Ενα πολύ παλαιό έθιμο, διατηρείται ασταμάτητα στο Όθος. Οι νεόνυμφοι, οκτώ μέρες, μετά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου, πηγαίνουν στην εκκλησία και ο Ιερέας τους διαβάζει την ειδική ευχή «Επι λύσιν των στεφάνων τη ογδόη ημέρα», που περιέχεται στο ευχολόγιο. Το χαρμόσυνο γεγονός των οκτώ, είχαμε την χαρά να βιώσουμε την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2016, στον Χριστό του Όθους. Οι συγχωριανοί μας Φωτεινή Σαϊτου και ο εκλεκτός της καρδιάς της Λάμπρος Κουντουριώτης – στρατιωτικός, που ενώθηκαν με τα Ιερά δεσμά του Γάμου, την Κυριακή 27 Δεκεμβριου 2015, στην Παιανία Αττικής, έκαναν τα «οκτώ» τους στην κεντρική Εκκλησία του χωριού μας, ωστε όλοι όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παραστούν στον γάμο, τους ευχήθηκαν τα βέλτιστα. Να ζήσουν στερεωμένοι, και ο Θεός να ευλογεί την συζυγία τους, και καλούς απογόνους.

Το έθιμο των "Οκτώ" στο Όθος

Το έθιμο των “Οκτώ” στο Όθος

Το έθιμο των "Οκτώ" στο Όθος

Το έθιμο των “Οκτώ” στο Όθος

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΘΟΥΣ
Μετά την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στις 6 Δεκεμβρίου, στο εξωκκλήσι κατά το έθος, όλοι μεταβήκαμε στους δύο επισκευασμένους, απο τους 37 Ανεμόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή, όπου οι ιδιοκτήτες  Νίκος Βασιλειώτης και Ευτυχία Χατζηγιαννάκη, περιποιήθηκαν τους προσκυνητές, και έγινε και γλέντι. Στο τέλος της Λειτουργίας τιμήθηκε ο απερχόμενος Ταμίας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, κ. Κώστα Πρωτόπαπα, με ειδικό έπαινο.

ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ
Την 1η Ιανουαρίου, στην κεντρική εκκλησία του Όθους, μετά την Θεία Λειτουργία του Μεγ. Βασιλείου, κόψαμε την Ενοριακή μας Βασιλόπιττα. Το φλουρί έτυχε στην Μαριγώ Παπαδοπούλου, η οποία έλαβε ως δώρο μια πολύτιμη εικόνα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. Καλή Χρονιά.

Ενοριακή Βασιλόπιτα στο Όθος

Ενοριακή Βασιλόπιτα στο Όθος

Ενοριακή Βασιλόπιτα στο Όθος

Ενοριακή Βασιλόπιτα στο Όθος

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Μιλτιαδης Μίστελλ