Είχα ξεκινήσει την τοποθέτηση αυτή θέλοντας να αναφέρω μόνο την αλήθεια με χρόνους, τόπους κι ανθρώπους αλλά συμπέρανα στην πορεία ότι αυτό θα ρίξει το επίπεδο, μιας κι η αλήθεια πίσω από το οικογενειοκρατικό φαινόμενο που βιώσαμε είναι σαν να κάνουμε κουτσομπολιό (είναι βέβαια κάτι που το συζητάνε οι απανταχού Καρπάθιοι αλλά εμένα δε μου αρέσει το κουτσομπολιό).  Έτσι θα σταθώ στην ουσία και όχι στο ποιος και στο πότε ακριβώς έγινε το κάθε τι.

Εδώ θέλω να αναφερθώ σε όσους βιάστηκαν να με προσβάλλουν δημόσια ότι όλες οι προσβολές, ύβρεις και τα κακώς κείμενα έχουν καταγραφεί και δεν έχω αποφασίσει ακόμα εάν θα κινηθώ νομικά απέναντί τους.  Επίσης τυχόν προσβολές από εδώ και στο εξής θα έχουν νομικές συνέπειες γιατί θεωρώ ότι οι άνθρωποι αυτοί που με προσβάλλουν δεν έχουν καταλάβει ότι δεν προσβάλλουν απλά κάποιον άνθρωπο, αλλά ένα πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Προεκλογικά κανείς εκ της παράταξης δε θεωρούσε ότι μπορούσα να εκλεγώ κι υπήρχε προφανής υποστήριξη προς τον συνυποψήφιό μου για λόγους που δε με αφορούν και δεν έχω λόγο να αναπτύξω, γιατί στο τέλος εκλέχτηκα οπότε δεν έχει καμία σημασία.   Μετεκλογικά υπήρξε τεράστια αναστάτωση στην οικογένειά μου που προερχόταν εκ των έσω, σε σημείο όπου έφτασα να ενημερώσω τον αστυνομικό που έχουμε στην Όλυμπο ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον ίδιο το δήμαρχο και μερικά άλλα μέλη.

Συνεχίζοντας, μετεκλογικά μου προτάθηκε η θέση του προέδρου ΔΣ από τον ίδιο τον δήμαρχο γιατί ήμουν πλειοψηφών όπως είπε χαρακτηριστικά. Εκεί ξεκίνησα την προετοιμασία και το διάβασμα για να γνωρίζω όσο καλύτερα γίνεται το ρόλο μου και τις υποχρεώσεις μου κι αυτό το έκανα εν μέσω της τουριστικής περιόδου, έχοντας ταυτόχρονα στην πλάτη μου τη δική μου επιχείρηση, μόνο και μόνο για να βρεθώ μερικές εβδομάδες μετά σε ένα τραπέζι όπου μας ανακοινώθηκαν οι θέσεις, χωρίς καμία συζήτηση κι όπου η ανακοίνωση χωρίς προειδοποίηση μου αφαιρούσε τη θέση, δίνοντας τη στον ανιψιό του δημάρχου μας, και δίνοντας σε εμένα την επιτροπή τουρισμού.

ΝΙΚΟΣ K. ΝΤΑΗΣ

Ενώ έδειξα ότι δυσανασχέτησα και ξεκίνησα να αναλύω ότι για κάτι άλλο προετοιμαζόμουν, μου αφαιρέθηκε ο λόγος κι αρκέστηκα σε ένα απλό τηλεφώνημα προς το δήμαρχο ώστε να εκφράσω την αγανάκτησή μου. Το τι θέση κυνηγούσε και ποιος προεκλογικά και μετεκλογικά δε με αφορά γιατί δεν κυνηγούσα καμία θέση κι ό,τι θέση ήταν να πάρω μου δόθηκε χωρίς καμία προσωπική απαίτηση ή συζήτηση. Μερικές ημέρες πριν το ΔΣ μαθαίνω ότι και η θέση μου στον τουρισμό προτάθηκε σε συνάδελφο της αντιπολίτευσης.

Στο μεσοδιάστημα μου προτάθηκε να αναλάβω τις ανεμογεννήτριες, αλλά δε συμφώνησα αμέσως γιατί ήθελα να μάθω τι «αμαρτίες» θα είχα να παραλάβω, μιας κι η εταιρία αυτή μου είναι τελείως άγνωστη και δε θα έβαζα τον εαυτό μου μπροστά και να βρεθώ προ εκπλήξεως.

Έρχομαι τώρα στα μηνύματα, τις πρακτικές και τους οιωνούς πίσω από όλα αυτά γιατί αυτά έχουν σημασία, έχοντας μπροστά μου το πρακτικό της διαγραφής μου από την παράταξη και το περιβόητο «πρακτικό» που ήρθε 5 λεπτά πριν το ΔΣ. Αναφέρεται ότι έδειξα ασέβεια προς το θεσμό της δημοκρατίας όταν ολες οι διαδικασίες που ακολούθησα ήταν έννομες και 100% δημοκρατικές. Στη δημοκρατία το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι είναι δικαίωμα όλων.  Αντιδημοκρατικό κι αντιδεοντολογικό είναι ένα χαρτί που αναφέρει για ομόφωνη πρόταση όταν ποτέ δεν έγινε συζήτηση ή μυστική ψηφοφορία περί προέδρου.

Ένα χαρτί γραμμένο έτσι, ώστε να τροφοδοτήσει έναν επικοινωνιακό πόλεμο που έγινε είτε από ανθρώπους με συμφέροντα στο δήμο όπως αυτός έχει διαμορφωθεί, είτε γιατί σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση και την ημιμάθεια κάνει τον κόσμο να χάνει την εστίασή του από το πραγματικό γεγονός που δεν είναι άλλο από την επιλογή ενός συγγενή για τη συγκεκριμένη θέση τροφοδοτώντας την οικογενειοκρατεία και όχι την αξιοκρατία το έτος 2019, και με την Κάρπαθο να βρίσκεται σχεδόν στο χείλος του γκρεμού.

Σε ερώτηση προς ένα άτομο του άμεσου οικογενειακού κύκλου του δημάρχου για το τι θα συνέβαινε εάν δεν υπέγραφα το συγκεκριμένο «πρακτικό» η απάντηση ήταν ότι θα με διέγραφαν εκείνη τη στιγμή (τα συμπεράσματα δικά σας). Και δε θέλει ιδιαίτερες γνώσεις και μόρφωση ώστε να δει κανείς ποιοι είναι οι ευνοούμενοι στις θέσεις που δόθηκαν, είναι φως φανάρι. Απλά ασχολούμαστε με δήθεν πρακτικά κι εντολές λαού που τα ερμηνεύουμε όπως αυτό μας εξυπηρετεί αντί να ασχολούμαστε με την ουσία.

Στην προκειμένη η ουσία είναι ότι δόθηκαν υποσχέσεις που αναιρέθηκαν, μοιράστηκαν θέσεις χωρίς καμία συζήτηση κι όλα αυτά είναι σε βάρος της αξιοκρατίας, της ίδιας της δημοκρατίας και στο τέλος εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική της οικογενειοκρατίας, θα την πληρώσει η γενέτειρά μας και κατ’ επέκταση εμείς οι ίδιοι. Ο λαός ψήφισε την αλλαγή κι όχι την επανάληψη των παλιών πρακτικών.

Επίσης σε κανένα δήμο αυτής της χώρας δε βρέθηκε πλειοψηφών που να αγνοήθηκε τόσο επιδεικτικά σε όλα τα θέματα, από τη δυσαρέσκειά του πάνω στις μετεκλογικές προθέσεις, μέχρι τις προτάσεις του για θέματα που αφορούν την περιφέρεια Ολύμπου, όπως για παράδειγμα η σύσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου.

Ούτε βρέθηκε δήμος που να μην έψαξε να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ πλειοψηφούσας παράταξης κι αντιπολίτευσης, ειδικά όταν αυτή ξεπερνά σε μεγάλο αριθμό την παράταξη που πλειοψήφισε. Βρέθηκε όμως στο Δήμο Καρπάθου ένα άτομο που ανήκε στη κερδοφόρα παράταξη, πλειοψήφισε σε αυτή και είχε την κοινή αποδοχή από όλο το ΔΣ εκτός από το «κύκλωμα» της ίδιας του της παράταξης, δείχνοντας ότι στο τέλος της ημέρας δεν τον υπολόγισαν ποτέ, ακόμα κι όταν έφερε στο κατώφλι της παράταξης την αντιπολίτευση.

Κι αυτή την αντιπολίτευση δεν την έφερα κάνοντας συμπαιγνία όπως αναφέρεται, κι είναι απαράδεκτο και μόνο που με κατηγορούν γι’ αυτό, αλλά άσκησα το δημοκρατικό δικαίωμά μου με το ρίσκο φυσικά να μην εκλεγώ, γιατί οι δικές μου κινήσεις κι αποφάσεις σε αντίθεση με άλλες, δεν έχουν παρασκήνιο.

Κι όλη αυτή η κίνηση της διαγραφής, απαξίωσης κι απομάκρυνσης του μοναδικού εκλεγμένου από την Όλυμπο όταν θέλουμε να μιλήσουμε για ενότητα της Καρπάθου είναι το λιγότερο ατιμωτική προς τους ίδιους τους Ολυμπίτες κι έχει ως αποτέλεσμα να μην τροφοδοτεί την ενότητα, μα το ίδιο παλιό κατεστημένο όπου χρησιμοποιούσαν άπαντες την Όλυμπο στις τουριστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο σαν μουσείο και διαφήμιση και στο δια ταύτα δεν έκανα ποτέ κάτι για αυτήν (κι αυτό δεν είναι τοπικιστικό σχόλιο μα η αλήθεια).

Εδώ θα ήθελα να δηλώσω ότι πιστεύω ότι οι κινήσεις αυτές κι όλο αυτό το παρασκήνιο δε γίνονται από το δήμαρχο παρά μόνο από τον περίγυρό του, όπως κι αν μεταφράζεται αυτός.  Θα ήθελα επίσης να τον συμβουλεύσω να συνεχίσει με αυτά που οραματίζεται εκείνος,  εξαλείφοντας τον περιβάλλοντα «θόρυβο» γιατί αυτόν που πίστεψε ο λαός κι εγώ μαζί είναι εκείνος και το δικό του όραμα.

Η δική μου θέση πλέον θα είναι στη μέση, θα υπερασπίζομαι την αλήθεια και θα καταπολεμώ τα συμφέροντα βγάζοντας έξω την αλήθεια σε ό,τι έρθει προς συζήτηση, και ψηφίζοντας αυτά που θεωρώ σωστά για τον τόπο γενικότερα κι όχι για μια ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων.

Τα δικά μου οράματα για τον τόπο ούτως ή άλλως αφορούσαν κι αφορούν όλο το νησί και όχι μόνο την Όλυμπο όπως ισχυρίζονται αρκετοί που φαίνεται να «ξεχνούν» από τώρα. Τέλος, εύχομαι πραγματικά μετά από ένα τόσο άκομψο ξεκίνημα να μπορέσει ο τόπος να πάρει μπροστά και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κι ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της τόσο σημαντικής για το νησί τουριστικής περιόδου.

Ν. Κ. Νταής