Ο Μανώλης Βασιλειάδης είναι ένας από τους πιο γνωστούς και ανερχόμενους νέους προπονητές ποδοσφαίρου στα Δωδεκάνησα.
Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ως γυμναστής έχει κάνει μεταπτυχιακά στη Γαλλία κι έμεινε μάλιστα, εκεί συνεργαζόμενος με συλλόγους όσον αφορά την εκγύμναση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών.

2 (2)

Για τους λόγους αυτούς ο γνωστός αθλητικός συντάκτης Francoise Poilet, της πιο γνωστής παριζιάνικης ιστοσελίδας villelumiere.gr, ζήτησε από τον Μανώλη Βασιλειάδη να δώσει συνέντευξη μέσα από την οποία ανέλυσε τη φιλοσοφία του ως προπονητής ενώ εξέφρασε και την άποψή του για την πορεία της Παρί Σεν Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Μανώλης Βασιλειάδης κατάγεται από το Μεσοχώρι Καρπάθου και έχει Γαλλική υπηκοότητα.

4

Η συνέντευξη του Μανώλη Βασιλειάδη:

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τον αθλητισμό;
Η αθλητική μου καριέρα ξεκίνησε από το στίβο ως πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα των 400μ και 200μ αντίστοιχα – αργότερα συνέχισα να εργάζομαι ως προπονητής Φυσικής Κατάστασης σε διάφορα αθλήματα αλλά εξειδικεύτηκα συγκεκριμένα στην προετοιμασία – αποκατάσταση Αθλητών – Ποδοσφαιριστών Υψηλού Επιπέδου. Τα Τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζομαι ως προπονητής ποδοσφαίρου

Πώς επιλέξατε να γίνετε προπονητής ποδοσφαίρου;
Έχοντας περάσει για αρκετά χρόνια από την θέση του προπονητού Φυσικής Κατάστασης ήθελα να δώσω μία νέα ώθηση στην προπονητική μου καριέρα και να αντιμετωπίσω νέες προκλήσεις ως Football Manager Coach.

Ποια είναι ακριβώς το αντικείμενο σας ως προπονητής ποδοσφαίρου;
Από τη θέση του προπονητή (football Manager) – ασχολούμαι κυρίως με θέματα αγωνιστικής τακτικής μαζί με τους συνεργάτες μου και διαχειρίζομαι το έμψυχο δυναμικό. Επίσης έχω άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους της Διοικήσεως της ομάδας καθώς και με τους δημοσιογράφους.

Ποια χαρίσματα πρέπει να κατέχει ένας προπονητής;
Πέρα από την ικανότητα να μπορείς να διαχειριστείς ανθρώπινες σχέσεις, πρέπει να είσαι ως προπονητής προνοητικός αλλά και διπλωμάτης, να προλαβαίνεις και να διαχειρίζεσαι καταστάσεις που καταστρέφουν το κλίμα της ομάδας. Να μπορείς να…διαβάζεις το παιχνίδι και να καθοδηγείς επεμβαίνοντας εκεί που χρειάζεται και τέλος, σίγουρα να παρέχεις υψηλή ποιότητα προπόνησης σε συνδυασμό με πειθαρχία.

4

Πώς αντιλαμβανόσαστε την εξέλιξη του ποδοσφαίρου τα επόμενα 10 χρόνια;
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εξελιχθεί τα πάντα, από το ρυθμό προπόνησης μέχρι και το στυλ παιχνιδιού στους διάφορους σχηματισμούς. Βλέπουμε συνεχόμενη πίεση πάνω στην μπάλα και ποδοσφαιριστές που έχουν μεταμορφωθεί σε αθλητές ώστε να μην σταματάνε να παλεύουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της ομάδας. Τα επόμενα δέκα χρόνια ο ρυθμός παιχνιδιού θα έχει γίνει ακόμα πιο γρήγορος και φαίνεται και στην εκγύμναση των παικτών που έχουν αναπτύξει σε υψηλό ποσοστό τις φυσικές τους δυνάμεις.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει και σας αρέσει στη δουλειά σας;
Αυτό που με συναρπάζει είναι να δημιουργώ ομάδες από την αρχή με στόχο το υψηλότερο επίπεδο πρωταθλητισμού. Να φτιάχνω ομάδες και παίκτες που να πρωταγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα και να προσφέρουν θέαμα σε συνδυασμό με αποτέλεσμα. Επίσης μου αρέσει πολύ η διαχείριση αθλητών υψηλού επιπέδου σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση και κριτική που μου ασκείται. Αυτό που μου δεν μου αρέσει καθόλου είναι να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με κακολογούν χωρίς να έχουν το θάρρος να κάνουν διάλογο και να προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επέμβουν στην αγωνιστική ομάδα

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε νέους παίκτες που θέλουν να εξελιχθούν σε επαγγελματίες;
Συμβουλή μου σε νέους: Δουλειά – Πειθαρχία – Προσπάθεια – Μόρφωση. Κάνεις δεν γεννήθηκε επαγγελματίας ή πρωταθλητής. Για να πετύχεις χρειάζεται συνδυασμός πολλών διαφορετικών πραγμάτων και σίγουρα τύχη.

Ποια είναι η άποψη σας για την Παρί Σεν Ζερμέν όσον αφορά την ανδρική αλλά και τη γυναικεία ομάδα;
Η ανδρική είναι πρότυπο ομάδας που όλοι θα ήθελαν να συνεργαστούν, να δουλέψουν .Νομίζω ότι πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα και αποτελέσματα είναι ορατά. Θεωρείται ένα από τα μεγάλα Club της Ευρώπης. Για την γυναικεία έχω μία γενική άποψη που είναι θετική μιας και κινείται στα πρότυπα της ανδρικής ομάδας.

Πιστεύετε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ;
Θεωρώ ότι έχει πολλές πιθανότητες για τη συμμετοχή στον τελικό του Champions League.
Διαθέτει ένα πολύ καλό σύνολο με έμπειρους και καλούς παίκτες και με βάθος στον πάγκο που σε συνδυασμό με την εμπειρία και προσωπικότητα του προπονητή της μπορεί να τα καταφέρει. Τώρα, η κατάκτηση εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Μακάρι να τα καταφέρει θα είναι καλό και για το γαλλικό ποδόσφαιρο.