Αναντίστοιχα τσουχτερές προς τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα τιμές για την ανανέωση των αθλητικών δελτίων και ανισοκατανομή στα έσοδα των Ενώσεων επιβάλλει η ΕΠΟ, την ίδια στιγμή που η αθλητική ηγεσία υπό τον κ. Αυγενάκη θεσμοθέτησε τη μείωση από 5% σε 1%  του ποσοστού που θα αποδίδουν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις.

Συγκεκριμένα,  στον τιμοκατάλογο χρέωσης για την ανανέωση των αθλητικών δελτίων, οι τιμές κυμαίνονται από 20-40€ για ανανέωση 5 χρόνων, έως 150€ για ανανέωση δελτίου για ένα χρόνο!

Είναι γεγονός ότι αυτές τις δυσβάσταχτες τιμές θα κληθούν να πληρώσουν οι παράγοντες των ποδοσφαιρικών σωματείων και οι γονείς των αθλουμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον συνολικό προϋπολογισμό τους και ιδιαίτερα για τον προϋπολογισμό των ομάδων, που διατηρούν τμήματα υποδομών.

Ειδικά στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η Α’ κατηγορία θα πληρώνει για κάθε αθλητικό δελτίο, 30€ (5 χρόνια ανανέωση), 40€ (4 χρόνια ανανέωση), 50 €(3 χρόνια ανανέωση), 80€ (2 χρόνια ανανέωση), 100€ (1 χρόνο ανανέωση).

Η κατανομή όμως των εσόδων είναι δυσανάλογη υπέρ της ΕΠΟ, αφού το 60% θα παρακρατείται από την Ομοσπονδία και το 40% θα διανέμεται στις Ενώσεις, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίστροφο και στις τοπικές Ενώσεις να διανέμεται το 70% των εσόδων, αφού αυτά είναι που διατηρούν βιώσιμες τις ΕΠΣ, σε μία περίοδο μηδαμινών επιχορηγήσεων τόσο από την Ομοσπονδία, όσο και από την πολιτεία.

Η ΕΠΟ όχι μόνο δεν μείωσε το ύψος των παραβόλων, αλλά αντιθέτως αποφάσισε να εισπράττει από φέτος το σύνολό τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αφαιρώντας από τις Ενώσεις τη δυνατότητα να παρακρατούν απ’ ευθείας το υπέρ τους ποσοστό, με το οποίο μέχρι σήμερα κάλυπταν, στο μέτρο του δυνατού, έστω κι ένα μέρος των αναγκών της καθημερινότητας τους.

Η ενέργεια της συνδέεται ήδη από πολλές Ενώσεις με την απόφαση Αυγενάκη να προωθήσει και εν τέλει, να πετύχει τη θεσμοθέτηση της μείωσης του ποσοστού εσόδων που θα αποδίδεται από τις ΠΑΕ στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από 5% που προβλέπει το καταστατικό της ΕΠΟ σε 1%, προς ικανοποίηση σχετικού αιτήματος του νέου προέδρου της Super League.

Οι διαρκείς παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του αθλήματος, με μοχλό πίεσης το οικονομικό, δημιουργούν τον κίνδυνο να οδηγήσουν την ΕΠΟ και μέσω αυτής, τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, σε αδιέξοδα και σε μαρασμό.

Η παραπάνω συνθήκη έχει αυτονόητα πολλαπλάσιες επιπτώσεις  για τις νησιωτικές ΕΠΣ και ειδικά για εκείνη της Δωδεκανήσου,  η οποία χωρίς να ευθύνεται, αδυνατεί να στηρίξει επαρκώς τα σωματεία της δύναμης της.

Εκείνα στην πλειοψηφία τους, όπως και οι οικογένειες των αθλητών/τριών συνεχίζουν να αιμορραγούν, διότι καλούνται να καλύπτουν της μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές ή και αεροπορικές ανάμεσα στα νησιά, αλλά και προς το κέντρο, με το Μεταφορικό Ισοδύναμο να είναι ουσιαστικά απενεργοποιημένο από την κυβέρνηση και με τις υποχρεωτικές διανυχτερεύσεις να επιβαρύνουν επιπλέον το κόστος και σε περιπτώσεις απαγορευτικού, ακόμα περισσότερο.

Το πρόβλημα επιτείνεται και με την απουσία των μαθητών/τριων από τα μαθήματά τους.

Το τμήμα αθλητισμού της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Δωδεκανήσου καταγγέλλει την οικονομική αφαίμαξη που επιβάλλεται στα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία και την οικονομική υστέρηση που προκαλείται στις τοπικές Ενώσεις από την ΕΠΟ, καθώς και τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που επιβάλλει η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ταυτόχρονα καλεί την Ομοσπονδία να αναθεωρήσει την απόφαση της για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου για τα ερασιτεχνικά σωματεία, καθώς πέρα από το οικονομικό σκέλος του ζητήματος, τα τελευταία δεν είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν και ήδη παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει των ερασιτεχνικό αθλητισμό όλων των αθλημάτων, θεωρώντας ότι είναι κύτταρο της αθλητική ανάπτυξης και ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό.

Τμήμα Αθλητισμού της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νότιας Δωδεκανήσου
Επικοινωνία: 6936618366, Τάκης  Μιχαηλίδης