Την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. σηματοδότησε η Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το διήμερο 17-18.09.2023. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης

Ο κ. Πλακιωτάκης παρενέβη σε όλες τις ενότητες της Διάσκεψης, ενημερώνοντας καταρχάς τους ομολόγους του για την τραγική απώλεια των πέντε Ελλήνων_,_ οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. 

Αναλυτικά:

1. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ:

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διαχείριση αυτών των φαινομένων: «Ποια μέτρα θα έπρεπε να έχουμε λάβει κι αν προλαβαίνουμε να λάβουμε, για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή; Πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε τους πληγέντες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να αποκαταστήσουμε κατεστραμμένες υποδομές και να αντιμετωπίσουμε τα δυσβάσταχτα βάρη από την απώλεια γεωργικού κεφαλαίου και άλλων επιχειρήσεων, καθώς και τις υγειονομικές επιπτώσεις; Πού θα βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια και άραγε αρκούν τα πεπερασμένα αναρωτήθηκε.αποθέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;»

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε ότι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι καύσωνες και όλα τα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή κι ουσιαστικά δεν είναι παρά ένας κρίκος σε μια αλυσίδα από κρίσεις που αλληλοτροφοδοτούνται.

Δηλαδή: Γεωπολιτικές, υγειονομικές και μεταναστευτικές. Κρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους απειλούν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα: «Αναμένουμε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις και ενδεχόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ένωσης για την καλύτερη θωράκιση των χωρών μας».

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ, ΧΑΡΑΚΤΉΡΙΣΕ ΩΣ «ΘΕΤΙΚΉ ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΆ ΤΟΥ ΑΡΜΌΔΙΟΥ ΕΠΙΤΡΌΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ, Κ. ΤΖΕΝΤΙΛΌΝΙ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΑΊΡΕΣΗ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΌ ΤΟΥ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΈΚΤΑΚΤΩΝ ΔΑΠΑΝΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΏΝ ΤΩΝ ΠΡΌΣΦΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΏΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ».

2. ΓΙΑ  ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ:

Μετέφερε την εμπειρία του ως Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξήγησε ότι η αντιμετώπισή του είναι ένα δαπανηρό έργο, ένας διαρκής αγώνας ενάντια σε όλα τα εγκληματικά δίκτυα και σε όσους τα υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο, τα οποία θέτουν σε μέγιστο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, οργανώνοντας και εκτελώντας τις διελεύσεις τους στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. με εντελώς επισφαλή τρόπο:

«Δεν μπορούμε πλέον να δίνουμε άλλοθι σε χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες ή καταφεύγουν σε απάνθρωπες πρακτικές εργαλειοποίησης ανθρώπινων ζωών με αντάλλαγμα πολιτική επιρροή» τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες Μεσογειακές Χώρες πρώτης γραμμής επέδειξαν ευελιξία και εποικοδομητικό πνεύμα στα νομοθετήματα που αφορούν πρωτίστως στην ευθύνη, αναγνωρίζοντας ότι οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι σε μία διαπραγμάτευση. Και κάλεσε τους εταίρους μας να επιδείξουν ανάλογο πνεύμα στα νομοθετήματα που αφορούν στην αλληλεγγύη.

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ:

Χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας» τη διατήρηση της ενότητας και της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα ποντάρει στη διάβρωση της ενότητας και της συνοχής της Ευρώπης, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε σαφή θέση κατά της Ρωσίας και της απρόκλητης εισβολής της στην Ουκρανία, ως ένα μέσο επικίνδυνου αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:

Με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική μνεία για το Κυπριακό ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η νέα πληγή της Ευρώπης, ωστόσο, δεν μπορεί να σβήσει ή να μετριάσει κάποιες που παρέμειναν ανοιχτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, επαναφέρουν μνήμες και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τις δικές μας ευθύνες απέναντι στον κυπριακό λαό που υπήρξε θύμα μιας διαρκούς τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Μιας κατοχής, η οποία εδώ και 49 χρόνια παραβιάζει κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ε.Ε. και η Διεθνής Κοινότητα δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε.