Όλοι σχεδόν οι ομογενειακοί σύλλογοι της Αμερικής έχουν τις ρίζες τους σε κάποια επιτροπή που δημιουργήθηκε για να την εκτέλεση κάποιου έργου με σκοπό να επουλώσει μια ανοικτή πληγή του χωριού ή του νησιού τους. Έτσι, όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι λίγοι Πηγαδιώτες που έμεναν στην Αμερική διεπίστωσαν ότι τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα της Καρπάθου, δεν είχε σχολικό κτίριο. Τον Ιούνη του 1945, μια δωδεκάδα Πηγαδιωτών που έμεναν στη Νέα Υόρκη απεφάσισαν να ιδρύσουν ερανική επιτροπή, η οποία θα αναλάμβανε την πραγματοποίηση του έργου.

Μικροί και μεγάλοι στο χορό, με τον Χρίστο Ζαβόλα στο τραγούδι και το Νίκο Σοφό στο βιολί.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μέλη της επιτροπής και άλλοι νεοαφιχθέντες Πηγαδιώτες διεπίστωσαν ότι το χωριό τους είχε και άλλες ανάγκες, και αυτοί χρειάζονταν κάποιο μέσο για την μεταξύ τους επαφή και επικοινωνία. Έτσι, τον Οκτώβρη του 1953, η Επιτροπή μετετράπει σε σύλλογο με την ονομασία “Ποσειδών” για να τονίσουν την επαφή των Πηγαδίων και την σχέση των Πηγαδιωτών με την θάλασσα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο Σύλλογος συνδέθηκε πιο πολύ με την Βαγγελίστρα, την πολιούχο των Πηγαδίων. Έτσι το Σάββατο που πέφτει πιο κοντά στην 25η Μαρτόυ, ο Σύλλογος διοργανώνει την χοροεσπερίδα του.

Στον κάβο ο Μανώλης Παπαμανώλης μας πέρνει 41 χρόνια πίσω στο Yorktown VA στα 200 χρόνια της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, που και πάλι χόρευε στον κάβο με το χορευτικό της Καρπαθιακής Νεολαίας.

Έτσι και φέτος το Σάββατο στις 25ης Μαρτίου, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, έγινε η χοροεσπερίδα του Συλλόγου στο Galloping Hill Cateres Union New Jersey, με την σκέψη μας στην Βαγγελίστρας. Εκτός από το New Jersey αρκετοί συμπατριώτες μας ήρθαν από Νέα Υόρκη, Pennsylvania και Maryland. Μεταξύ των άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος της “Ομόνοιας” Θεμιστοκλής Ι. Νισύριος, ο πρόεδρος της “Υπαπαντής” Νίκος Τσαμπουνιέρης, η πρόεδρος του “Αγίου Γεωργίου” Εμανουέλα Εμανουηλίδη και ο πρόεδρος των Ολυμπιτών Baltimore Γεώργιος Β. Πρωτόπαπας. Επίσης την χοροεσπερίδα τίμησε με την παρουσία της η πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Νέας Υόρκης και της Καλυμνιακής Ομοσπονδίας Ευδοκία Καραπάνου. Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με πολύ κέφι με την ορχήστρα Fantasia Music του συμπατριώτη μας Χρίστου Ζαβόλα και το Δωδεκανησιακό βιολί του Νίκου Σοφού.

Ο πρόεδρος των Ολυμπιτών Βαλτιμόρης Γιώργος Πρωτόπαπας με την παρέα του.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άννα Μικροπαντρεμένου ανάφερε: “Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγιναν οι προετοιμασίες στην Κάρπαθο για το πανηγύρι της Παναγίας. Όλοι συμμετείχαν και βοήθησαν με το καθάρισμα της εκκλησίας, το καθάρισμα και τηγάνισμα της μένουλας και τη προετοιμασία του νόστιμου ρεβυθόρυζου και της παραδοσιακής μαρουλοσαλάτας. Και σήμερα την ημέρα της Παναγίας μετά τη θεία Λειτουργία και την παρέλαση συμμετείχαν όλοι στο τραπέζι και στην συνέχεια στο καθιστό γλέντι και στον χορό. Προσπαθώντας λοιπόν και μεις σήμερα να σας μεταφέρουμε στην Κάρπαθο την ημέρα του Ευαγγελισμού, διοργανώνουμε τη χοροεσπερίδα και σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Ευχόμεθα να περάσετε καλά και βοήθειά σας η χάρη της Παναγίας, και να μας αξιώσει κάποτε να βρεθούμε κι εμείς στην Κάρπαθο τις μέρες αυτές”.

Η πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Σποϊτών Εμανουέλα Παπαμανώλη έδωσε το παρόν με την οικογένεια της.

Στην συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους και ξεχωριστά τον Γιώργο Πρωτόπαπα που ήλθε από την Baltimore και με τον δικό του τρόπο συντέλεσε στην δημιουργία κεφιού, τον Γιώργο Βιτωρούλη που ήρθε από την Pennsylvania και για άλλη μια φορά πρόσφερε $1000 στον Σύλλογο. Ακολούθησε η κλήρωση του λαχείου, το ποσό των $500 που κέρδισε ο Μανώλης Κασσώτης το δώρισε στον Σύλλογο.