Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ηρωϊκής Νήσου Κάσου και της Καρπάθου, την παρέμβαση της Σ.Ε. της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής και ενέργειες της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής Νοτίων Δωδεκανήσων, το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου έφερε στη Βουλή με ερώτηση του στον αρμόδιο Υπουργό, ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας, Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Κέρκυρας Δ. Μπιάγκης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Η Ηρωική Νήσος (Η.Ν.) Κάσος και η Κάρπαθος (όπως άλλωστε και πληθώρα, κυρίως μικρών, νησιών της χώρα μας) αντιμετωπίζουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εδώ και αρκετές ημέρες και μέχρι τουλάχιστον τη λήξη της δρομολογιακής περιόδου (31 Οκτωβρίου) εκτελείται μόνον ένα δρομολόγιο σύνδεσης των νησιών με Πειραιά και Ρόδο από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» με σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος, με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην επιβατική προσβασιμότητα και την τροφοδοσία και εφοδιασμό του νησιού, ακόμη και με ήδη πρώτης ανάγκης, όσο και στην τουριστική δραστηριότητα και την οικονομία του νησιού και εν γένει στην εδαφική και οικονομική συνοχή των ακριτικών νησιών, τα οποία βρίσκονται σε μία εθνικά ευαίσθητη και γεωστρατηγικά ιδιαίτερη γεωγραφική περιοχή.

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των δύο νησιών δίκαια διαμαρτύρονται για τη μικρή συχνότητα των ελάχιστων ή και καθόλου προσφερόμενων δρομολογίων, τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο διάρκειας του ταξιδιού (ακόμη και 25 ωρών), την χαμηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και το δυσανάλογο κόστος των ναύλων.

Ζητούν το αυτονόητο: συχνή, σύγχρονη, αξιόπιστη, ποιοτική και οικονομικά προσιτή ακτοπλοϊκή σύνδεση, τόσο με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και με την Κρήτη και τη Ρόδο.

Τα παραπάνω προβλήματα και προκλήσεις αναδεικνύονται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης ναυτιλίας, νησιωτικής πολιτικής και τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, καλώντας τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να λάβει υπόψη τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών των νησιών και του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής για την άμεση, αποτελεσματική και βιώσιμη επίλυση των προβλημάτων του συστήματος σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν σε μικρά και ακριτικά νησιά, όπως η Η.Ν. Κάσος και η Κάρπαθος, μέσω της ανασκόπησης και εκσυγχρονισμού, τόσο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όσο και της δομής, στελέχωσης και οργάνωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου του».