Ερώτηση, που συνυπογράφεται από τους πρώην Υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό- νυν Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- και Παύλο Πολάκη, κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός σε σχέση με τα προβλήματα λειτουργίας των δομών υγείας της Καρπάθου και ειδικά για την μη λειτουργία, ακόμη, του Νοσοκομείου του νησιού, το οποίο το καλοκαίρι του 2019 ήταν σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του σε κατοίκους και επισκέπτες.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας, ο Covid- 19 ανέδειξε την μεγάλη σημασία ενός ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οχυρωμένο από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό, σε αντίθεση με την άποψη περί εισαγωγής ιδιωτών στα Νοσοκομεία, που στο δεύτερο μισό του 2019, είχε γίνει πλειοψηφούσα στον δημόσιο διάλογο.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Η πρόσφατη, όμως, κρίση έφερε στο φως και τα ιδιαίτερα υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, κυρίως τα μικρά. Προβλήματα που η Κυβέρνηση, την περίοδο της έντονης ανασφάλειας, λόγω της επέλασης του υιού, δεν φρόντισε να καλύψει, αφήνοντας τα νησιά και τους νησιώτες ανοχύρωτους. Έτσι παρά τις ανακοινώσεις περί δήθεν σωρείας προσλήψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, οι δομές των νησιών μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, ανακόπτοντας απότομα μια ευρεία προσπάθεια για ενίσχυση της πρόσβασης των νησιωτών στο αγαθό της Υγείας, η οποία συντελέστηκε μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προαναφερόμενης κατάστασης, τονίζει στην Ερώτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αποτελεί το νησί της Καρπάθου, το οποίο αν και διαθέτει και Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο, εντούτοις αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και οι κάτοικοί του αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό και να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με το Κέντρο Υγείας του νησιού, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση Προέδρου του Κ.Υ. Όμως, εδώ και έξι μήνες καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την πλήρωση της θέσης και καμία διαδικασία δεν έχει εκκινήσει, ώστε το Κέντρο Υγείας να αποκτήσει το κατάλληλο δυναμικό που χρειάζεται για την ομαλή του λειτουργία.

Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής καθυστέρησης, υπογραμμίζουν οι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υπολειτουργία των υπηρεσιών του ΚΥ και φυσικά η κλιμακούμενη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Τραγελαφική όμως είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου του νησιού. Το Νοσοκομείο Καρπάθου, έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, παραμένει ακόμη κλειστό, προσβάλλοντας τις ανάγκες των νησιωτών και αγνοώντας την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους νησιώτες.

Αναλυτικότερα, όπως περιγράφεται στην Ερώτηση του Νεκτάριου Σαντορινιού, ενώ η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είχε μεριμνήσει για την έκδοση ΦΕΚ Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, είχε διορίσει, επίσης με ΦΕΚ, Διοικητή της δομής, είχε ανακοινώσει κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού και είχε προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προσλήψεις λοιπού προσωπικού, ως επικουρικού, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, μέσω ΑΣΕΠ, που είχε ανακοινώσει, το νήμα κόπηκε απότομα και χωρίς προφανή λόγο. Έτσι ένα Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο προς λειτουργία, για το οποίο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πολλά χρήματα, και το οποίο αναμενόταν να αναβαθμίσει υγειονομικά την δυσπρόσιτη επαρχία Καρπάθου – Κάσου, έχει ακόμη λουκέτο στην πόρτα του, ενώ τα ερωτηματικά για την καθημερινή υποβάθμιση του δικαιώματος των νησιωτών στην πρόσβαση στην Υγεία πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Μπροστά σε αυτή την αρνητικά διαμορφούμενη κατάσταση και την νέκρωση σχεδόν όλων των δομών υγείας του νησιού, η τοπική κοινωνία, βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια. Περαιτέρω, φόβοι εκφράζονται για την επιπλέον ύφεση που πρόκειται να έχει η οικονομία του νησιού, παρά την έναρξη της τουριστική περιόδου, αφού η έλλειψη οργανωμένων δομών υγείας λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή της Καρπάθου ως τουριστικού προορισμού, καθώς, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυνατότητα άμεσης και επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης στην τοποθεσία παραθερισμού είναι απαραίτητη για την προσέλκυση τουριστών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ιδιαίτερα προς τον Υπουργό Υγείας την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας για την ενίσχυση των δομών και παράλληλα τους φόβους των τοπικών κοινωνιών για φτωχοποίηση και ερήμωση των νησιών, αν χαθεί και αυτή η σεζόν, λόγω σοβαρών ελλείψεων στις υποδομές.

Επιπλέον, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό γιατί μέχρι τώρα το Νοσοκομείο Καρπάθου δεν έχει ανοίξει τις πύλες του στους κατοίκους και τους νησιώτες, εφόσον η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας ώστε να λειτουργήσει άμεσα η συγκερκιμένη δομή. Τέλος, ζητούν να μάθουν πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωση του Νοσοκομείου και πότε αναμένεται να πληρωθεί η θέση του Προέδρου του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις παρεχόμενες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους νησιώτες.

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Θολό παραμένει το μέλλον του Νοσοκομείου Καρπάθου. Υποβαθμισμένες οι υποδομές Υγείας των νησιών»

Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία που βιώσαμε, σύμφωνα με τις περισσότερες δηλώσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, είναι η αξία της Δημόσιας Υγείας.

Ο Covid- 19 ανέδειξε την μεγάλη σημασία ενός ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, οχυρωμένο από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και στελεχωμένο με το απαραίτητο προσωπικό, σε αντίθεση με την άποψη περί εισαγωγής ιδιωτών στα Νοσοκομεία, που στο δεύτερο μισό του 2019, είχε γίνει πλειοψηφούσα στον δημόσιο διάλογο.

Η πρόσφατη, όμως, εμπειρία, ανέδειξε και τα ιδιαίτερα υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, κυρίως τα μικρά. Προβλήματα που η Κυβέρνηση, την περίοδο της έντονης ανασφάλειας, λόγω της επέλασης του υιού, δεν φρόντισε να καλύψει, αφήνοντας τα νησιά και τους νησιώτες ανοχύρωτους.

Έτσι παρά τις ανακοινώσεις περί δήθεν σωρείας προσλήψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, οι δομές των νησιών μας εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, ανακόπτοντας απότομα μια ευρεία προσπάθεια για ενίσχυση της πρόσβασης των νησιωτών στο αγαθό της Υγείας, η οποία συντελέστηκε μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προαναφερόμενης κατάστασης αποτελεί το νησί της Καρπάθου, το οποίο αν και διαθέτει και Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο, εντούτοις αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και οι κάτοικοί του αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς για να επισκεφθούν κάποιο γιατρό και να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με το Κέντρο Υγείας του νησιού, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θέση Προέδρου του Κ.Υ. Όμως, εδώ και έξι μήνες καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την πλήρωση της θέσης και καμία διαδικασία δεν έχει εκκινήσει, ώστε το Κέντρο Υγείας να αποκτήσει το κατάλληλο δυναμικό που χρειάζεται για την ομαλή του λειτουργία. Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής καθυστέρησης είναι η υπολειτουργία των υπηρεσιών του ΚΥ και φυσικά η κλιμακούμενη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Τραγελαφική όμως είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Νοσοκομείου του νησιού. Το Νοσοκομείο Καρπάθου, έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, παραμένει ακόμη κλειστό, προσβάλλοντας τις ανάγκες των νησιωτών και αγνοώντας την συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους νησιώτες.

Αναλυτικότερα, ενώ η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, είχε μεριμνήσει για την έκδοση ΦΕΚ Οργανογράμματος του Νοσοκομείου, είχε διορίσει, επίσης με ΦΕΚ, Διοικητή της δομής, είχε ανακοινώσει κίνητρα για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού και είχε προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προσλήψεις λοιπού προσωπικού, ως επικουρικού, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, μέσω ΑΣΕΠ, που είχε ανακοινώσει, το νήμα κόπηκε απότομα και χωρίς προφανή λόγο. Έτσι ένα Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και έτοιμο προς λειτουργία, για το οποίο οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πολλά χρήματα, και το οποίο αναμενόταν να αναβαθμίσει υγειονομικά την δυσπρόσιτη επαρχία Καρπάθου – Κάσου, έχει ακόμη λουκέτο στην πόρτα του, ενώ τα ερωτηματικά για την καθημερινή υποβάθμιση του δικαιώματος των νησιωτών στην πρόσβαση στην Υγεία πρέπει να απαντηθούν άμεσα.

Μπροστά σε αυτή την αρνητικά διαμορφούμενη κατάσταση και την νέκρωση σχεδόν όλων των δομών υγείας του νησιού, η τοπική κοινωνία, βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια. Περαιτέρω, φόβοι εκφράζονται για την επιπλέον ύφεση που πρόκειται να έχει η οικονομία του νησιού, παρά την έναρξη της τουριστική περιόδου, αφού η έλλειψη οργανωμένων δομών υγείας λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή της Καρπάθου ως τουριστικού προορισμού, καθώς, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυνατότητα άμεσης και επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης στην τοποθεσία παραθερισμού είναι απαραίτητη για την προσέλκυση τουριστών.

Επειδή, η ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών θεωρείται συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας,

Επειδή, η κρίση της πανδημίας απειλεί με φτωχοποίηση και ερήμωση τα νησιά μας και οι εναπομείναντες μήνες τουριστικής περιόδου είναι καθοριστικοί,

Επειδή, η επαρχία Καρπάθου και Κάσου, αν διαθέτει ένα έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο Νοσοκομείο που θα μπορούσε να σώσει ζωές και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων, δεν μπορεί εντούτοις να εγγυηθεί στους νησιώτες της την κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών,

Επειδή, η ενίσχυση των δομών υγείας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών εκδικητικών τακτικών, ούτε πρέπει να πέφτει θύμα γραφειοκρατικών καθυστερήσεων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Γιατί μέχρι τώρα το Νοσοκομείο Καρπάθου δεν έχει ανοίξει τις πύλες του στους κατοίκους και τους νησιώτες, εφόσον η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες;
  2. Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Καρπάθου;
  3. Πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωση του;
  4. Πότε αναμένεται να πληρωθεί η θέση του Προέδρου του Κέντρου Υγείας Καρπάθου ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις παρεχόμενες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους νησιώτες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος
Ξανθός Ανδρέας
Πολάκης Παύλος