Εντυπωσιακές εικόνες από έξι σύγχρονα ναυάγια που κοσμούν τον βυθό της Καρπάθου έρχονται στο φως σε συνεργασία με το Δήμο Καρπάθου, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του υποθαλάσσιου πλούτου του νησιού.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή των σύγχρονων ναυαγίων της Καρπάθου από τον Δήμο Καρπάθου (Κ.Ο.Π.Α.Π), που είναι ένα φυσικό υποθαλάσσιο μουσείο γεμάτο βυθισμένα σκαριά και ένα συναρπαστικό βυθό με εντυπωσιακές γεωλογικές εξάρσεις.

Κάτω από τα καταγάλανα νερά του νησιού κρύβεται μία άγρια ομορφιά ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών που με την απόκοσμη εικόνα τους συνθέτουν ένα μυστηριώδες σκηνικό αποτελώντας πόλο έλξης για κάθε δύτη.

Ο υποβρύχιος κόσμος της Καρπάθου είναι ξεχωριστός και γεμάτος εκπλήξεις καθώς υπήρξε πέρασμα πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Τα περισσότερα από τα ναυάγια βρίσκονται σε προσιτά βάθη μέχρι 40 μέτρα, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και συναντώνται τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του νησιού δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους υποβρύχιους επισκέπτες να απολαύσουν τις καταδύσεις ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.

Κάποια από τα βυθισμένα πλοία είναι ιδιαίτερης ναυπηγικής, έχουν ναυπηγηθεί προπολεμικά και επιβίωσαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να καταλήξουν χρόνια μετά στο βυθό της Καρπάθου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλοία που διάλεξαν το βυθό της Καρπάθου για να περάσουν το υπόλοιπο του ζωής τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δύτες: Ντίνος Πρωτόπαπας, Νικόλας Παραγίος, Νίκος Ανέστης, Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη, Γιώργος Σπυρόπουλος.

Υποβρύχιες λήψεις: Κώστας Θωκταρίδης, Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.

Μοντάζ σκηνοθεσία: Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.

Μουσική: Egmont Overture by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 license.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Αναστασία Καπλάνογλου Κ.Ο.Π.Α.Π. καθώς επίσης το Δήμο Καρπάθου για την συνεργασία, τον Βασίλη Νουάρο και τον Νικόλα Παραγιό,Ρένα Γιατροπούλου, τον Μανώλη Μελείση, με το σκάφος ΙΩΝΙΑ, τον Γιώργο Πρωτόπαπα, με το σκάφος ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, τον καπετάν Γιάννη Χουβαρδά, τον Μανώλη Νιοτή με το σκάφος let it be, τον Ηλία Σπανό καθώς επίσης και το Karpathos Diving center για την εξαιρετική βοήθεια τους.

Ιστορική και αρχειακή έρευνα : Άρης Μπιλάλης και Κώστας Θωκταρίδης.

Για τον Κ.Ο.Π.Α.Π. “Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Παιδείας” Δήμου Καρπάθου, Σεπτέμβριος 2022.