Μια σημαντική πρόταση σε τρεις υπουργούς ( Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη  και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδ/σου – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συγκεκριμένα προτείνει να αποτελέσει το Καστελόριζο την έδρα ενός νέου κέντρου επιχειρήσεων της Frontex που θα καλύπτει την περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρεται στη δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στο νησί που διαθέτει τα στρατηγικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται  για να αποτελέσει το επιχειρησιακό κέντρο της Frontex στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση ενόψει της αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών δομών και της λειτουργίας του Οργανισμού  Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης ( Frontex ).

Επισημαίνει ότι οι συνθήκες επιβάλλουν έναν συνολικό επανασχεδιασμό για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ,  αφού είναι σαφής η πρόθεση κάποιων χωρών να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ευρώπη αλλά σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη  και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής :

Αθήνα 14 Ιουνίου 2022
ΑΠ  5789/14/06/2022

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Κύριο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ : «Επανασχεδιασμός των επιχειρησιακών δομών της Frontex, με τη δημιουργία στο Καστελόριζο ειδικού κέντρου επιχειρήσεων για το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζετε ότι επίκειται αναδιοργάνωση των επιχειρησιακών δομών και της λειτουργίας του Οργανισμού  Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης ( Frontex ).

Οι ίδιες μάλιστα οι συνθήκες επιβάλλουν έναν συνολικό επανασχεδιασμό αφού είναι σαφής η πρόθεση κάποιων χωρών να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ευρώπη αλλά σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Το Καστελόριζο που αποτελεί το απώτατο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είναι ένα νησί με κομβική , στρατηγική σχέση σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μπορεί να αποτελέσει την έδρα ενός νέου κέντρου επιχειρήσεων της Frontex που θα καλύπτει την περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ουσιαστικά μιλάμε για τη δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης στο νησί που διαθέτει τα στρατηγικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται για να αποτελέσει το επιχειρησιακό κέντρο της Frontex στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα ήταν επωφελής και για προφανείς λόγους, η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τη χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί,

  1. Εάν προτίθενται να εξετάσουν και να προτείνουν τη δημιουργία και εγκατάσταση στο Καστελόριζο ενός νέου, σύγχρονου και πλήρους εξοπλισμένου επιχειρησιακού κέντρου της Frontex.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου