Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» που ίδρυσε ο αείμνηστος, επιφανής Δωδεκανήσιος (από τη Λίνδο της Ρόδου) πολιτικός και πρώην Υπουργός Ιωάννης Γ. Ζίγδης (1913-1997), πραγματοποίησε την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στην ιστορική αίθουσα της Παλαίας Βουλής, επιστημονική εκδήλωση για να τιμήσει την Μνήμη του εξέχοντος Δωδεκανήσιου (από το Όθος Καρπάθου) Ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Μιχαηλίδη Νουάρου (1909-2002) ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1984.

O Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Γιώργος Β. Γεραπετρίτης. Φωτό: Kώστας Πάχος.

Στην αρχή την εκδήλωση προσφώνησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Ιδρύματος, στην προσωπικότητα του αείμνηστου Ακαδημαϊκού και υπογράμμισε την επιστημονική πορεία και το έργο του κεντρικού ομιλητή, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Γεραπετρίτη, από τις Μενετές Καρπάθου. Ένα σύντομο βιογραφικό του ομιλητή διάβασε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λίνα Χαραλαμποπούλου. Στο βήμα ανέβηκε στην συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος με συγκροτημένο λόγο, μίλησε για τον Γεώργιο Μιχαηλίδη – Νουάρο και με επιστημονική τεκμηρίωση παρουσίασε όψεις του νομικού, κοινωνιολογικού και λαογραφικού του έργου.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο πρόεδρος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης επέδωσε στον Γιώργο Γεραπετρίτη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στις Ελληνικές νομικές σπουδές και στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος. Για τον Γεώργιο Μιχαηλίδη – Νουάρο μίλησαν κατόπιν: Ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Ράπανος ως εκπρόσωπος του προέδρου και των μελών της Ακαδημίας Αθηνών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων επ. Καθηγητής της χειρουργικής, Ιωάννης Καραϊτιανός, η πρόεδρος του Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου Φραγκίσκη Σταυράκη φιλόλογος και ποιήτρια και διαβάστηκε σχετικό μήνυμα του δημάρχου Καρπάθου Ηλία Α. Λάμπρου.

Aπονομή τιμητικής διάκρισης στον καθηγητή Γιώργο Β. Γεραπετρίτη από τον πρόεδρο του “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” καθηγητής Μηνάς Αλεξιάδης. Φωτό: Κώστας Πάχος

Ακολούθως η ξεναγός, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Άρτεμις Σκουμπουρδή, διάβασε αποσπάσματα από το άρθρο του Γεωργίου Μιχαηλίδη-Νουάρο για το κληρονομικό έθιμο της Καρπάθου, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν οι: Παναγιώτης Κουρουμπλής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος και πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι προαναφερθέντες ομιλητές και ο βουλευτής Πειραιά Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών: Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Αντώνης Πινότσης και Γεώργιος Κούζας, ο πρώην βουλευτής Ιωάννης Καραμπάτσας, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου Ειρήνη Μαρή-Κοσμά συμβολαιογράφος, η πρώην Έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Σιφουνιού, οι δημοσιογράφοι Καλλιρρόη Γεωργίου-Μανωλάκη της ιστορικής εφημερίδας «Καρπαθιακής», Μιχαήλ Σκουλιός, Κώστας Πάχος, και Γεώργιος Κανάκης, ο Αναστάσιος Στέφος πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ο Παναγιώτης Ξηντάρας πρώην Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της περιφερειακής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ο Παύλος Παλούκας εκπαιδευτικός σύμβουλος πολλοί συμπατριώτες και φίλοι της Δωδεκανήσου.

Από αριστερά οι κ.κ.: βουλευτής Ηλίας Καματερός, Παναγιώτης Κουρουμπλής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ακαδημαικός Βασίλειος Ράπανος, π. υπουργός, Τέλης Παυλίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Γάκης. Φωτό: Kώστας Πάχος

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά Καρπαθιακών γλυκισμάτων προσφορά από τον Σύλλογο Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου και την πρόεδρο του Ειρήνη Μαρή-Κοσμά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος” και με έκφραση ευχαριστιών στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας για την παραχώρηση της αίθουσας.

Σημειώνουμε εδώ ότι η επόμενη εκδήλωση του Ιδρύματος θα γίνει το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου (Πλατεία Κοραή, Πειραιάς) και ώρα 7μ.μ. με την παρουσίαση του μνημειώδους έργου του συμπατριώτη μας Ζαχαρία Τσιρπανλή, ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο: «Γαμήλιες συμπεριφορές στο Αιγαίο: το παράδειγμα της Νισύρου, 19ος αιώνας», Αθήνα 2018. Το βιβλίο αυτό που είναι έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών θα παρουσιάσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Δωδεκανησιακού έργου του καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη, προέδρου του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, από ειδικούς ομιλητές και στη συνέχεια το Πολιτιστικό Ίδρυμα θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους δύο καθηγητές.

Κωνσταντίνος Μ. Πάχος
Δημοσιογράφος