούς χώρους, είχε ως απόρροια την ενίσχυση της συνεργασίας των συλλόγων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. 

Δεδομένου αυτού καθώς και της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας συνεργασίας με την Ομοσπονδία και τους Δήμους, παρουσιάστηκε  εκ νέου η διαδικτυακή πλατφόρμα ΠΟΣΕΑ-ΟΤΑ, έργο το οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει μια σειρά κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. 

Η Π.Ο.Σ.Ε.Α., παρά το τεράστιο έργο που επιτελεί μέσω των δεκάδων συλλόγων-μελών της σε όλη τη χώρα, δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, όπως ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. 

Στην προσπάθεια της για ανεύρεση πόρων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την ενδυνάμωση των συλλόγων-μελών της, η Ομοσπονδία έχει θέσει σε λειτουργία από το Μάιο του 2022, τον πενταψήφιο αριθμό 19823, όπου κάθε ευαισθητοποιημένος Έλληνας πολίτης μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην όποια προσπάθεια της.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο της Ομοσπονδίας και στις συνεχείς δράσεις της για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση των πολιτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, Λαμπαδηδρομία, Αμφικτιονία, εκπαιδευτικό υλικό). 

Μια από τις βασικές αλλαγές που έχουν προκύψει στην καθημερινότητά μας είναι η αυξημένη χρήση του διαδικτύου (social media) τόσο για την ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι Σύλλογοι-Μέλη της ΠΟΣΕΑ, όσο και για τις μεταξύ μας επικοινωνίες. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία τηλεοπτικού σποτ με στοχευμένα μηνύματα προς τον πληθυσμό με σκοπό να αξιοποιηθούν από τα μέσα δικτύωσης και τα ΜΜΕ.

Αποφασίσαμε την αύξηση των Εθελοντικών Αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα με έγκαιρο προγραμματισμό και τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), κάθε έτους. 

Κάτι ανάλογο με την σημαντική προσπάθεια και συνεργασία με το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ του Ομίλου ΣΚΑΙ.

Απαιτούμε την επιστροφή του προσωπικού των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας που μετακινήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των κλινικών covid ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και σε προγράμματα προσέλκυσης νέων Εθελοντών Αιμοδοτών και στην ενίσχυση των εξωτερικών αιμοληψιών που προγραμματίζουν οι Σύλλογοι και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). 

Ανάπτυξη πρόσθετων σταθερών και κινητών χώρων αιμοληψίας. 

Θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη καμπάνια για την αιμοδοσία αντίστοιχη αυτών που έγιναν για το κάπνισμα, το Μένουμε Σπίτι κ.τ.λ.

Προτάθηκε η ενίσχυση της προσφοράς αίματος από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες για μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και η προτεραιοποίηση για 120.000 μονάδες αίματος από αυτές που συλλέγονται προς κάλυψη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία στη χώρα μας.

Μέχρι και σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα διαχρονικά αιτήματα της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Συλλόγων-Μελών της, τα οποία αφορούν την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών και την εξασφάλιση πόρων προς όφελος της εθελοντικής προσφοράς αίματος στη χώρα μας. 

Συμπερασματικά και λαμβάνοντας υπόψη το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας στην κοινωνία, πιστεύουμε ομόφωνα στη συνέχιση της ανιδιοτελούς προσφοράς μας, με αμείωτο το ενδιαφέρον και βασική αρχή μας την ενότητα. 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος                        

Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας

Ο Γενικός Γραμματέας

Θεολόγος Χρ. Ζώτος