Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εγκρίθηκε η συμμετοχή της σε Προγραμματική Σύμβαση με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το εφαρμοσμένο έργο με τίτλο: ‘’Καινοτόμο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων των Αιρετών και των Στελεχών των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου’’, προϋπολογισμού 36.000 € και διάρκειας 16 μηνών από την υπογραφή της.

Δρ Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και εφαρμοσμένης Γεωλογίας

Η πρόταση υποβλήθηκε από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Δρ. Ευθύμιο Λέκκα την 12η Μαΐου 2022.

Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία χρόνια με όλο και πιο αυξανόμενη συχνότητα η παγκόσμια κοινή γνώμη ανησυχεί από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από τα φυσικά φαινόμενα, τα τεχνολογικά ατυχήματα, τους βιολογικούς κινδύνους, την κλιματική κρίση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι αλλεπάλληλες πλημμύρες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι σεισμοί, τα θαλάσσια σεισμικά κύματα, τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι κατολισθήσεις, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι δασικές και αστικές πυρκαγιές, η ερημοποίηση, τα τεχνολογικά ατυχήματα, η κλιματική κρίση και οι αλλαγές στο περιβάλλον, οι βιολογικές απειλές συγκροτούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο και επιταχυνόμενο κύκλο καταστροφών και κρίσεων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Σκοπός του Προγράμματος που απευθύνεται σε αιρετούς και στελέχη των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης είναι να αποκτήσουν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση για τα είδη, τα χαρακτηριστικά, τις επιπτώσεις και τις μεθοδολογίες διαχείρισης των κινδύνων και των κρίσεων.

Επιπλέον να επιμορφωθούν στη διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και στη διαχείριση του περιβάλλοντος και να αποκτήσουν την ικανότητα να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κρίσεις που είναι δυνατό να εμφανιστούν στο γεωγραφικό χώρο των Δήμων.

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από την επιμόρφωση οι αιρετοί και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταστούν ικανοί να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κρίσεις που θα προκύψουν έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι κάθε είδους επιπτώσεις.

Πηγή:www.dimokratiki.gr