Ο Γιάννης Χαρδαλούπας,γιος της άτυχης Μαρίας Μιχ. Μοσχού και η αδελφή της Γεωργία Μιχ. Μοσχού υπέβαλαν μήνυση κατά της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,Ιωάννη Καπάκη, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, κατά των υπευθύνωντων γραφείων Πολιτικής Προστασίας, κατά των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής και ζητούν την άσκηση κατ’αυτών των σχετικών ποινικών διώξεων για τον τραγικό θάνατο των δύο ανθρώπων τους.

Οι αδικοχαμένες Μαρία Μιχ.Μοσχού με την κόρη της Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

«Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική» αναφέρει μεταξύ άλλων η μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας από την πυρκαγιά στο Μάτι, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τους συγγενείς της 56χρονης Μαρίας Μοσχού που υπέκυψε στα τραύματα της τον περασμένο Αύγουστο μετά από νοσηλεία, και της κόρης της Ελισάβετ Χαρδαλούπα 26 ετών, η οποία κατέληξε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη, στην εντατική του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Η Ελισάβετ Χαρδαλούπα κατά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Urbino “Carlo Bo” Iταλίας.

Στην μήνυση παρατίθενται στοιχεία από πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου της Πολιτικής Αγωγής Ανδριανού Γκουρμπάτση καθώς και στοιχεία από την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του καθηγητή Κώστα Συνολάκη. Ο αδελφός της 26χρονης στη μηνυτήρια αναφορά του, περιγράφει τον πανικό και το χάος που επικράτησε την ώρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, καθώς και τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν την επόμενη μέρα.

Ο Ιωάννης Χαρδαλούπας, ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, βρισκόταν στην Ελλάδα από τις 21 Ιουλίου για διακοπές και την ώρα που η φωτιά έζωσε το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα και την 26χρονη αδερφή του. Η περιγραφή του συγκλονίζει και αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους που επιμένουν ακόμη και τώρα ότι δεν υπάρχουν ευθύνες:

«Τη Δευτέρα το πρωί (23 Ιουλίου 2018) κατέβηκα για διάφορες εργασίες μου στην Αθήνα και επέστρεψα στο σπίτι μας περί ώρα 17.00 μ.μ. Αφού έφτασα, με το αυτοκίνητό μου, στο σπίτι μας, είδα πολλούς καπνούς και την αδελφή μου να ρίχνει νερό με το λάστιχο σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας και της αυλής μας, και έσπευσα να τη βοηθήσω και εγώ. Στη συνέχεια καταλάβαμε, ότι οι καπνοί γινόντουσαν μεγαλύτεροι και όλα έδειχναν ότι η φωτιά ήταν στο δάσος και πλησίον στο Ν. Βουτζά και ότι προφανώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τα σπίτια μας και για όλους μας.

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Δυστυχώς, δεν είδαμε πουθενά πυροσβεστικά οχήματα και ούτε εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Την απουσία αυτή την είδαμε αρχικά αισιόδοξα, ήτοι, ότι αφού δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα δεν θα είναι σοβαρή και επικίνδυνη φωτιά, αλλά στη συνέχεια, αντιληφθήκαμε, ότι τα πράγματα έπαιρναν επικίνδυνες διαστάσεις και η παντελής απουσία πυροσβεστικών μέσων πλέον μας ανησύχησε ιδιαίτερα.

Μετά την 17.30 ώρα πέρασε τυχαία ένα περιπολικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς μέσα σ΄ αυτό. Τους ρωτήσαμε τι συμβαίνει και μας δήλωσαν, τελείως αορίστως, πλήρη άγνοια, αλλά στη συνέχεια μας είπαν «για καλό και για κακό φύγετε», αλλά αυτό μας το είπαν τελείως ανεύθυνα και αόριστα, χωρίς να μας πουν, πού να πάμε και τι να κάνουμε για να σωθούμε.

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Είχαμε, ως οικογένεια, δύο αυτοκίνητα. Εγώ μπήκα στο δικό μου και στο άλλο της αδερφής μου, η αδελφή μου ως οδηγός και η μητέρα μου ως συνοδηγός. Μπροστά η αδελφή μου και εγώ από πίσω με κατεύθυνση τη β’ έξοδο Νέου Βουτζά για τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Είδαμε μπροστά μας πύρινη κόλαση και είχε πολύ κίνηση από αυτοκίνητα, και αντιληφθήκαμε, ότι θα κατευθυνόμασταν στο θάνατο.

Προχωρήσαμε και απομακρυνθήκαμε μόνο 20-30 μέτρα απ το σπίτι, λόγω της μεγάλης κίνησης και των καπνών. Αμέσως, κατόπιν αυτού, έκανα αναστροφή και το ίδιο έκανε με το αυτοκίνητό της και η αδελφή μου. Προχώρησα γύρω στα 400 μέτρα μέσα από φλόγες και αργότερα, όταν είχα καλύτερο οπτικό πεδίο διαπίστωσα, ότι η αδελφή μου δεν με είχε ακολουθήσει. Αμέσως επέστρεψα πίσω για να τις βρω και τις δύο (μητέρα και αδελφή) και να τις πάρω.

Όταν γύρισα ήταν πλέον και οι δύο εκτός αυτοκινήτου, περίπου έξω από το σπίτι μας. Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και ειδικότερα η μητέρα μου μπροστά και η αδελφή μου πίσω, και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης. Οι εκεί αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν.

Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους. Ύστερα από πολύ κόπο φτάσαμε στο Ιατρικό Αθηνών και αμέσως τις παίρνουν και τις δύο μέσα για άμεση νοσηλεία. Μας είπαν, όμως, στη συνέχεια, ότι δεν είχαν τμήμα εγκαυμάτων. Πέρασαν, δυστυχώς, δύο πολύτιμες ώρες διαβουλεύσεων και συσκέψεων, για το που θα έπρεπε να μεταφερθούν οι δύο σοβαρά τραυματίες.

Ελισάβετ Χαρδαλούπα

Μου είπαν για το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αυτό έκανα. Έτσι, διακομίστηκαν και οι δύο στον «Ευαγγελισμό», αλλά στη συνέχεια η μητέρα μου κατέληξε 4/8/18 και η αδελφή μου 11/9/18. Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειώσω, ότι μετά το θάνατο της μητέρας μου, προσπάθησα να μεταφέρω την αδελφή μου στην Αμερική, για να εισαχθεί σε κάποιο ειδικότερο Νοσοκομείο. Λόγω, όμως, μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που αδύνατο.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι Αστυνομικοί, για τη μεταφορά της αδελφής μου στις ΗΠΑ μου φέρθηκαν πολύ καλά, ενώ αντιθέτως συνάντησα πολλά προβλήματα για την αποστολή των φωτογραφιών με τα τραύματα της αδελφής μου σε Νοσοκομείο των ΗΠΑ. Είχαν καεί όλα τα έγγραφα της με τα στοιχεία της (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) και δεν μπορούσα να εκδώσω νέα ταυτότητα.

Μου ζητούσαν πληρεξούσιο (!), αλλά και αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι ήταν σε καταστολή. Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου.

Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική».

ΕΝΩΠΙΟΝ κ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
                                  ΕΓΚΛΗΣΗ

Πατήστε εδώ για να δείτε την μήνυση που κατέθεσαν οι οικογένειες.