Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και υπερηφάνειας, εορτάστηκε από τον Σύλλογο εν Ελλάδι Κασίων η 199η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 11 το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.🇬🇷

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Τον Ιούνιο 1824, ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον ναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρ, με στρατό από Τούρκους, Αιγυπτίους και Αλβανούς, παραπλανώντας τους Κασιώτες, έκανε απόβαση στο νησί προς την τοποθεσία Αντιπέρατος, πίσω από το χωριό Αγία Μαρίνα. 

Κατά πάσα πιθανότητα, το σημείο τους υπέδειξε ένας ξένος προδότης ο οποίος διέμενε στην Κάσο. Ηγέτης των Κασιωτών ήταν ο Διακο-Μάρκος Μαλλιαράκης.   

Οι στρατιώτες περικύκλωσαν τους Κάσιους και Κρήτες επαναστάτες και ακολούθησε η καταστροφή του νησιού, τρομερή σφαγή, δολοφονίες με πρωτοφανή αγριότητα καθώς και αιχμαλωσίες. 

Οι άγριοι της Μπαρμπαριάς δε λυπήθηκαν ούτε τα νήπια.

Από τους 2.000 αιχμαλώτους, ένα μικρό ποσοστό εξαγοράστηκε από τους συγγενείς τους αλλά οι περισσότεροι πουλήθηκαν μετά στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου και της Κρήτης.

Ο στόλος του εχθρού μετά την καταστροφή του νησιού αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.

Η μνήμη των πεσόντων ηρώων τιμήθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από πολλά Δωδεκανησιακά-και όχι μόνο-σωματεία καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το «παρών» έδωσε και ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων, με εκπροσώπηση από μέλη του συλλόγου και τον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Χατζόπουλο να καταθέτει το στεφάνι εις μνήμην των πεσόντων ηρώων για τον Σ.Α.Δ.Ν.