Το υψηλό επίπεδο της γαστρονομίας και της μαγειρικής παιδείας στα Δωδεκάνησα, αντανακλάται στην επαγγελματική διαδρομή των chef από τα νησιά μας, που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό κατακτώντας τη μια διάκριση μετά την άλλη.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Ο διακεκριμένος σεφ, Νίκος Νικήτας με καταγωγή από την Ολυμπο της Καρπάθου, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, πλέον αποτελεί μέλος του World Master Chefs Society στο οποίο μετέχουν μόλις 200 βραβευμένοι chef από όλο τον κόσμο και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Ο ίδιος ανέφερε στη «δ» πως η ανακοίνωση για την ένταξή του στο World Master Chefs Society ήταν μια ανέλπιστα ευχάριστη έκπληξη καθώς ήρθε αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως ambassador της Ελλάδας στο club Best of Gastronomie με Vice-ambassador τον σεφ Μάκη Μπονάτσο.

Μέσω του σεφ Νίκου Νικήτα, η δωδεκανησιακή κουζίνα και οι πρώτες ύλες των νησιών μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση για την τοπική γαστρονομία, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος και φανατικούς υποστηρικτές.

Ο chef Νίκος Νικήτας βρέθηκε στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του club Best of Gastronomie Georges Grunenwald, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κατάκτηση του τίτλου ambassador και μαγείρεψε στο εστιατόριο του καταξιωμένου μάγειρα Ανδρέα Μαυρομμάτη οποίος είναι ο μοναδικός chef με αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό.

Τα εντυπωσιακά πιάτα του chef Νίκου Νικήτα, ήταν το εισιτήριο για την ένταξη του club Best of Gastronomie όπου και πλέον εκπροσωπεί ως ambassador τη χώρα μας.

Το Best of Gastronomie, που κάθε χρόνο διοργανώνει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, είναι ουσιαστικά μια αδελφότητα διακεκριμένων επαγγελματιών της εστίασης με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων στο αντικείμενο της υψηλής γαστρονομίας και την εξέλιξη των σεφ, εξερευνώντας γεύσεις από όλο τον κόσμο και ανακαλύπτοντας ποιοτικά προϊόντα.

Το Best of Gastronomie, αριθμεί περίπου 300 μέλη και διαθέτει 12 εκπαιδευτικά κέντρα, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Ασία και στην Ευρώπη και έχει πρεσβευτές στη Γαλλία και σε 155 χώρες του εξωτερικού στον τομέα της εστίασης με τον Νίκο Νικήτα να αποτελεί τον ambassador της Ελλάδας.




Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και επισήμως η ένταξη του chef Νίκου Νικήτα ως μέλους (MWMCS) στο World Master Chefs Society το οποίο αριθμεί περίπου 200 άτομα σε όλο τον κόσμο και η διαδικασία της αξιολόγησης είναι ιδιαιτέρως απαιτητική γι αυτό και το επίπεδο και οι γνώσεις των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικά υψηλά.

Η αναγνώριση των μελών γίνεται μέσα από αυστηρές διαδικασίες.

Το World Master Chefs Society αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Αρχιμαγείρων που ιδρύθηκε το 1947, από τους Jean Conil, Marius Dutreym Adolf Cadier, Cyprien Jurien, B. Callderoni και Len Howe.

‘Εχει έδρα την Αγγλία και πρόκειται για ένα κλειστό club που αποτελείται από εξαιρετικά καταρτισμένους επαγγελματίες σεφ με περισσότερα από 200 μέλη σε 50 χώρες. To club αναγνωρίζει την ποιότητα των μελών του και απονέμει τον τίτλο του World Master Chef προσμετρώντας πέρα από τις μαγειρικές ικανότητες και τις αξίες που πρεσβεύει ο κάθε chef.

Το World Master Chefs Society έχει πλέον παγκόσμια μέλη σε 50 χώρες και είναι ο μόνος πιστοποιημένος φορέας που απονέμει τον τίτλο του World Master Chef με τον διακριτικό τίτλο World Master Chef (MWMCS) και Fellow (FWMCS).

Ο ταλαντούχος σεφ με καταγωγή από την Κάρπαθο Νίκος Νικήτας πρόσφατα έλαβε και το χρυσό μετάλλιο από τον παγκόσμιο οργανισμό GREEK TASTE BEYOND BORDERS® GTBB.

Με εφόδια την γευστική παραδοσιακή κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς του, το επάγγελμα του μπαμπά του που ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αμερική αλλά και με μέντορα τον θείο του, επίσης επιτυχημένο σεφ με το ίδιο όνομα, το «μικρόβιο» της μαγειρικής ήταν δεδομένο πως θα περάσει και στον ίδιο.

Το ταλέντο, οι γνώσεις αλλά και η αγάπη του για την μαγειρική τον έκαναν να ξεχωρίσει από πολύ νωρίς σε έναν απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο όπου «με το κεφάλι χαμηλά, δουλεύει σκληρά και ταπεινά», έχοντας πάντα στο μυαλό του το χωριό του, την Όλυμπο της Καρπάθου!

Από την κουζίνα του δεν λείπουν ποτέ τα φρέσκα εποχικά προϊόντα της Δωδεκανήσου και τα… ολυμπίτικα τραγούδια που του κρατούν συντροφιά στις ατελείωτες ώρες εργασίας.

Ο πήχης, για τον Νίκο Νικήτα, μπαίνει κάθε φορά πιο ψηλά και παρά το γεγονός ότι καταγράφει την μια επιτυχία μετά την άλλη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο στις κουζίνες του κόσμου.