«Σαν σήμερα, πριν από 71 χρόνια, η Κάρπαθος έδειξε το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της ελευθερίας.

Ο υπ. Βουλευτής κ. Στέφανος Δράκος

Στις 5 Οκτωβρίου του 1944, εδώ από τις Μενετές, όπου έχω την τιμή να βρίσκομαι σήμερα – διότι για μένα είναι αληθινή τιμή να παρίσταμαι στις εκδηλώσεις εορτασμού της απελευθέρωσης της Καρπάθου – ξεκίνησε η επανάσταση, πρωτύτερα απ’ όλη τη Δωδεκάνησο. Μία επανάσταση που οδήγησε στην απελευθέρωση, στην ελευθερία.

Ο υπ. Βουλευτής κ. Στέφανος Δράκος

Οι Καρπάθιοι, επαναστατούν ενάντια σε Γερμανούς και Ιταλούς και κατακτούν την ελευθερία τους και τον παγκόσμιο θαυμασμό. 71 χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες – αγωνιστές της Καρπάθου, που ξεκίνησαν τον αγώνα τους από τις Μενετές, από την Αρκάσα εστάλη η αποστολή σωτηρίας στην Αίγυπτο και στο Απέρι υπεγράφη η παράδοση του νησιού, της Καρπάθου, από τους Ιταλούς στην Παγκαρπαθιακή Επαναστατική Επιτροπή. Όμως, την ιστορία σας την ξέρετε σίγουρα καλύτερα εσείς από εμένα, εγώ θα ήθελα να σας πω μόνο ότι:

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια ελευθερίας και όλοι μαζί, ενωμένοι, με πίστη και αγάπη, θα πρέπει να μάθουμε να αγωνιζόμαστε, για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπειά μας. Μπροστάρηδες όλοι εσείς, από την ακριτική Κάρπαθο, που γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους μας, τι σημαίνει αγώνας και επανάσταση.

Σας ευχαριστώ και ειλικρινά θέλω να γνωρίζετε ότι για μένα αποτελεί αληθινή τιμή, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας».

Στέφανος Δράκος

Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

Υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου