Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Ιανουαρίου, ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου, όπως είχε συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη με τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σάρλη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης στη Δωδεκάνησο με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος στη Ρόδο και στην Κω.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, η πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου Θωμαΐτσα Πατρώνα και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ρόδου, Βασίλης Περίδης και Κω, Μανώλης Χατζηάμαλλος.

Δημήτρης Γάκης

Έγινε μια παραγωγική συζήτηση και προτάθηκαν λύσεις βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των προβλημάτων. Κρίθηκε άμεσης προτεραιότητας η επισκευή και η αναβάθμιση των κτηρίων των Δικαστικών Μεγάρων Ρόδου και Κω. Εκτιμήθηκε ότι άμεσα, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου στην Κω, ένα σύνθετο έργο καθώς απαιτεί πολύ καλό συντονισμό ενεργειών έτσι ώστε οι επισκευαστικές εργασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκκένωση του κτηρίου από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και χωρίς να υποβαθμιστεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Έμφαση δόθηκε στην προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα κτήρια και στην ανάγκη στελέχωσης και των δυο δικαστικών μονάδων σε Ρόδο και Κω, καθώς και η άμεση στελέχωση των δύο Κτηματολογίων, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εκκρεμείς πράξεις και να ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο χωρίς προβλήματα. 

Συζητήθηκε επίσης ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου, με την επέκταση των κτηριακών υποδομών σε γειτονικούς χώρους ή σε άλλα δημόσια ακίνητα ή ακόμα και με την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ακόμα και η λύση του – επισκευασμένου και εκσυγχρονισμένου σε υποδομές – Παλαιού Νοσοκομείου της Ρόδου, τέθηκε προς συζήτηση.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης πρότεινε ώστε η τελική απόφαση να παρθεί μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στη Ρόδο. Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Κω στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου με φορέα υλοποίησης το Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τη δημιουργία «Δικτύου Δικηγορικών Συλλόγων Ανατολικής Μεσογείου και Ευξείνου Πόντου», με αντικείμενο την μελέτη και την επιστημονική έρευνα σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και σύγχρονων προβλημάτων που απασχολούν τις ευαίσθητες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές μας.