Η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου διοργανώνουν τέσσερεις θεματικές συναντήσεις στον κήπο του Ιδρύματος Montalembert.

Τον τελευταίο καιρό τα “πράσινα” θέματα και το αστικό περιβάλλον έχουν προσελκύσει την προσοχή και το έντονο ενδιαφέρον όλων μας. Από την άθλια απόπειρα δηλητηρίασης του εμβληματικού φίκου στο Ακταίον μέχρι την κοπή των δέντρων στην οδό Αυστραλίας για την κατασκευή του ξύλινου πεζόδρομου και την άδικη κοπή ιστορικών δέντρων στο πάρκο – κήπο της Ροδιακής Έπαυλης, οι συμπολίτες μας έχουν εκφράσει τη βαθιά ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν καθώς και τη δέσμευσή τους να διεκδικήσουν ενημέρωση και να υπερασπιστούν το περιβάλλον.

Το Ιδρυμα Montalembert στον κήπο του οποίου θα γίνουν οι “πράσινες συζητήσεις”

“ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ”, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝH ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με βάση αυτό το δημόσιο ενδιαφέρον και τις διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες για την προστασία των δημόσιων πράσινων περιοχών μας, η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου ξεκινούν μια νέα εκδήλωση με την ονομασία “Πράσινες συζητήσεις”. Αποτελείται από μια σειρά καλοκαιρινών συναντήσεων – συζητήσεων, μικρής κλίμακας, σε ένα εμπνευσμένο, πράσινο και ιστορικό περιβάλλον. Κάθε συζήτηση – συνάντηση φιλοξενεί έναν/μια (ή δύο) επαγγελματία/ες – επιστήμονα/ες με σκοπό να μας ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει για τις διάφορες πτυχές της οικολογίας, της φυσικής ομορφιάς και του περιβάλλοντος. Με αυτήν τη νέα εκδήλωση, η RICHeS προσθέτει το “πράσινο” και την “πράσινη κληρονομιά” στο πεδίο των δραστηριοτήτων της καθώς το πολιτιστικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το φυσικό αποτελούν τον πλούτο και το μοναδικό χαρακτηριστικό του νησιού μας. Το φυσικό περιβάλλον, τα πολιτιστικά τοπία, οι κήποι και τα πάρκα μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι “Πράσινες συζητήσεις” θα διεξαχθούν στον πανέμορφο και ιστορικό κήπο του Ιδρύματος Montalembert, στην παλιά πόλη, τις εξής ημέρες:

  • Σάββατο 1 Αυγούστου, ώρα 19:00, “Χρήση περιβάλλοντος χώρου και διαχείριση πρασίνου”, Άννα Σαλμά – Γεωπόνος & Υπεύθυνη συντήρησης πρασίνου στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εταιρία Κηπόπραξις ΟΕ και Ευτυχία Νικολάου – Αρχιτέκτονας Τοπίου στην μελετητική εταιρία Norconsult AB, Σουηδία.
  • Σάββατο 8 Αυγούστου, ώρα 19:00, “Τα αιωνόβια δέντρα ως σύμβολα της ζωής στο πέρασμα των χρόνων”, Γιάννης Ελενίτσας – Τεχνολόγος Γεωπόνος.
  • Δευτέρα 17 Αυγούστου, ώρα 19:00, “Ξενάγηση στον ιστορικό Κήπο του Ιδρύματος Marc de Montalembert”, Παναγιώτης Σταμάτης – Τεχνολόγος Γεωπόνος και Υπεύθυνος για τον κήπο του Ιδρύματος.
  • Σάββατο 22 Αυγούστου, ώρα 19:00, “Μέλισσα: Το πολυτιμότερο έμβιο ον στον πλανήτη”, Γιάννης Παπαγεωργίου – Βιολογικός Μελισσοκόμος & Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Mόνο 30 συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) μπορούν να είναι παρόντες στον κήπο, εξασφαλίζοντας επαρκή απόσταση. ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΕΚ ΤΩΝ
ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ E-MAIL ΣΤΟ RHODESRICHES@GMAIL.COM, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΝ
ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΛΑΒΕΤΕ ΓΡΑΠΤΉ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕ E-MAIL,
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ.

Η είσοδος και η συμμετοχή στις “πράσινες συζητήσεις” είναι δωρεάν.

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις των αρμοδίων φορέων που αφορούν στον περιορισμό διασποράς του COVID-19. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους, ενώ η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι προαιρετική.

Επειδή θα είμαστε σε άμεση επαφή με το πράσινο καθώς οι περισσότεροι θα καθόμαστε χαλαρά στο γκαζόν του κήπου παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας κάποια μικρή πετσέτα ή μαξιλαράκι αν επιθυμείτε να είστε πιο άνετα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η RICHeS ευχαριστεί την κυρία και τον κύριο De Montalembert για τη γενναιόδωρη παραχώρηση του κήπου του Ιδρύματος και τον κ. Παναγιώτη Σταμάτη, τεχνολόγο γεωπόνο και κηπουρό του κήπου για την πρωτοβουλία, έμπνευση και συνεργασία.