Δρ.ΓΙAΝΝΗΣ ΚΑΡΑΪΤΙΑΝΟΣ: “Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη διεθνή συνάντηση “DR Barometer European Advocacy Workshop” που διοργάνωσε η International Federation on Ageing (IFA) σε συνεργασία με την International Diabetes Federation (IDF) και το International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), στο Μιλάνο στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2018.

Δρ. Γιάννης Καραϊτιανός

Επρόκειτο για μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος κλειστή επιστημονική συνάντηση με εκπροσώπους από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες που είχε ως θέμα την παρουσίαση της μελέτης DR Barometer, δηλαδή της πολυκεντρικής διεθνούς μελέτης πάνω στις παθήσεις του οφθαλμού που οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.340 διαβητικοί ασθενείς και 2.329 επαγγελματίες υγείας προερχόμενοι από 41 χώρες και συλλέχθηκαν πληροφορίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του Σ.Δ., της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Το 20% των διαβητικών δήλωσαν ελάττωση της όρασής τους οφειλόμενη στις δύο παθήσεις ενώ 38% αυτών δεν υποβάλλονταν σε έλεγχο λόγω μακρού χρόνου αναμονής για ραντεβού ή λόγω οικονομικών δυσχερειών και δυσχέρειας στη λήψη άδειας απουσίας από την εργασία τους.

Εξάλλου, 79% των ασθενών με διαβητική οφθαλμική νόσο δήλωσαν ότι είχαν προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητές τους όπως π.χ. η οδήγηση και οι οικιακές απασχολήσεις με αποτέλεσμα σημαντική επίδραση σε κακή σωματική και ψυχική υγεία σε 69% εξ’ αυτών. Ωστόσο, ένα 27% των ασθενών ποτέ δε συζήτησαν το πρόβλημα αυτό με τον οικογενειακό ιατρό.

Τέλος, 21% των οφθαλμιάτρων δεν έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών προβλημάτων των διαβητικών και το 44% δεν χρησιμοποιεί γι’ αυτά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό γεγονός που έρχεται να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για ένα ιατρικό πρόβλημα που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι διαβητικοί ασθενείς αναμένεται να φθάσουν τα 642 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2040″.