Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ρόδο, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 αποτελούμενο από τη Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τον Τομεάρχη Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Τομεάρχη Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε γεύμα εργασίας με τα μέλη της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήματος Δωδεκανήσου.

Στη συνάντηση  παρευρέθηκαν εκτός των παραπάνω ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης, οι πολιτευτές κκ. Ιωάννης Παππάς, Στέφανος Δράκος , κα Μίκα Ιατρίδη, κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, μέλη της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου όπως και εκπρόσωποι άλλων νησιών της Δωδεκανησου.

Συνάντηση του Δ.Σ. του Οικονoμικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επισκέφθηκε τη Ρόδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα των νησιών της Δωδεκανήσου όπως  η πορεία του τουρισμού, τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα αλλά και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να προσπελαστούν σοβαρά θεσμικά προβλήματα για την υλοποίηση επενδύσεων.

Σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ο πρόεδρος κ. Ζωγραφίδης και τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. τόνισαν ότι θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι   η μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που προβλέπονται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέτρο για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, που είναι «ευάλωτες» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συνάντηση του Δ.Σ. του Οικονoμικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επισκέφθηκε τη Ρόδο.

Συνάντηση του Δ.Σ. του Οικονoμικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο επισκέφθηκε τη Ρόδο.

Όπως είπαν  η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από 1/7/2018 θα οδηγήσει:

α. Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών).

β. Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, στα οποία τα συγκεκριμένα νησιά διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός.

γ. Στη μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που παρατηρείται σε κάθε αύξηση φορολογικών συντελεστών.

Κλείνοντας, οι επίσημοι προσκεκλημένοι δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν κι άλλα νησιά της Δωδεκανήσου στο άμεσο μέλλον προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την έκταση και τις επιδράσεις των  προβλημάτων που τους αναλύθηκαν στη καθημερινή οικονομική δραστηριότητα.

Για τη διοίκηση του Π.Τ. Δωδεκανήσου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ο Πρόεδρος
Ζωγραφίδης Κωνσταντίνος