Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, ώρα 11.00 πμ πραγματοποιήθηκε μια σεμνή τελετή στον καθεδρικό ιερό ναό Αθηνών (Μητρόπολη Αθηνών), «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ κ Ιερώνυμου Β’ παρέστη ο Αιδεσιολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Νίκου, με δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων ηρωϊκών προγόνων μας κατά το Ολοκαύτωμα της ηρωϊκής νήσου Κάσου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

– κ. Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κοσμήτορας της Βουλής , Βουλευτής Δωδεκανήσων.

Kαθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας  Διπλωματίας.

– κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα.

– κ. Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Περαιώς.

– κ. Εμμανουήλ Κολεζάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών – Πειραιώς

– οι κ.κ  κα Καλοτίνα Σκυλά και κ. Μιχάλης Χατζημιχάλης, εκ μέρους της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής.

– κ. Γιάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος του  Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων.

– κ Στέργος Κασέκας, Πρόεδρος του  Συλλόγου Δωδεκανησίων Νέων .

– κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του  Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

– κ. Γιώργος Μαρκουλής, Πρόεδρος του  Συλλόγου Ισμαηλίας.

  – κυρία Λίνα Χαραλαμποπούλου, τέως πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και τέως Πρόεδρος Δωδεκανησιακής Μέλισσας.

– Ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Εμμανουήλ Περσελής.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας, ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Μανώλης Περσελής, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θυσία των προγόνων μας και τη σημαντική ιστορική και Εθνική σημασία της επετείου αυτής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων κ. Μίνος Κομνηνός,  στη συνέχεια έλαβε το λόγο, με μια σύντομη αλλά συγκινητική αναφορά στη θλιβερή αυτή επέτειο και ευχαρίστησε όλους τους παρόντες.

Ακολούθησε πομπή προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων ως ακολούθως:

1. Ο Πρόεδρος του  Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων κ. Μίνος Κομνηνός,

2. Ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Ισμαηλίας, κ. Γιώργος Μαρκουλής,

3. Ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κ. Κώστας Μιχαηλίδης,

4.  Ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Δωδεκανησίων Νέων, κ. Στέργος Κασέκας,

5. Ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, κ. Γιάννης Καραϊτιανός,

6. Εκ μέρους της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής κ. Καλοτίνα Σκυλά και κ. Μιχάλης Χατζημιχάλης,

7. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών – Πειραιώς, κ. Εμμανουήλ Κολεζάκης,

8. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Περαιώς, κ.  Γιάννης Φραγκούλης,

9. Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα κ. Γεώργιος Δημόπουλος,

10 . Εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας  Διπλωματίας, Καθηγητής   κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, και

11. Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο Κοσμήτορας της Βουλής , Βουλευτής Δωδεκανήσου  κ. Βασίλειος- Νικόλαος Υψηλάντης.

Η εκλεκτή συμπατριώτισσα μας κ. Σοφία Μαστοράκου εκφώνησε τα ονόματα των επισήμων που κατέθεταν τα τιμητικά στεφάνια εις μνήμη των πεσόντων του Ολοκαυτώματος και στο τέλος της συγκινητικής αυτής εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι απήγγειλαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Οι κ.κ. Άννα Καραγιαννάκη, Ντίνα Τζιράρκα – Κελέκη, Μαρία Σαραγά (από τη Σύμη) και τα μικρά από την Κάλυμνο (νέο αίμα!) παρέρστησαν στην κατάθεση στεφάνων. Η κ. Άννα Καραγιαννάκη ήταν η σημαιοφόρος μας. Το λάβαρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνας – Πειραιά κράτησα οι κ. κ. Σοφία Ηρακλείδου (Χάλκη) Γενική Γραμματέας Ο.Δ.Σ. Αθήνας-Πειραιά) και Μαρία Κόρδινα (Ρόδος).

Τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε στον τελετάρχη της όλης εκδήλωσης μας κ. Γιώργο Μουνδρέα, του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας της Περιφέρειας Αττικής.

Οι παρακάτω φορείς απέστειλαν χαιρετισμούς και μηνύματα δικαιολογώντας την αδυναμία τους να παραστούν στην ανωτέρω εκδήλωση :

  • Γ. Ψυχογιός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  • Γ. Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας
  • Ιωάννης Παππάς, Βουλευτής Ν.Δ. Δωδεκανήσου
  • Μ. Ερωτόκριτος, Δήμαρχος Ηρωϊκής νήσου Κάσου.

Τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε του χρόνου να μπορέσουμε να επαναλάβουμε την Ιερή αυτή εκδήλωση χωρίς μάσκες και με συνοδεία Φιλαρμονικής μπάντας (κάναμε αίτηση στο Δήμο Αθηναίων για τη φετινή συμμετοχή της, αλλά λόγω της πανδημίας η αίτηση αυτή απορρίφθηκε),

Από το Δ.Σ. μας παρέστησαν εκτός του υπογράφοντα οι Γιώργος Ρουκουνάκης, Βασίλης Κακομανώλης, Γιώργος Μαρκουλής και Αντώνης Αράπης.

Μίνος Κομνηνός