Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, κάθε χρόνο οι Δωδεκανησιακοί Σύλλογοι της Αμερικής γιορτάζουν την γιορτή της Βασιλόπιτας, για να δώσουν την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας να ανταλλάξουν τις ευχές τους και να τους προετοιμάσουν για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Σύλλογος.

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η γιορτή της Βασιλόπιτας του Παν-Ροδιακού συλλόγου «Απόλλων» του τμήματος της Νέας Υόρκης, που έγινε την Κυριακή στις 9 Φεβρουαρίου στο χολ της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια. Πρωτοφανής υπήρξε η συμμετοχή όχι μόνο των Ροδίων, αλλά και πολλών άλλων Δωδεκανησίων, που κατά κάποιο τρόπο αισθάνονται και αυτοί Ροδίτες.

Το νέο Δ.Σ. από αριστερά: ταμίας Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη, γενική γραμματέας Ελένη Σακέλλη, πρόεδρος Νίκος Καρτάλης και η αντιπρόεδρος Καλλιόπη Ζιάγκος.

Ο πάτερ Αναστάσιος ορκίζει το νέο Δ.Σ.

Πολλοί, από αυτούς, έχουν γεννηθεί στα άλλα νησιά, αλλά πριν από χρόνια οι οικογένειες τους μετακόμισαν στην Ρόδο. Δεν ξεχνούν το νησί της καταγωγής τους και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συλλόγου τους, αλλά αισθάνονται και Ροδίτες. Πολλές φορές, όταν κάποιος Αμερικάνος ρωτήσει Δωδεκανήσιο για το νησί της καταγωγής του, αυτός θα του αναφέρει την Ρόδο. Ο Αμερικάνος δεν θα γνωρίζει το νησί του ενδιαφερομένου, αλλά θα έχει επισκεφθεί ή διαβάσει για την Ρόδο.

Με μεγάλη συμμετοχή Ροδίων και άλλων Δωδεκανησίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Μανώλης Δρίτσας (Δωδεκανησιακής καταγωγής πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης), ο Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου (πρόεδρος του Ινστιτούτου Δωδεκανησιακών Μελετών), η Ευαγγελία Καμμά (πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων η «Αίγλη»), ο Ανδρέας Γκούστας (πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων), η Ευδοκία Καραπάνου (πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων), η Σωτηρία Ζουρούδη (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας).

Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης με την Παρασκευή Σαββιού, μια από τις πιο μακροχρόνιες κυρίες-μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων, με αμέριστη προσφορά και συνεισφορά.

Την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, που απουσίαζε στην Ελλάδα, αντιπροσώπευσε η γραμματέα Αδαμαντία Σαρή. Επίσης παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος των Πατμίων Βασίλης Κωνσταντάς, ο πρώην πρόεδρος των Ροδίων Σάββας Σωτρίλης, η αντιπρόσωπος των Νισυρίων Αναστασία Φυγετάκη και ο γνωστός δάσκαλος Τιμολέων Κόκκινος. Ιδιαίτερα αισθητή υπήρξε η παρουσία της Νεολαίας, η μεγάλη ελπίδα της παροικίας και των συλλόγων μας.

Το παρών έδωσε η Νεολαία.

Ο πρόεδρος Νίκος Καρτάλης, με τους Μιχάλη Μαντάλη, Μανώλη Μαντάλη και τους νιόπαντρους επισκέπτες από τη Ρόδο, Αλέξανδρο Μαντάλη και Μαρία Φιλιππάκη.

Ίσως μεταξύ των άλλων, η αθρόα συμμετοχή να οφείλετε και στην τέλεση τη ορκωμοσίας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείται από νέους ανθρώπους και θέλαν να δείξουν πως πάντοτε θα βρίσκονται στο πλευρό τους στην εκτέλεση του δύσκολου έργου τους.

Την έναρξη της γιορτής κήρυξε ο πατήρ Αναστάσιος Πουράκης, οπού μετά τις ευλογίες του, ακολούθησε η ορκωμοσία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με την ακόλουθη σύνθεση:
Πρόεδρος: Νίκος Καρτάλης,
αντιπρόεδρος: Καλλιόπη Ζιάγκος,
γενική γραμματέας: Ελένη Σακέλλη,
ταμίας: Θάλεια Τζώρζη-Βλεπάκη και
σύμβουλοι: Σάββας Σωτρίλλης, Αικατερίνη Φραγκοπούλου, Πέτρος Χατζημιχάλης, Ευαγγελία Πλατέλα και Ειρήνη Χατζημιχάλη.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ σήμερα, παίρνετε και εσείς μέρος με τη σειρά σας στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του συλλόγου μας. Σηματοδοτώντας μια νέα αρχή, σε μια νέα εποχή, μετέχοντας στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού που αποσκοπούμε, με σκοπό και στόχο, μέσω των δραστηριοτήτων μας, να μπορούμε να εκπροσωπούμε έμπρακτα και υπεύθυνα όλους εσάς, μέσα από μια αναβαθμισμένη σχέση και επικοινωνία, τόσο με το Δήμο της Ρόδου, την περιφέρεια και την υπόλοιπη τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και με τους αρμόδιου κυβερνητικούς φορείς, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης μεταξύ του συνόλου της Ρόδου και της εδώ Ροδιακής ομογένειας, ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούμε ισάξια να απαιτούμε, αλλά πολύ περισσότερο να προσφέρουμε”  ήταν τα λόγια του κ. Νίκου Καρτάλη, στην πρώτη του επίσημη ομιλία ως πρόεδρος του Ροδιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων.

Προς τους παρευρεθέντας προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά και παραδοσιακά γλυκίσματα προσφορά κυριών μελών και φίλων του Συλλόγου που προετοίμασαν οι ίδιες: Παρασκευή Σαββιού, Θαρρενή Τζωρζή, Στέλλα Τζωρζή, Διαμάντω Σακέλλη, Ευαγγελία Πλατέλλα, Ευαγγελία Καμμά, Φωτεινή Μπάρδου, Ευτυχία Ζιάγκος, Κατερίνα Φραγκοπούλου, Σωτηρία Ζουρούδη, Ευδοκία Κούλιας-Καμπούρης, Αναστασία Φυγετάκης, Ειρήνη Γιαμαλής και Victory Sweet Shop.

Πλούσια ήταν η προσφορά των σπιτικών γλυκών και εδεσμάτων.

Ακολουθήστε το Ροδιακό Σύλλογο της Νέας Υόρκης – Απόλλων στο Facebook:
Pan-Rhodian Society of New York Apollon Inc.| @panrhodian.society.ny

Το 1927, με σύνθημα «Έθνος-Πατρίς-Θρησκεία-Γλώσσα», ιδρύθηκε ο Παν-Ροδιακός σύλλογος «Απόλλων» που αγκάλιασε όλους τους Ροδίτες, με τη δημιουργία 20 τμημάτων, εννέα γυναικείων στοών και τριών τμημάτων νεολαίας σε όλη την Αμερική και υπήρξε ένας από τους Δωδεκανησιακούς συλλόγους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Και ήταν ο πρώτος απ’ όλες τις Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που οργάνωσε το συνέδριό του στην Ελλάδα (1960, στη Ρόδο).

Μανώλης Κασσώτης