Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Σ.Α.Δ.Ν. πραγματοποίησε μια διά ζώσης σειρά ομιλιών με φόντο την ιστορία και τη σημασία της μετακίνησης των Δωδεκανησίων στον Πειραιά.

Γρηγόρης Γ. Χατζηαντωνίου, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Απ. Νέων Δωδεκανησίων

Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος

Η Εσπερίδα αυτή, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά στα πλαίσια της Δράσης “Ημέρες Θάλασσας 2021” έλαβε χώρα στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου 143, Πειραιάς) σε μια προσπάθεια να απεικονίσει τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Νόνη Δούνια, Βουλευτής Πειραιά Α’ Πειραιά.

Βασίλης Υψηλάντης, βουλευτής Δωδ/σου Ν.Δ

Ο κόσμος που γέμισε, αναλογικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη Δωδεκανησιακή Εστία, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρακάτω ομιλίες:

 • “Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά”
  Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.
 • “Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση”
  Φίλιππος Καλλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδ/κων Σωματειων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος».
 • “Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά”, βιωματική αφήγηση,
  Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου “Ο ΖΕΦΥΡΟΣ”.
 • “Δωδεκανήσιοι του Πειραιά – πολιτισμός & αθλητισμός”. Αφορά δύο σκέλη:
 • Ο Σύλλογος “Δωδεκανησιακόν Σχολείον”: Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά,1937-1940,
  Μαρία Παπανικολάου Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου.
 • “Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ”,
  Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά.

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως έμαθαν αρκετές ανέκδοτες ή άγνωστες για αυτούς ιστορίες και στιγμές των Δωδεκανησίων στο Μεγάλο Λιμάνι της χώρας.

Βασίλης Υψηλάντης, Βουλευτής Δωδεκανήσου – Νόνη Δούνια, Βουλευτής Α’ Πειραιώς

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντης, η Βουλευτής Α’ Πειραιώς Νόνη Δούνια, ο τέως
Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γεώργιος Κασσάρας, η επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” και επίτιμος καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. Μηνάς Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς Ιωάννης Καραϊτιανός, η πολιτευτής Πειραιά και Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς Κατερίνα Βουρεξάκη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, η Τουµαζάτου Γερασιμούλα- Αλεξάνδρα, Εντεταλµένη Δηµοτική Σύµβουλος Δηµοτικής Συγκοινωνίας εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, λοιποί εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων και μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας.

 

Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά

Χαιρετισμούς απέστειλαν και έχουν ανακοινωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου μας οι:

 • Κώστας Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Υφυπουργός Ναυτιλίας.
 • Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και τέως Υπουργός Ναυτιλίας.
 • Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου.
  Ιωάννης Παππάς, Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γρηγόρης Γ. Χατζηαντωνίου και η Θεοδώρα Βλέσα.

Ως Σύλλογος που σε ένα μήνα κλείνει 3 χρόνια δράσης αποτελεί τιμή για εμάς η αγάπη που μας δείχνετε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας και τη θέρμη που όλοι τις αγκαλιάζετε. Μας δίνετε δύναμη να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της Πανδωδεκανησιακής συνείδησης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΧΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΝΕΩΝ