Στη δημοσιότητα δόθηκαν χτες από την επιτροπή ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τα «πόθεν έσχες» της χρήσης 2015 των πολιτικών προσώπων, δημάρχων και περιφερειαρχών.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά συνολικά 925 δηλώσεις.

Εννέα υπόχρεοι δεν κατέθεσαν δηλώσεις όπως όφειλαν τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης και η επιτροπή θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα για τη διάπραξη του αδικήματος της μη υποβολής.

Οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» βρίσκονται αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο της βουλής των Ελλήνων και θα παραμείνουν αναρτημένες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων αλλά και για τρία ακόμα χρόνια από τη λήξη της.

Σε ότι αφορά την περιοχή μας στη λίστα εκείνων που υπέβαλαν δήλωση περιλαμβάνονται οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Δημήτρης Κρεμαστινός και Μάνος Κόνσολας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και οι πρώην βουλευτές Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης.  Από τους παραπάνω στην πρώτη θέση κατατάσσεται και με διαφορά ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος δήλωσε τα υψηλότερα έσοδα και τις υψηλότερες καταθέσεις στις τράπεζες, μία θέση που κατέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών προκύπτουν τα εξής:

Νεκτάριος Σαντορινιός

Ο βουλευτής και υφυπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε μαζί με τη σύζυγό του έσοδα που ανέρχονται σε περίπου 87.000 ευρώ ενώ οι καταθέσεις του και αυτές της συζύγου του στις τράπεζες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 7.000 ευρώ. Διαθέτει ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων στον πρώην δήμο Λινδίων και ένα διαμέρισμα στη Ρόδο. Δηλώνει ένα αυτοκίνητο ο ίδιος και ένα αυτοκίνητο η σύζυγός του ενώ οι δανειακές και λοιπές οφειλές τους ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 267.000 ευρώ.

Δημήτρης Γάκης

Ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης, δήλωσε από κοινού με τη σύζυγό του έσοδα της τάξης των περίπου 64.000 ευρώ και καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες που ανέρχονται σε περίπου 58.000 ευρώ . Επίσης έχει διάφορες μετοχές, και δηλώνει ένα αυτοκίνητο ο ίδιος και ένα η σύζυγός του. Διαθέτει 14 καλλιέργειες στο δήμο Νεάπολης του νομού Κοζάνης, 1 καλλιέργεια στην Κω, 1 αποθήκη στην Κω, 1 μονοκατοικία, 1 αποθήκη και 1 οικόπεδο στο δήμο Νεάπολης Κοζάνης, 2 μονοκατοικίες στην Ιαλυσό, 1 διαμέρισμα στην Αθήνα και 1 καλλιέργεια στη νότια Ρόδο. Οφείλει από κοινού με τη σύζυγό του σε δάνεια ποσό περίπου 6.000 ευρώ.

Μάνος Κόνσολας

Ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας δήλωσε μαζί με τη σύζυγό του έσοδα που ανήλθαν σε περίπου 106.000 ευρώ και καταθέσεις επίσης μαζί με τη σύζυγό του που έφτασαν περίπου τα 15.000 ευρώ. Διαθέτει 3 διαμερίσματα στη Ρόδο και 1 οικόπεδο στην Κάρπαθο, ένα όχημα ο ίδιος και ένα η σύζυγός του και οι από κοινού δανειακές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές τους ανέρχονται σε περίπου 200.000 ευρώ.

Ηλίας Καματερός

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηλίας Καματερός, δήλωσε στο «πόθεν έσχες» συνολικά έσοδα περίπου 110.000 ευρώ ενώ οι καταθέσεις που δηλώθηκαν από κοινού με τη σύζυγό του ανέρχονται περίπου στα 8.000 ευρώ. Διαθέτει 3 διαμερίσματα στην Κω, 3 καλλιέργειες στην Κω, 4 οικόπεδα στην Κω, 2 μονοκατοικίες στην Κω και 1 επαγγελματική στέγη στην Κω. Δηλώνει ένα αυτοκίνητο ο ίδιος και ένα η σύζυγός του ενώ ο συνολικές οφειλές του σε δάνεια κλπ ανέρχονται σε περίπου 465.000 ευρώ.

Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο αρχαιότερος βουλευτής όλων, δηλώνει στο «πόθεν έσχες» μαζί με τη σύζυγό του έσοδα ύψους περίπου 975.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τους σε διάφορες τράπεζες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1.725.000 ευρώ. Διαθέτει μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα, ένα αυτοκίνητο ο ίδιος και ένα η σύζυγός του. Επίσης δηλώνουν και οι δύο συνολικά 10 οικόπεδα στην Αθήνα, στη Ρόδο και στη Χάλκη, 8 διαμερίσματα σε Αθήνα και Ρόδο, 2 μονοκατοικίες στη Χάλκη, 2 καλλιέργειες στη Ρόδο.

Γιώργος Χατζημάρκος

Τα έσοδα που δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος μαζί με τη σύζυγό του ανέρχονται σε περίπου 67.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τους ανέρχονται συνολικά σε περίπου 6.000 ευρώ. Διαθέτει μικρό αριθμό μετοχών, ο ίδιος δηλώνει ένα φορτηγό και η σύζυγός του ένα αυτοκίνητο, ενώ συμμετέχει σε ατομικές επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρίες. Δηλώνει 4 διαμερίσματα, 1 μονοκατοικία και 3 οικόπεδα στη Ρόδο, 8 δενδροκαλλιέργειες και 1 βοσκότοπο επίσης στη Ρόδο. Οι δανειακές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 860.000 ευρώ.

Φώτης Χατζηδιάκος

Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε στο «πόθεν έσχες» μαζί με τη σύζυγό του έσοδα της τάξης των περίπου 224.000 ευρώ και καταθέσεις επίσης μαζί με τη σύζυγό του ύψους περίπου 835.000 ευρώ. Από αυτά ποσό 106.000 ευρώ είναι κατατεθειμένο σε τράπεζα της Γερμανίας. Επίσης διαθέτει διάφορες μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και δηλώνει ένα αυτοκίνητο. Οι δανειακές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 185.000 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του διαθέτει 14 οικόπεδα σε Ρόδο και Κρήτη, 28 διαμερίσματα, 7 αποθήκες, 3 καταστήματα, 1 δενδροκαλλιέργεια και 2 θέσεις στάθμευσης.

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ