Με μεγάλη συμμετοχή μουσικών και κοινού, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 η «17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» και η «13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου».

Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Γαλατσίου.

Νέοι παραδοσιακοί μουσικοί της Κάτω Καρπάθου.

Στη φετινή Συνάντηση συμμετείχαν περίπου 100 μουσικοί από 17 νησιά του Αιγαίου:

 • I. από τις Κυκλάδες (Αμοργός, Άνδρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος και Σύρος),
 • από τα Δωδεκάνησα (Κάρπαθος και Λέρος),
 • από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Ικαρία, Σάμος και Χίος),
 • από την Εύβοια,
 • από την Κρήτη,
 • από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες και ζουρνάδες) και
 • από την Αθήνα.

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου προβλήθηκαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τις αρχειακές καταγραφές, συνεντεύξεις και ταινίες-ντοκιμαντέρ από τα 17 χρόνια των Συναντήσεων. Ακολούθησε μουσική βραδιά και χορευτικό γλέντι με τους μουσικούς της Συνάντησης στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου, με τους ρυθμούς από τις τσαμπούνες, τις λύρες, τα τουμπάκια, τα βιολιά και τα λαούτα να δονούν την ατμόσφαιρα μέχρι τις πρωινές ώρες!

Νέοι Ολυμπίτες παραδοσιακοί μουσικοί.

Το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου η Συνάντηση διέτρεξε τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Θησείο, Μοναστηράκι, Πλάκα) και κατάληξε στην αυλή του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη όπου διήρκεσε μέχρι αργά το μεσημέρι!

Η Κάρπαθος εκπροσωπήθηκε στην μεν 17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου από τετραμελή ομάδα Ολυμπιτών παραδοσιακών μουσικών που αποτελείτο από τους:

 1. Μιχάλη Γεωρ. Ζωγραφίδη, Λύρα, Τραγούδι,
 2. Γιώργο Βασ. Γιωργάκη, Τσαμπούνα, Τραγούδι,
 3. Μιχάλη Μηνά Αβδελή, Λύρα, Λαούτο,   
 4. Αντώνη Νικ. Χαψή, Λαούτο                  

Ενήλικοι Ολυμπίτες παραδοσιακοί μουσικοί.

στην δε 13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου από οκταμελή ομάδα νέων μουσικών που αποτελείτο από τους:

 1. Μηνά Κομν. Δράκο, (18 ετών), Τσαμπούνα – Όλυμπος
 2. Μηνά Ιωάν. Μιχαηλίδη, (18 ετών), Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι – Όλυμπος
 3. Νίκο Εμμ. Μοσχονά, (25 ετών), Τσαμπούνα, Τραγούδι Μεσοχώρι
 4. Γιώργο Εμμ. Παναγιώτου, (20 ετών), Λύρα – Όθος / Σπόα
 5. Διογένη Εμμ. Παναγιώτου, (24 ετών), Λαούτο, Τραγούδι –Όθος / Σπόα
 6. Αντώνη Γεωρ. Χαροκόπο, (19 ετών), Λύρα, Τραγούδι – Μεσοχώρι
 7. Γιάννη Πάχου Χαροκόπο, (19 ετών), Λαούτο – Μεσοχώρι / Σπόα
 8. Ντίνο Ιωάν. Χατζηγεωργίου, (21 ετών), Λαούτο, Τραγούδι – Μενετές

 

Πάνω χορός 1.

Πάνω χορός 2.

Tην ευθύνη της συγκρότησης και του συντονισμού της μουσικής αποστολής της Καρπάθου είχε ο Συνεργάτης των Μουσικών Συναντήσεων Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης.

Οι Καρπάθιοι μουσικοί με τη βαρειά πολιτισμική παράδοση και τις μεγάλες δυνατότητές τους αντιπροσώπευσαν επάξια το νησί μας, καθήλωσαν τους θεατές και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρεθέντες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι καταβλήθηκαν επίμονες προσπάθειες ώστε στις Μουσικές Συναντήσεις να εκπροσωπηθεί και το νησί της Κάσου αλλά για διάφορους λόγους, άσχετους από τις προθέσεις των διοργανωτών, αυτές δυστυχώς δεν καρποφόρησαν.