«Όλοι μαζί βοηθάμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν …»

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, στο πεζοδρόμιο δίπλα στο GranCafe, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, το Πασχαλιάτικο Μπαζάρ του Συλλόγου υποτροφιών «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», Επιτροπή Ρόδου.

Είναι η εκδήλωση που περιμένουν οι Ροδίτες για να προμηθευτούν τα πασχαλιάτικα τους τόσο για την ποιότητα και ποικιλία που βρίσκουν όσο και γιατί γνωρίζουν ότι στηρίζουν τους σκοπούς της Μέλισσας.

Όλη η προσπάθεια, σταθερά και διαχρονικά κατευθύνεται στη βοήθεια των άπορων Δωδεκανήσιων σπουδαστών να σπουδάσουν. Μεγάλο το έργο αλλά και η ανταπόκριση του κόσμου.

Η επιτροπή της Ρόδου, μόλις επέστρεψε από το Πασχαλιάτικο Μπαζάρ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τα θαυμάσια χειροποίητα γλυκά, αλμυρά, διακοσμητικά, έγιναν ανάρπαστα από τους Ροδίτες φίλους και μέλη της Μέλισσας, τόσο από την Αθήνα όσο και από τον Πειραιά καθώς και τα μέλη των παροικιακών σωματείων.   

Στη Ρόδο εν τω μεταξύ, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για το 17ο Πασχαλιάτικο Μπαζάρ

Είναι μια ευτυχής συγκυρία που φέτος ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος αποδέχθηκαν το αίτημα της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» στη Ρόδο, να φιλοξενήσουν στον πολύ καλαίσθητο και άνετα διαμορφωμένο χώρο του α΄ορόφου του κτηρίου  όπου στεγάζεται η έδρα του Ιδρύματος, το Μπαζάρ ενός άλλου ιδρύματος σαν αυτό της «Μέλισσας» που επίσης χορηγεί  υποτροφίες για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συγκυρία είναι ακόμα πιο ευτυχής γιατί όταν ιδρύθηκε το 1986 το Παράρτημα Ρόδου της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, πρώτη πρόεδρος του υπήρξε η αείμνηστη Μαίρη Σταματίου η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε με κάθε τρόπο και κυρίως με οικονομικές ενισχύσεις, το έργο της τοπικής επιτροπής της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, εκτιμώντας πολύ το σκοπό αυτού του πολύ παλαιού γυναικείου Δωδεκανησιακού Συλλόγου που συμπλήρωσε ήδη 84 χρόνια ζωής αλλά και το έργο αυτών που το λειτουργούσαν στη Ρόδο.

Το Πασχαλιάτικο Μπαζάρ της Ρόδου  διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002 και είναι το 17ο στη σειρά, από δε το 2013 καθιερώθηκε να διοργανώνεται δυο φορές το χρόνο αντί για μια. Το 2013 έγινε στο Λουξεμβούργο και στη Ρόδο, το 2014 έγινε στην Αθήνα και στη Ρόδο και φέτος θα γίνει πάλι στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου και στη Ρόδο το τελευταίο Σάββατο του μηνός, στις 28 Μαρτίου 2015.

Ο λόγος που έχει εντατικοποιηθεί η προσπάθεια των μελών της ροδίτικης επιτροπής τα τελευταία τρία χρόνια οφείλονται στην οικονομική κρίση. Οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια από τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά αυξάνονται, ενώ οι πόροι του ταμείου μειώνονται.

Ευτυχώς η ροδιακή κοινωνία και κυρίως οι γυναίκες είτε είναι μέλη της «Μέλισσας» είτε όχι,  αλλά και οι άνδρες είναι πάντα παρόντες και ενισχύουν με τις αγορές τους τα Μπαζάρ που είναι κατά γενική ομολογία και πολύ καλαίσθητο και με εξαιρετικά είδη,  δημιουργίες και προσφορές των μελών και των χορηγών της.

Με τις υποτροφίες της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας» που έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’70, έχουν σπουδάσει πάνω από χίλια παιδιά από τα νησιά της Δωδεκανήσου η δε συμβολή του Συλλόγου έχει αναγνωρισθεί τιμηθεί από την πολιτεία, από δωδεκανησιακούς φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς  και από το οικουμενικό Πατριαρχείο!