Την Τετάρτη 4/5, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας κ. Γιάννης Φραγκούλης,  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλης Βασιλειάδης, και  ο Μηχανικός κ. Χρήστος Βαχλιώτης, πραγματοποίησαν  ενημερωτική συνάντηση με τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ – ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ -ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ – ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ – ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ -ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Στη συνάντηση έγινε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε θέματα αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου, για τα οποία  δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν:

  • Η αβεβαιότητα των κατοίκων κυρίως νήσων Καρπάθου, Κάσου και Χάλκης για την  ακτοπλοϊκή σύνδεση τους με Πειραιά, λόγω των συχνά παρουσιαζομένων προβλημάτων και της μη δυνατότητας προγραμματισμού ταξιδιού πέραν του διαστήματος του ενός μήνα.
  • Η ανάγκη ανάπτυξης του θαλασσίου τουρισμού στα νησιά μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στο πρόσφατα (20/4) ψηφισθέν νομοσχέδιο.. Θα πρέπει να ενισχυθεί η  τοπική θαλάσσια οικονομία των παράλιων κοινοτήτων, με σεβασμό στην παράδοση και στη διατήρηση του τοπίου, για τη διεθνή ανάδειξη της Ελλάδας ως τον καλλίτερο προορισμό αλιευτικού τουρισμού, ιστιοπλοϊκού τουρισμού και εν γένει θαλάσσιου τουρισμού και αναψυχής.
  • Η διοργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολίτικης, διημερίδας το φθινόπωρο του 2022, στην Ηρωική Νήσο Κάσο, κατά την οποία θα αποδοθεί φόρος τιμής στους Κασιώτες καραβομαραγκούς και ναυτικούς αγωνιστές του 1821. Επίσης, θα γίνει αναλυτική αναφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της τεχνικής εκπαίδευσης των νέων στο αντικείμενο της ξυλοναυπηγικής τέχνης και στην  ίδρυση τεχνικής σχολής καραβομαραγκών και δημοτικού καρνάγιου στο νησί.
  • Η ανάγκη για την επέκταση εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και για τους συμπατριώτες της παροικίας μας, ενέργεια που θα τονώσει τις οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά μας, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο
  • Η Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα μικρών σκαφών παράκτιας ναυσιπλοΐας, καρνάγια/ταρσανάδες. Η ανάγκη εξασφάλισης του χώρου άσκησης της δραστηριότητας και των επιθεωρήσεων ξηράς από τα κλιμάκια των Λιμενικών Αρχών και των Νηογνωμόνων επί τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, ανά την επικράτεια.
  • Η διασφάλιση και ανάδειξη του Τοπίου των παράλιων κοινοτήτων και της ναυπηγικής/ναυτικής/αλιευτικής κληρονομιάς, ως πολύτιμο στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας, καθώς και ως τον κυριότερο τουριστικό πόλο έλξης.

Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.