Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος”, το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος επιφανής Δωδεκανήσιος πολιτικός και πρώην Υπουργός Ιωάννης Γ. Ζίγδης, πραγματοποίησε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του ιστορικού “Πειραϊκού Συνδέσμου”, Επιστημονική Εκδήλωση, στην διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην έρευνα της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού της Δωδεκανήσου ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής και ο καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Γερ. Βαρβούνης.

Ο Σεβ . Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση του καθηγητή κ. Ζ. Τσιρπανλή. Φωτό: Κώστας Πάχος.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος, δημοσιογράφος Κων/νος Πάχος, κάλεσε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών να προσφωνήσει την εκδήλωση.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στούς δύο τιμωμένους και χαρακτήρισε τον καθηγητή κ. Ζαχ. Τσιρπανλή ως έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς στην Ελλάδα ενώ για τον καθηγητή κ. Μανώλη Βαρβούνη είπε ότι είναι ο πολυγραφότερος λαογράφος όλων των εποχών.

Aπονομή τιμητικής διάκρισης στον καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη. Φωτό: Κώστας Πάχος.

Στην συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών ναύαρχος ε.α. Λ.Σ. Κων/νος Χαρτοφύλης και ο πρόεδρος των Σαμίων Αττικής κ. Κώστας Αγγελής που μίλησε για το πολυεπίπεδο έργο του Σάμιου καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ αναλύει το έργο του καθηγητή Ζ. Τσιρπανλή. Φωτό: Κώστας Πάχος.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος με τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο λόγο, παρουσίασε το ογκώδες (1500 σελίδες) έργο του καθηγητή κ. Ζ. Τσιρπανλή, το οποίο τιτλοφορείται “Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο. Το παράδειγμα της Νισύρου (19ος αιών)”. Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ικανοποίησε το ακροατήριο με τον εξαιρετικό λόγο του.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών κ. Κώστας Χαρτοφύλης προσφωνεί την εκδήλωση. Φωτό: Κώστας Πάχος.

Ο συντονιστής δημοσιογράφος της εκδήλωσης, σχολίασε επαινετικά το βιβλίο του κ. Ζ. Τσιρπανλή και ακολούθως έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος”, καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη ο οποίος έκανε μία πρισματική παρουσίαση του λαογραφικού έργου του καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη, το οποίο αναφέρεται στα Δωδεκάνησα. Ο ομιλητής υπογράμμισε την σημασία του έργου αυτού, το οποίο συγκροτούν περισσότερα από 100 δημοσιεύματα.

Επίσης για το έργο του καθηγητή κ. Μ. Βαρβούνη και την σημασία του, μίλησε στην συνέχεια ο κ. Γιώργος Κούζας, διδάκτωρ λαογραφίας και εντεταλμένος διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο που συνέγραψε με την συνεργασία του καθηγητή Μήνα Αλ. Αλεξιάδη για το γενικότερο συγγραφικό έργο του καθηγητή Μ. Βαρβούνη.

Ο καθηγητής κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. Φωτό: Κώστας Πάχος

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν Τιμητικά Διπλώματα Περγαμηνής από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος. Το Τιμητικό Δίπλωμα για τον κ. Τσιρπανλή, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί, το παρέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης επέδωσε επίσης Τιμητική Διάκριση και το μετάλλιο του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον καθηγητή κ. Μανόλη Βαρβούνη για την προσφορά του στην Καρπαθιακή και γενικότερα στην
Ελληνική λαογραφία.

Πυκνό ακροατήριο παρακολουθεί την εκδήλωση. Φωτό: Kώστας Πάχος.

Την ωραία συτή εκδήλωση παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο ανάμεσα στους οποίους ο εκπρόσωπος του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημ. Κρεμαστινού Μιχ. Αγγέλου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Αντ. Παναγιώτου, Γεώργιος Θανόπουλος, Γεώργιος Κούζας, και Ρέα Κακαμπούρα από το πανεπιστήμιο Αθηνών, Ισαβέλλα Τζαβαρή από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Γιώργος Κατσαδώρος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ακόμη παρόντες ήταν οι πρόεδροι των Δωδεκανησιακών Σωματείων: Κων/νος Χαρτοφύλη της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, Κώστας Αγγελής του Συλλόγου Σαμίων Αττικής, Νινέτα Μανούση της Ένωσης Κώων, Δημ. Ήσυχος της Πανελλήνας Ένωσης Λερίων, Οδυσσέας Σακελλαρίδης του Συλλόγου Νισυρίων Αθηνών, Δόξη Νικολαΐδου των Πηγαδιωτών Καρπάθου, Αντωνία Μεγαλοοικονόμου του Πειραϊκού Συνδέσμου και ο έφορος καλλιτεχνικών του Συνδέσμου Γεώργιος Δρούζας, Χρυσούλα Σιφουνιού πρώην Έπαρχος Καλύμνου κ. α.

Μηνύματα έστειλαν ο βουλευτής Δωδ/νήσου Μάνος Κόνσολας και ο πρόεδρος Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Μανώλης Γρύλλης.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση με κρασιά που προσέφερε ο Σύλλογος Σαμίων Αττικής και σουμάδες που προσέφερε ο Σύλλογος Νισυρίων “ο Γνωμαγόρας”. Η διοίκηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου Κλεόβουλος ο Λίνδιος προσέφερε σ’ όλους του παρεβρισκόμενους νοστιμότατα γλυκίσματα και τα παραδοσιακά Καρπαθιακά ψιλοκούλουρα.

Η όλη εκδήλωση γνώρισε απόλυτη επιτυχία.

Κωνσταντίνος Μ. Πάχος
Γενικός Γραμματέας