Εξαιρετικές οι προοπτικές που διαγράφονται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της εγγύτητας του Amman με τη Ρόδο

Με τιμώμενη Περιφέρεια  το Νότιο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, το 1ο Greek Tourism Workshop, στο Amman της Ιορδανίας, που στόχο έχει την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας στις αγορές τουρισμού πολυτελείας.

Στο workshop που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ,  παραβρέθηκαν ο Issa Gammoh, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού της Ιορδανίας, o Abed  Razza Arabiat, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας (Jordan Tourism Board), ο Muhammad Samih, Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιορδανίας  και ο Awni Kawar, Πρόεδρος της Ένωσης των tour operators της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας και η επιτετραμμένη πρέσβης της Ελλάδας στην Ιορδανία.

Πάνω από εκατό πράκτορες και οι ειδικοί του τουρισμού συμμετείχαν στο workshop, δείχνοντας ειδικότερο ενδιαφέρον για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου,  που αποτελούν το εγγύτερο ευρωπαϊκό έδαφος στην Ιορδανία,  με την Ρόδο σε απευθείας πτήση να απέχει μόνο μιάμιση ώρα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Greek Tourism Workshop, έγινε παρουσίαση του Νοτίου Αιγαίου  και των επιμέρους τουριστικών προορισμών του σε ένα επιλεγμένο κοινό τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν  Business to Business επαφές τουριστικών επιχειρήσεων με τους τοπικούς Tour Operators και τουριστικούς πράκτορες.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στο Greek Tourism Workshop της Ιορδανίας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μαριέτας Παπαβασιλείου, η οποία δήλωσε τα εξής:

«Η Ιορδανία αποτελεί μία σημαντική τουριστική αγορά που παρουσιάζει  εξαιρετικές προοπτικές. Συνεχίζοντας να ανοίγουμε νέους ορίζοντες για το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη αγορά και γενικότερα στις αγορές της Ασίας. Αυτή η προσπάθεια είναι διαρκής και στοχευμένη ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η μεγάλη αγάπη των Ιορδανών για τη Ρόδο, που ήταν παλαιότερα από τους βασικούς επισκέπτες του νησιού, αποτελεί εγγύηση για τη θετική έκβαση των ενεργειών μας».

Το Greek Tourism Workshop πραγματοποιείται φέτος για 5η συνεχή χρονιά. Σημειώνεται ότι η επιλογή της Ιορδανίας έγινε με γνώμονα, αφενός την ιδιαίτερη δυναμική και το ενδιαφέρον αυτών των αγορών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, αφετέρου την επιθυμία σημαντικού αριθμού ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να διεισδύσουν στην τουριστική αγορά της χώρας, δεδομένης της ραγδαίας ανόδου της αραβικής τουριστικής αγοράς και τις προοπτικές της.

Η Ιορδανία είναι μια πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Πριν από 30  περίπου χρόνια,  αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες αγορές του αραβικού κόσμου για τη χώρα μας. Πριν την επιβολή της βίζας Σένγκεν υπήρχαν και πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα με προορισμό τη Ρόδο, ενώ ταξίδευε όλο το χρόνο ικανός αριθμός Ιορδανών και προς την Αθήνα. Ακτινογραφώντας τους Ιορδανούς τουρίστες σημειώνεται  ότι διαθέτουν μια κρίσιμη μάζα της τάξης των 200.000-300.000 ταξιδιωτών που επισκέπτεται πολλές φορές το χρόνο την Ευρώπη, την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ η εγγύτητα με την Ελλάδα και ειδικότερα με τη Ρόδο, διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Πρόκειται για τουρίστες που δαπανούν στις διακοπές τους, αρέσκονται στο shopping και στη διασκέδαση, ενώ έχουν ιδιαίτερη αγάπη για την πολυτέλεια και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η  αγορά της Ιορδανίας έχει ωριμάσει αφού για πολλές δεκαετίες η χώρα μας δεν έχει προσεγγίσει την εν λόγω αγορά.