Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, μετατίθενται για την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 όλες οι εκδηλώσεις – δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση – στο πλαίσιο του εορτασμού  της 75ης  Επετείου της 7ης Μαρτίου, ημέρας της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. 

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε θετικά σε κοινό αίτημα που υπέβαλαν νωρίτερα σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, για την μετάθεση του εορτασμού της επετείου, λόγω του συλλογικού πένθους για την τραγωδία των Τεμπών. 

Ο κ. Βορίδης έκανε δεκτό το αίτημα που υπεβλήθη, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική εγγύτητα της μεγάλης γιορτής της Δωδεκανήσου, με το συνταρακτικό γεγονός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και το εθνικό πένθος που ακολούθησε. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Αύριο, είναι μια μεγάλη ημέρα για τα Δωδεκάνησα. Συμπληρώνονται 75 χρόνια από τότε που ένας μεγάλος αγώνας ευοδώθηκε και τα νησιά μας ενώθηκαν με την μητέρα Πατρίδα. 

Σε αυτούς που αγωνίστηκαν για να κερδίσουμε την ελευθερία μας, μετά από 638 χρόνια σκλαβιάς, χρωστάμε τον μέγιστο σεβασμό. 

Σήμερα, μέσα στο βαρύτατο κλίμα που επικρατεί στην ψυχή όλων λόγω της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, αισθανόμενοι το χρέος να τιμήσουμε με την στάση μας, τα θύματα αυτής,  μεταθέτουμε, δεν ακυρώνουμε, τις  εκδηλώσεις της Ενσωμάτωσης για την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Δίνουμε στο συλλογικό μας πένθος τον χρόνο που χρειάζεται». 

Σημειώνεται ότι η αυριανή ημέρα, ημέρα Τρίτη 7η Μαρτίου,  παραμένει ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, στα όρια του Νομού Δωδεκανήσου, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές.

Αίτημα μετάθεσης ημέρας εορτασμού

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Τηλέφωνο : 213 136 4607

2. Πρόεδρο Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου e-mail : i.ntouma@ypes.gr Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 27 Ταχ. Κώδικας : 101 83 Αθήνα

 ΘΕΜΑ: Αίτημα μετάθεσης ημέρας εορτασμού

ΣΧΕΤ.: Το με αριθμ.2496/06.03.2023 έγγραφό σας

Σε απάντηση του σχετικού αιτήματός σας και έχοντας υπόψη τη χρονική εγγύτητα της μεγάλης γιορτής της Δωδεκανήσου με το συνταρακτικό γεγονός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και το εθνικό πένθος που ακολούθησε, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι συμφωνούμε με τη μετάθεση της ημερομηνίας του εορτασμού την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023.

Κοινοποίηση:

1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Γραφείο Υπουργού 2. ΓΕΕΘΑ ΔΙΔΗΣ email: tds-d@hndgs.mil.gr

Εσωτερική Διανομή: -Γραφείο Υπουργού -Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού -Γραφεία Γενικών Γραμματέων -Γραφείο Υπηρεσιακής Γραμματέως -Γραφείο Τύπου

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ